Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi instituţiile bancare partenere au semnat convenţiile de colaborare în implementarea programului Start-Up Nation

Cristina Radu
Politică / 31 iulie 2017

Ilan Laufer

Ilan Laufer

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Banca Comercială Română, CEC Bank şi Banca Transilvania au semnat astăzi convenţiile de colaborare în vederea implementării Programului Start-up Nation, cel mai ambiţios program de stimulare a antreprenoriatului românesc, potrivit unui comunicat trimis Redacţiei de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Prin semnarea acestor acorduri între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi instituţiile bancare, cei care vor să implementeze proiectele o pot face fără a avea nevoie de capital propriu, iar cei care vor alege metoda cererii de rambursare şi opţiunea de credit punte au pot implementa proiectul din componenta de credit acordat de instituţiile bancare partenere în condiţii foarte avantajoase.

La ceremonia de semnare a convenţiilor au participat, ca invitaţi, doamna Ramona Chirilă, consilier de stat în Guvernul României, domnul Alexandru Petrescu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM şi domnul Stere Farmache, membru al Directoratului Fondului Român de Contragarantare. Invitaţii speciali la ceremonia de astăzi au apreciat importanţa şi semnificaţia majoră a implementării programului Start-Up Nation pentru antreprenoriatul românesc.

În acest context, ministrul Ilan Laufer a declarat:" Este un exemplu de parteneriat între mediul privat şi Guvern şi le mulţumesc tuturor celor care au crezut în proiectul Start-Up Nation, precum şi colaboratorilor care ne ajută să ducem acest parteneriat către succes, din toate punctele de vedere: şi financiar şi al educaţiei şi al susţinerii de noi proiecte în piaţă. Acesta este un moment extrem de important în conturarea ecosistemului antreprenorial din România şi mai ales pentru start-up-uri. Putem demonstra că există colaborare între mediul privat şi Guvernul României, mai ales atunci când avem ca scop comun crearea unui cadru mai predictibil şi prietenos şi pentru cei care intră azi în afaceri. Lucrăm împreună ca să găsim soluţii astfel încât cei care aplică pentru programele şi proiectele noastre să aibă o rată cât mai mare de succes. Cred că acest tip de parteneriate trebuie extinse şi la celelalte programe ale ministerului pentru a crea de la bun început mecanisme şi produse care pot fi de folos nu numai firmelor nou înfiinţate, ci şi firmelor mai vechi de un an sau doi. "

Reprezentantul BCR, preşedintele executiv Sergiu Manea, semnatar al convenţiei, a declarat: "Sperăm şi ne dorim ca acest program să fie un succes, dar şi punctul de început al unei obişnuinţe în susţinerea inovaţiei şi a încrederii în spiritul de iniţiativă. Construirea unei naţiuni de antreprenori reprezintă o şansă pentru ţară, dar nu se poate face într-un an sau doi, ci în cel puţin în 5-10 ani. Noi vom face în aşa fel încât toţi cei care aplică în program să simtă că se pot baza pe un partener de încredere".

Mihaela Popa, vicepreşedinte CEC Bank, a afirmat la semnarea convenţiei: "Datorită acestui parteneriat CEC Bank îşi duce mai departe misiunea de a sprijini IMM-urile, antreprenoriatul şi programele guvernamentale. Vreau să-i asigur pe viitorii noştri colaboratori şi parteneri că derulăm un parteneriat de lungă durată şi, aşa cum ne-am implicat în programele guvernamentale,vom continua să ne implicăm şi în viitor."

Tiberiu Moisă, director executiv al Băncii Transilvania şi semnatar al convenţiei, a precizat:" Am urmărit cu foarte mare atenţie interesul major care s-a creat în jurul Start-Up Nation şi am avut un motiv în plus de satisfacţie văzând că sunt create avantaje şi stimulente în cadrul acestui program, pentru că afacerile care au un profil inovativ, care investesc în tehnologii, care vor defini probabil noua Românie antreprenorială peste câţiva ani. Ne aşteptăm să avem foarte multe solicitări pentru "Creditele punte", suntem pregătiţi să le onorăm, dar şi să discutăm despre solicitări conexe, în funcţie de business planurile pe care şi le-au făcut şi dorim ca aceste start up-uri să aibă o viaţă cât mai lungă şi un impact mare în economia românească".

Alexandru Petrescu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, a statuat: "Prezenţa Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri era esenţială la această masă. Cred ca această instituţie trebuie să-şi redefinească poziţia de susţinător pragmatic al IMM-urilor din România. Astăzi, Fondul are nevoie, fără îndoială, de o refacere a întregului portofoliu de produse de garantare. Ne aliniem şi noi politicii guvernamentale de a susţine start-up-urile şi ne preocupă în mod special succesul programului Start-Up Nation, dar şi a celorlalte programe din portofoliul ministerului. Ne interesează ca printr-un protocol cu Fondul de Contragarantare să putem reduce comisioanele pe care acesta le practică astăzi pentru start-up-uri, să putem optimiza costurile, să fluidizăm procedurile de evaluare".

Stere Farmache, membru al Directoratului Fondului Român de Contragarantare a menţionat: "Reducerea comisioanelor de garantare a creditelor este efectul intervenţiei Fondului Român de Contragarantare şi reprezintă unul din elementele importante ale mecanismului de garantare-contragarantare. Suntem aici ca să confirmăm că putem să reducem costurile de finanţare pentru firmele aflate la început de activitate înregistrate în programul Start-Up Nation. Mă bazez pe experienţa pe care o au specialiştii FRC în acordarea de garanţii şi contragaranţii, în beneficiul antreprenorilor români, pe eficienţa demonstrată a instrumentului de contragarantare şi pe resursele de capital disponibile pentru a contribui în program."

După ceremonia semnării convenţiilor de colaborare cu instituţiile bancare pentru implementarea programului, Laufer a prezentat programul de internaţionalizare a companiilor româneşti, a cărei aplicaţie a fost deschisă astăzi la 10:00. Până la 12:00 s-au înregistrat 141 de înscrieri. Aplicaţia va fi deschisă până pe 4 august, ora 20:00.

Ministrul Laufer a anunţat că în august vor fi lansate încă două programe destinate susţinerii mediului de afaceri românesc: Programul de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, pe data de 16 şi Programul de microindustrializare, pe 21 august.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb