Ministrul Afacerilor Externe a participat la reuniunea Forumului Strategiei UE pentru regiunea Dunării

V.G.
Politică / 19 octombrie 2022

Ministrul Afacerilor Externe a participat la reuniunea Forumului Strategiei UE pentru regiunea Dunării

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, astăzi, la reuniunea ministerială a celui de-al 11-lea Forum anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD), în format videoconferinţă, unde a subliniat importanţa solidarităţii, unităţii şi cooperării între statele partenere şi a prezentat acţiunile României pentru sprijinirea Ucrainei, relatează Agerpres.

Potrivit MAE, cu prilejul reuniunii, miniştrii au adoptat o Declaraţie comună care condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina, reiterează importanţa solidarităţii la nivel UE şi în relaţiile dintre statele membre SUERD, reafirmând "semnificaţia crucială a consolidării cooperării între statele regiunii dunărene în beneficiul cetăţenilor şi pentru depăşirea actualei crize".

Ministrul Aurescu a remarcat, în intervenţia sa, efortul depus de Ucraina, ca Preşedinţie-în-exerciţiu a Strategiei Dunării, în exercitarea mandatului, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse asupra sa.

Şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa solidarităţii, unităţii şi cooperării între statele partenere SUERD, în condiţiile evoluţiilor din Vecinătatea Estică, precizează MAE.

El a prezentat acţiunile "multidimensionale" ale României pentru sprijinirea Ucrainei, evidenţiind măsurile de primire şi integrare a refugiaţilor ucraineni, demersurile de asigurare a securităţii alimentare prin facilitarea transportului şi tranzitului de cereale prin ţara noastră, precum şi iniţiativa recentă de cooperare, în format trilateral, la nivelul miniştrilor de externe, iniţiată de România, cu Ucraina şi Republica Moldova, dedicată securităţii energetice.

De asemenea, ministrul Aurescu a subliniat că actuala criză reprezintă un test pentru rezilienţa statelor şi a societăţilor din regiune, aceasta putând fi depăşită doar prin solidaritate regională, cooperare şi responsabilitate comună. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat potenţialul deosebit al SUERD pentru promovarea de proiecte de cooperare.

"Ministrul Afacerilor Externe a exprimat susţinerea pentru crearea de sinergii între SUERD şi procesul de extindere al UE, în contextul deciziei istorice a Consiliului European din iunie de acordare a statutului de candidat la aderarea la UE al Republicii Moldova şi Ucrainei", mai arată ministerul.

Potrivit MAE, Bogdan Aurescu a încurajat, totodată, consolidarea legăturilor dintre Strategia Dunării şi alte iniţiative UE, precum Agenda Maritimă Comună la Marea Neagră şi Sinergia Mării Negre.

Cea de a 11-a ediţie a Forumului SUERD a fost organizată de Ucraina, care a deţinut anul acesta Preşedinţia Strategiei, în cooperare cu Comisia Europeană şi cu sprijinul logistic al Preşedinţiei anterioare, Slovacia, tema centrală fiind "Regiunea Dunării durabilă şi sigură - redresare, dezvoltare şi unitate", mai precizează MAE.

Strategia UE pentru regiunea Dunării reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, promovată în comun, în anul 2008, fiind un instrument de cooperare macro-regională a statelor riverane din bazinul hidrografic extins al Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin implementarea în regiune a politicilor şi legislaţiei UE.

La Strategia Dunării participă paisprezece state: Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Germania - landurile Bavaria şi Baden-Wurttemberg, Ungaria, precum şi Serbia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, R. Moldova şi Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb