Ministerul Muncii anunţă măsuri de simplificare în asistenţa socială

Iulian Maxim
Macroeconomie / 11 decembrie 2016

Ministerul Muncii anunţă măsuri de simplificare în asistenţa socială

Solicitanţii de ajutoare sociale vor depune 1 dosar în loc de 3

Bursele şcolare, eliminate din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de beneficii sociale

Guvernul a adoptat o hotărâre care introduce noi măsuri de simplificare în asistenţa socială, dar şi o serie de corecţii, anunţă un comunicat al Ministerului Muncii.

Astfel, pentru obţinerea venitului minim garantat (VMG) şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei (ASF), în situaţia în care persoana sau familia întruneşte toate condiţiile de eligibilitate, inclusiv pentru obţinerea ajutorului pentru încălzirea locuinţei (dosarul se depune în perioada sezonului rece, respectiv 1 noiembrie - 31 martie), solicitantul va depune un singur dosar. Documentele depuse iniţial pentru unul dintre beneficii se iau în considerare şi pentru solicitarea ulterioară a celorlalte măsuri de sprijin. Mai exact, dacă iniţial se stabileşte dreptul la venit minim garantat şi ulterior apare un copil în familie şi se solicită alocaţia pentru susţinerea familie, nu va mai fi necesară întocmirea unui nou dosar.

Numărul de documente necesare scade de la 52 de acte ce se obţineau de la 7-9 instituţii, la 15-17, diminuându-se în acest fel şi costurile suportate de beneficiar, dar şi timpul petrecut pentru obţinerea documentelor doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.

De asemenea, în cazul venitului minim garantat, este eliminată cerinţa de a prezenta din 3 în 3 luni o adeverinţă de la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă. Verificarea situaţiei persoanelor apte de muncă se va face pe baza listelor şi informaţiilor furnizate de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv de inspectoratele teritoriale de muncă.

Prin noile măsuri adoptate de Guvern se renunţă şi la cerinţa depunerii de către beneficiar, din 3 în 3 luni, a unei declaraţii pe propria răspundere şi a documentelor justificative care să ateste menţinerea condiţiilor de acordare. Aceasta era o reglementare suplimentară, având în vedere că beneficiarul era oricum obligat să comunice în scris primarului modificările intervenite în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia.

În cazul drepturilor suspendate, acestea se vor acorda din oficiu în luna următoare, dacă din verificările efectuate de inspectorii sociali nu rezultă situaţii de modificare sau încetare a acestora. În prezent, pentru reluarea plăţii este necesară depunerea unei noi cereri.

Totodată, pentru evitarea fraudelor şi erorilor, organul central fiscal de pe raza teritorială va verifica informaţiile despre venituri, declarate de persoană sau familie şi va comunica primăriilor rezultatele verificării.

Prin noile reglementări se flexibilizează şi modul de acordare a alocaţiei pentru susţinerea familiei. Dacă într-o familie cu mai mulţi copii de vârstă şcolară, unul dintre aceştia nu urmează o formă de învăţământ sau acumulează mai mult de 20 absenţe nemotivate într-un semestru, acest copil nu va fi luat în calcul la stabilirea cuantumului acordat familiei, astfel încât familia să poată beneficia în continuare de suport financiar pentru a asigura celorlalţi copii posibilitatea frecventării cursurilor şcolare. În prezent, dacă unul dintre copii înregistrează absenţe şcolare, familia pierde dreptul de a mai primi ASF.

În anul 2015/2016 s-a retras ASF-ul pentru 56.773 de copii (20.716 familii) pe baza absenţelor şi repetenţelor, inclusiv în situaţia în care un copil a mers zilnic la şcoală şi nu a avut absenţe, dar totuşi la final de an a rămas repetent.

Printr-o altă reglementare din hotărârea de Guvern adoptată au fost eliminate din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei şi ajutor pentru încălzire, toate bursele şcolare. În prezent, doar bursele sociale sunt acceptate, precum şi bursa profesională prevăzută de HG nr. 1062/2012, iar eliminarea stimulentului educaţional prevăzut de Legea nr. 248/2015 reprezintă o corecţie adusă textului normativ.

Până în prezent dacă un copil trecea de la media 8 la media 10, statul român micşora ajutorul pentru susţinerea familiei, incluzând bursa de merit la calculul venitului familiei. Numărul acestor cazuri de micşorare a ASF în situaţia copiilor cu burse de merit a fost în 2015 de 385, iar în acest an au fost 230 cazuri.

Astfel, măsura elimină inechităţile generate de luarea în calcul a burselor şcolare, altele decât cele sociale şi de studiu. Creşterea performanţei şcolare a unui copil din familiile vulnerabile duce în prezent la penalizarea familiei, cuantumul beneficiilor de asistenţă socială este micşorat prin luarea în calcul a bursei acordate.

Noile măsuri de simplificare duc la eficientizarea timpului de lucru al asistenţilor sociali, prin reducerea cu 2/3 a numărului de dosare de beneficii sociale ce trebuie procesate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb