Alexandru Petrescu, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a discutat, ieri, cu preşedintele Polish Development Fund, Pawel Borys, despre crearea fondului polonez de investiţii şi a mecanismelor de finanţare ale acestuia, în vederea înfiinţării Fondului Suveran de Investiţii al României.
Acest vehicul investiţional urmează să constituie o măsură de stimulare economică, un instrument de finanţare în investiţii în sectoare competitive, rentabile şi sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital şi surse din piaţa financiară.
FSDI va contribui atât la eforturile României de obţinere a statutului de piaţă emergentă pentru piaţa autohtonă de capital, prin creşterea lichidităţii pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanţare a proiectelor de investiţii, potrivit unui comunicat al Executivului.
Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.
Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, s-a întâlnit, ieri, la Varşovia cu Mateusz Morawiecki, Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Economice şi al Finanţelor din Polonia, relatează un comunicat de presă remis redacţiei noastre de către Biroul de Presă din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Pe parcursul acestei întâlniri, miniştrii celor două state au discutat aspecte legate de poziţionarea regională a României şi Poloniei, din perspectivă strategic-economică. Conform comunicatului, cele două părţi au discutat despre o cooperare bilaterală şi la nivel european în domeniul securităţii energetice, prin derularea unor proiecte regionale concrete. De asemenea, au mai fost discutate subiecte privind intensificarea colaborării în domeniul industriei de apărare. Totodată, în timpul întâlnirii, cei doi miniştri au abordat şi subiectul privind o consolidare a armonizării poziţiilor în raport cu instituţiile din cadrul UE, privind politica de coeziune pentru următorul exercţiu bugetar european. Au fost, de asemenea, discutate şi evoluţia constant ascendentă a schimburilor comerciale bilaterale, precum şi posibilitatea ca ţara noastră să atragă un număr sporit de investiţii poloneze, respectiv, posibilitatea extinderii investitorilor români pe piaţa din Polonia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 10.03.2017, 11:13)
Pe langa know how, va pot da si eu un pic de know how sa nu faceti.
Sa nu numiti conducatorii fondului pe criterii politice, si sa nu numiti angajati importanti si membrii in conducerea firmelor detinute de acel fond pe criterii politice. Ci pe criterii profesionale foarte bine definite. Plus sa nu permiteti lipsa de rentabilitate peste media peietei pentru firmele detinute in proportie majoritara de acel fond.