MINISTRUL AGRICULTURII: "Nu vom avea o criză de grîu panificabil

Eli Roman
Ziarul BURSA #Companii / 26 august 2005

Circa 60% din grîul recoltat este panificabil

Majoritatea producătorilor agricoli nu este mulţumită de preţul grîului

Cea mai mare parte a suprafeţelor însămînţate cu grîu a fost recoltată (99%), fiind adunată o cantitate de 7,275 milioane de tone, reiese din datele centralizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Recolta de grîu, din acest an, este la nivelul aşteptărilor autorităţilor din punct de vedere cantitativ, dar ceva mai mică în comparaţie cu producţia record (cantitativ şi calitativ), de 7,7 milioane de tone, din 2004.

Rezultatele provizorii realizate de Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) din probele trimise din 24 de judeţe arată că circa 60% din grîu este panificabil, ne-a spus Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii. "Din producţia de grîu realizată în acest an, aproape cinci milioane de tone va avea calitaţile necesare panificaţiei", a precizat ministrul de resort. Necesarul de grîu panificabil al ţării este de 1,8 milioane de tone.

Astfel, domnia sa consideră subiectul închis în ceea ce priveşte lipsa grîului panificabil.

Cu toate acestea, surse din piaţă ne-au spus că nu există un control asupra reprezentativităţii pe judeţe a probelor de grîu primite de IBA, atît timp cît personalul instituţiei nu s-a deplasat la nivelul fiecărui judeţ pentru a lua mostre de la faţa locului. Totodată, Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, şi-a manifestat reţinerea faţă de calitatea grîului. "Din 100 de tiruri cu grîu care vin la moară, doar 30 rămîn. Restul nu deţin grîu de calitate", a adăugat domnia sa. Morarii achiziţionează grîul panificabil cu preţuri care variază între 0,32 şi 0,4 RON/kg.

Potrivit reprezentanţilor MAPDR, producţia medie la hectar obţinută este de circa 2.958 kg, mai mare faţă de estimările acestora, de 2.785 kg. În prezent, recoltarea grîului nu a fost finalizată în judeţele Braşov, Harghita, Covasna şi Hunedoara din cauza ploilor abundente căzute în ultimele zile. Producţii bune de grîu au fost obţinute în judeţele Vas-lui, Iaşi, Botoşani, care au fost ocolite de capriciile vremii. Încrederea manifestată de marii cerealişti ai ţării, în urmă cu cîteva luni, în producţiile pe care le vor obţine nu le-a fost înşelată. Adrian Porumboiu, un mare jucător pe piaţa cerealelor şi în acelaşi timp cel mai mare cultivator de grîu din Europa de Est, cu 24.000 de hectare cultivate, a realizat o producţie de peste 100.000 de tone. "Recolta de grîu a depăşit 100.000 de tone, fiind de calitate superioară, în totalitate panificabilă", ne-a spus domnia sa.

La ora actuală, cei mai mulţi dintre producătorii agricoli trec printr-o perioadă grea şi din cauza faptului că nu-şi pot valorifica producţia de grîu cu preţuri care să-i mulţumească. Depozitarii cumpără grîul panificabil cu 0.25 RON/kg, iar pe cel furajer cu 0,27 RON/kg.

Pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli, ministrul Gheorghe Flutur a declarat că începînd cu recolta de grîu din anul 2006 vor fi introduse preţurile de referinţă printr-o lege a pieţelor produselor agricole care a fost adoptată deja, dar care va fi aplicată începînd cu anul viitor. Absenţa unui preţ de referinţă a costat foarte mult Ministerul Agriculturii în acest an, nevoit fiind să acorde anumite subvenţii pentru producătorii de grîu, pentru exportatori şi pentru cei care depozitează grîul.

Preţul de referinţă reprezintă un preţ orientativ propus de Consiliul de produs pentru negocierea preţului pieţei, care nu are efect de restricţionare a concurenţei. Prin acest preţ de referinţă autorităţile încearcă să evite situaţiile în care preţul grîului scade prea mult datorită surplusului de producţie, nereuşind să acopere costurile producătorului.

Producţia de grîu realizată anul trecut a permis asigurarea consumului intern, de 3,5 milioane de tone, necesarul de sămînţă şi furaje, precum şi disponibilităţi de export.

În septembrie, preţul pîinii nu va creşte

Preţul de achiziţie al grîului, înainte de recolta 2005, respectiv după recoltare, nu a suferit variaţii semnificative care să imprime o majorare a preţului pîinii. Mai mult, potrivit preşedintelui ROMPAN, preţul de achiziţie al materiei prime de bază (făina) a înregistrat o scădere de la aproape 0,7 RON/kg înainte de recoltare, la aproximativ 0,6 RON/kg. "Ţinînd cont că în structura costului de producţie al pîinii 55% o deţine materia primă, preţul pîinii nu va creşte, cel puţin pînă în luna octombrie", ne-a spus Aurel Popescu.

În următoarea perioadă, producătorii agricoli care nu vor avea unde să-şi stocheze grîul recoltat vor aduce marfa pe piaţă, susţine domnia sa. În opinia acestuia, majorarea pretului la pîine va apărea atunci cînd se va ajunge la mîna depozitarilor.

În condiţiile în care materia primă pentru pîine nu va fi de calitate, mulţi agenţi economici din industria de panificaţie se vor orienta către importuri. "Ţara noastră poate apela, de la 1 ianuarie 2006, la un contingent de 125.000 de tone de grîu, cantitate care va putea fi importată fără taxe vamale", a mai spus domnul Popescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb