MINISTRUL AGRICULTURII, MIHAIL DUMITRU:  "Visteria ministerului este goală"

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 iunie 2010

"Visteria ministerului este goală"

Ministerul Agriculturii nu mai are bani pentru susţinerea sectorului

Necesarul de finanţare, peste 500 de milioane euro

Fermierii, trimişi să apeleze la bănci

"Nu am speranţe că bugetul va fi suplimentat la prima rectificare bugetară", spune Dumitru

Visteria Ministerului Agriculturii este goală, a anunţat, ieri, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. Şi tot goală va rămâ-ne şi în perioada următoare. "Nu am speranţe că vom primi mai mulţi bani", a afirmat Mihail Dumitru, întrebat dacă bugetul ministerului ar putea să fie suplimentat la prima rectificare bugetară din acest an.

Ministrul Agriculturii a explicat: "În primul rând, nu a existat o rectificare bugetară. În al doilea rând, prin Legea responsabilităţii fiscale, posibilitatea rectificărilor bugetare s-a redus foarte mult. Referitor la prima rectificare bugetară din acest an, nu ştiu cum va arăta pentru că nu am văzut-o până acum. Nu am speranţe că vom primi mai mulţi bani".

Declaraţiile au fost făcute la finele unei conferinţe organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, împreună cu Ministerul Agriculturii, în care s-a discutat des-pre contribuţia ţării noastre la viitoarea reformă a Politicii Agricole Comune.

Necesar de finanţare, 500 de milioane euro. Fermierii, trimişi la bănci

Visteria Ministerului Agriculturii este goală în condiţiile în care necesarul de finanţare, după spusele ministrului, pentru cele şase scheme de ajutor de stat care au fost negociate cu UE este de circa 500 milioane euro.

Mihail Dumitru a afirmat: "Avem şase forme de sprijin lucrate, discutate, negociate cu Comisia Europeană şi ne trebuie circa 500 de milioane euro, aproximativ 2 miliarde lei. Sunt bani pe care nu îi avem şi pe care îi vom avea abia anul viitor".

În aceste condiţii, ministrul recomandă fermierilor să apeleze la bănci: "Vom încerca să facem angajamentele anul acesta, adică să primim cererile de plată, şi să le plătim la anul. În baza acestor angajamente, fermierii vor putea să ia un credit de la bancă, noi îl garantăm cu Fondul de Garantare al Creditului Rural, iar fermierii vor putea să-şi desfăşoare activitatea anul acesta".

"Iar la anul, când vom plăti ajutorul respectiv, fermierii vor putea să-şi returneze creditul".

Pentru ca procesul să fie facilitat, ministrul a precizat că fermierii vor putea să ia, anul acesta, credite de la bănci cu dobândă subvenţionată, acestă formă de spijin fiind în lucru.

Dumitru: "Ne gândim în fiecare zi cum să reducem cheltuielile"

Întrebat dacă sunt posibile şi alte forme de sprijin de la bugetul de stat, pentru sectoare cu potenţial cum ar fi cel al produselor tradiţionale, pentru a nu mai aştepta finanţarea europeană, Mihail Dumitru a declarat: "Nu avem bani în buget. Când vom avea bani mai mulţi ne vom gândi şi la alte forme de sprijin şi vom introduce forme de sprijin noi.

Acum este criză, ne gândim în fiecare zi cum să reducem din cheltuieli".

Referitor la reducerile de cheltuieli de la minister, Mihail Dumitru a subliniat că, în perioada următoare, vor fi disponibilizaţi 2800-2900 de angajaţi şi a precizat că, deja a fost eliminat un spor de 10% din salariu, acordat pentru condiţiile vătămătoare de lucru.

"Luăm aceste măsuri pentru că trebuie să ne încadrăm în bugetul pe care îl avem", a explicat ministrul.

Oficialul a admis că este posibil ca unii dintre salariaţii care au fost văduviţi de acest spor să dea ministerul în judecată, şi a încheiat "Nu cred că vor avea succes, că măsura este legală".

Miza pe banii europeni

În condiţiile în care bani de la buget pentru finanţarea sectorului nu sunt, Ministerul Agriculturii mizează pe formele de finanţare din fondurile europene.

Mihail Dumitru a explicat: "Pregătim o primă pentru agricultura ecologică. Aceasta se va acorda anul acesta pentru acei fermieri care sunt dispuşi să renunţe la agricultura convenţională, adică la pesticide şi îngrăşăminte, şi să practice agricultura ecologică. Este o primă pe care o plătim din fonduri europene pentru un număr de circa 1.800 de fermieri şi avem un buget de circa 3 milioane de euro din fonduri europene. Măsura se va aplica din a doua jumătate a acestui an. De anul viitor încercăm să introducem o măsură de agro-mediu, atât pentru conversie cât şi pentru suportarea cheltuielilor pe certificare ce va fi finanţată prin PNDR".

De asemenea, ministrul a mai precizat că au fost absorbite în totalitate fondurile pe FEGA aferente anului 2009 şi a menţionat că, în premieră, au fost finanţate cinci proiecte, în domeniul pescuitului, în valoare de 4,7 milioane euro. Urmează să fie semnate alte nouă proiecte în valoare de 27 milioane euro, a punctat ministrul.

Mihail Dumitru: "Unii parlamentari PD-L mi-au reproşat că nu am comunicat eficient cu partidul"

Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a mai declarat, ieri, că a primit reproşuri din partea unor parlamentari PD-L că nu a comunicat suficient de bine cu partidul.

Declaraţia sa vine în contextul în care s-a vehiculat că ministrul va fi remaniat, alături de alţi independenţi din Cabinetul Boc, cum ar fi Şeitan sau Vlădescu, pentru a face loc unor miniştri ai UNPR.

Oficialul a dezminţit că reproşurile au venit din partea premierului Emil Boc: "Nu am aşteptări să fiu remaniat şi nu demisionez. Sunt doar zvonuri (...). Mi s-a reproşat că nu am comunicat cu partidul şi cu parlamentarii, deşi eu am fost în Parlament de fiecare dată când am fost invitat şi am fost la comisii odată pe lună, cum prevede regulamentul. (...) Mi-au reproşat parlamentarii, nu primul ministru. Nu s-a discutat în şedinţa de Guvern de miercuri de nicio remaniere".

Întrebat dacă este adevarat că se pregăteşte să dea un examen pentru ocuparea unui post la Comisia Europeană, Mihail Dumitru a afirmat: "Este o opţiune personală, nici nu o confirm, nici nu o infirm".

Culiţă Tărâţă, în cărţi pentru Ministerul Agriculturii

Culiţă Tărâţă, unul dintre cele mai importante nume din agricultura noastră, dar şi dintre cele mai controversate, este tot mai vehciulat în mediile politice ca posibilul înlocuitor al actualului ministru: Mihail Dumitru, care ar urma să se întoarcă la Bruxelles, unde în ultimii trei ani a fost negociator- coordonator al Programului de dezvoltare rurală pentru România la Comisia Europeană. Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, nici nu a infirmat, nici nu a confirmat, ieri, că s-ar întoarce la postul de la Bruxelles, dar a menţionat că nu s-a discutat de o remaniere a sa în ultima şedinţă de Guvern.

Mai mult, ministrul agriculturii consideră că nu ar exista motive pentru a fi schimbat, chiar dacă parlamentarii PD-L i-au reproşat deficienţe de comunicare în relaţia cu ei.

Posibila nominalizare a lui Culiţă Tărâţă drept înlocuitor al actualului ministru al agriculturii este tot mai vehiculată în ultimele zile, mai ales după ce a părăsit corabia PSD, imediat după alegerea lui Victor Ponta drept preşedinte al social-democraţilor. Presa a speculat atunci că plecarea lui Culiţă Tărâţă şi trecerea lui la grupul independenţilor, condus de Gabriel Oprea, este o formă prin care parlamentarul doreşte să-şi asigure în continuare contractul de concesiune pentru Insula Mare a Brăilei, cea mai importantă zonă agricolă a noastră. De altfel, acest contract controversat l-a şi propulsat pe fostul parlamentar PSD în rândul celor mai importanţi jucători din agricultura noastră, după ce, ani de zile, a fost numit unul dintre "baronii cerealelor". Principala sa companie, prin care administrează şi Insula Mare a Brăilei, este TCE 3 Brazi, dar parlamentarul a mai fost implicat sau mai este, încă, în alte afaceri din domeniul agriculturii, precum: "Agricola Prod", "BoviSelect", "Agrocarm Prod International" sau "Herb Elv Com".

Un alt nume vehiculat pentru preluarea ministerului, în eventualitatea în care actualul ministru va fi remaniat sau va renunţa la portofoliu, este cel al lui Valentin Steriu.

M.R.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu tot respectul, se pare ca domnul ministru se incadreaza in linia colegilor domniei sale ("noi stiam, dar nu v-am spus"). Bani nu se vor mai obtine anul acesta, pentru ca nu au de unde sa vina. Din pacate, agricultorii nostri vor trebui sa invete sa nu mai astepte prea mult de la stat. Oricum, parerea mea este ca, spre deosebire de alte sectoare, in agricultura intelegem economia de piata doar cand este vorba sa ne valorificam (mai pe lege, mai pe langa ea...) productia realizata si nu si atunci cand trebuie sa o obtinem.

    Si ca o parere personala, daca se va pune problema unui nou ministru, atat Culita Tarata cat si Valeriu Steriu sunt foarte indicati (desi, cred ca un mandat de ministru al agriculturii acum, este sinucidere curata). 

    1. CULITA TARATA MINISTRU???????????asta ar fi ultima picatura...suntem vai de noi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb