Miniştrii de externe german şi francez, Frank-Walter Steinmeier şi respectiv Jean-Marc Ayrault, au redactat un document de nouă pagini intitulat "O Europă puternică într-o lume a incertitudinilor", în care propun politici europene comune privind securitatea, migraţia şi întărirea convergenţei economice, informează Reuters.
Televiziunea poloneză TVP - postul de stat - a făcut public documentul pe care Frank-Walter Steinmeier urmează să îl prezinte la Praga reprezentanţilor ţărilor din Grupul de la Vişegrad (Polonia Cehia, Slovacia, Ungaria), potrivit site-ului inliniedreapta.net.
Documentul are 9 pagini şi a fost publicat în întregime, în limba engleză, pe site-ul TVP.
Pe scurt, el prevede ca, în urma Brexitului, UE să devină un superstat.
Astfel, ţările membre vor renunţa la armata proprie şi la serviciile speciale, vor adopta un cod penal comun şi un sistem fiscal comun, vor renunţa la valuta proprie (cei care nu au renunţat deja) şi la banca naţională a fiecărui stat.
De asemenea, politica în privinţa imigraţiei şi graniţelor va fi comună, "refugiaţii" urmând să fie distribuiţi ţărilor membre, iar politica internaţională faţă de terţe ţări şi organizaţii internaţionale va fi şi ea comună.
Cea mai intersantă parte a documentului o reprezintă viziunea germano-franceză privind securitatea şi politica de apărare în UE.
În acest sens, documentul de poziţie al Franţei şi Germaniei nu menţionează nicăieri NATO, definind în schimb UE drept o "uniune de securitate".
Viziunea de apărare este precedată de o laudă a "negoţului" cu Iranul şi o altă laudă privind un "rezultat" UE în domeniul securităţii - Acordul de la Minsk, notează site-ul inliniedreapta.net. Din document se poate înţelege că tot ce ţine de apărare şi securitate va trebui tratat la nivel european, în cadrul unui Acord european de securitate, iarăşi fără vreo menţionare a NATO sau a vulnerabilităţilor specifice ale unei ţări.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Auxentiu în data de 28.06.2016, 15:14)
Din pacate, acest plan nu va fi digerat de curentele nationaliste emergenta in spatiul european. Mare parte din populatie o sa fie impotriva, preferand sa ramana in aceeasi cultura demodata, in special noi, romanii. Nu renuntam la noi la mituri... mare pacat. Un sistem fiscal unic ar evita crizele precum cele din grecia sau spania. S-ar controla mai clar cum se cheltuieste banul public si european.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.06.2016, 18:37)
Criza de supraindatorare nu este generata de diversitatea regimurilor fiscale, ci de incapacitatea gestionarii administratiilor nationale.
Cresterea teritoriului gestionat, al populatiei si a diversitatii de probleme specifice local va reduce si mai mult capacitatea gestionarii adecvate.
Merkel are landuri in faliment; merita, oare, sa treaca la tari intregi?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2016, 15:48)
Soc si groaza, eurocratii s-au dezlantuit si pun la cale o constructie apocaliptica pentru inabusirea oricaror miscari de contestatie
2.1. leacul delirului e realitatea... (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de brexițel molipsițescu în data de 28.06.2016, 20:49)
poate se trezesc că din super-statul ăla fac parte nemții, nemții, și încă niște nemți...
3. Ma bucur nespus
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2016, 18:31)
Anulam parlament/ tara, moneda/tara; o lege pe tot cuprinsul UE si euro.
Nu tara trebuie sa se imprumute ci UE. UE trebuie sa negocieze gazul cu Gazprom. Aurul de la noi sa il exploateze UE nu din afara.
Tarile care nu sunt membre UE sa fie tratate ca Rusia: Uk, Elvetia, Norvegia.
Profesorul sa aiba acelasi salar in UE.
Daca e asa e cum am crezut cand am votat pt intrare in UE. Azi ma vad exploatat de multinationale, indatorat la banca desi nu am credite.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2016, 20:10)
periculos document. romania devine obiect de schimb