Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut ieri, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, o întrevedere cu secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit, Ben Wallace, conform News.ro.
Cei doi miniştri au abordat, totodată, aspectele prioritare pe agenda NATO, fiind subliniată de ambele părţi importanţa consolidării în continuare a prezenţei Aliate la Marea Neagră şi pe întreg Flancul Estic, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ministrul Aurescu a reiterat faptul că doar o apărare puternică pe Flancul Estic poate proiecta o descurajare puternică iar ministrul Ben Wallace a asigurat că Regatul Unit doreşte să se implice cât mai mult în această regiune şi a primit cu deschidere invitaţia adresată de ministrul Aurescu la Conferinţa privind Securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaţionale Crimeea, organizată la Bucureşti împreună cu Ucraina.
În cadrul întrevederii, cei doi înalţi oficiali au realizat un schimb aprofundat de opinii referitor la cooperarea bilaterală în domeniul apărării şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe stabilitatea şi securitatea Mării Negre, în contextul evoluţiilor actuale ale mediului internaţional de securitate provocate de războiul de agresiune dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.
"Ambii înalţi oficiali au subliniat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale în domeniul apărării, unul dintre pilonii fundamentali ai Parteneriatului Strategic Româno-Britanic, marcat de o dinamică în creştere a cooperării pe capitole specifice, de la sprijinul britanic pentru pregătirea forţelor militare române, la participarea comună la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii. În context, a fost reliefat interesul comun pentru continuarea aprofundării cooperării bilaterale în acest domeniu, în conformitate cu Declaraţia Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, ce urmează a fi semnată cu ocazia vizitei de către ministrul Aurescu cu omologul britanic James Cleverly", precizează ministerul.
De asemenea, în cadrul întrevederii, şeful diplomaţiei române a mulţumit pentru participarea Regatului Unit la misiunile de poliţie aeriană ale NATO din ţara noastră, precum şi pentru prezenţa ofiţerilor britanici în structurile de comandă ale Alianţei în România, ca angajament clar al Regatului Unit faţă de securitatea Flancului Estic al NATO, în special la Marea Neagră.
"Cei doi miniştri au abordat, totodată, aspectele prioritare pe agenda NATO, fiind subliniată de ambele părţi importanţa consolidării în continuare a prezenţei Aliate la Marea Neagră şi pe întreg Flancul Estic, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ministrul Bogdan Aurescu a evocat exemple concrete de situaţii îngrijorătoare generate de acţiunile iresponsabile ale Rusiei, inclusiv recenta doborâre a dronei SUA în Marea Neagră", arată MAE.
Bogdan Aurescu a reiterat faptul că doar o apărare puternică pe Flancul Estic poate proiecta o descurajare puternică. În acest sens, ministrul Ben Wallace a asigurat că Regatul Unit doreşte să se implice cât mai mult în această regiune şi a primit cu deschidere invitaţia adresată de ministrul Aurescu la Conferinţa privind Securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaţionale Crimeea, organizată la Bucureşti împreună cu Ucraina. Totodată, ministrul Ben Wallace a evidenţiat importanţa cooperării constructive şi eficiente a tuturor ţărilor riverane la Marea Neagră, pentru creşterea rezilienţei acestei regiuni. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat eforturile României în acest sens, la nivel bilateral, dar şi în formate trilaterale sau regionale relevante.
"De asemenea, cei doi înalţi oficiali au discutat despre priorităţile Summitului NATO de la Vilnius din acest an, ministrul Aurescu arătând că este necesară implementarea tuturor deciziilor aliate luate la Summitul de la Madrid, din iunie 2022, pentru consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare. În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cei doi miniştri au evidenţiat imperativul continuării solidarităţii şi sprijinului internaţional pentru Ucraina, atât timp cât este necesar, dar şi pentru partenerii cei mai vulnerabili din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova. În context, ministrul Wallace a adresat aprecieri deosebite României pentru susţinerea multidimensională acordată Ucrainei, încă de la începutul războiului de agresiune, atât în cadrul bilateral, cât şi din postura de stat membru UE şi NATO, evidenţiind rolul cheie pe care România l-a avut şi îl are, inclusiv prin hub-ul logistic din nordul ţării sau prin facilitarea tranzitului de cereale ucrainene", afirmă MAE.
În ceea ce priveşte situaţia din Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat o evaluare detaliată a situaţiei din statul vecin şi a măsurilor ample de suport luate de ţara noastră. A menţionat şi relevanţa crescută a Moldova Support Platform, format lansat anul trecut de ministrul Aurescu, împreună cu omologii din Germania şi Franţa, şi în cadrul căruia România şi Regatul Unit coprezidează Grupul de lucru privind combaterea corupţiei.
"Ministrul Aurescu a subliniat relevanţa continuării susţinerii internaţionale pentru gestionarea de către autorităţile de la Chişinău a provocărilor complexe cu care se confruntă, cu accent pe consolidarea rezilienţei şi securităţii acestui stat, mai ales în contextul acţiunilor de destabilizare ale Rusiei. A salutat faptul că România şi Regatul Unit sunt ţări contributoare la fondul NATO de creştere a capacităţilor de apărare (DCB - Defence Capacity Building) pentru Republica Moldova.
Ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit pentru preocuparea şi angajamentul demonstrate de autorităţile de la Londra faţă de stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova şi faţă de această regiune în ansamblul său. Ministrul Aurescu şi ministrul Wallace au evidenţiat, împreună, importanţa menţinerii vigilenţei extinse asupra întregii regiuni", mai precizează MAE.
Cei doi miniştri au discutat şi despre situaţia din Georgia şi importanţa menţinerii cursului pro-european al acestei ţări şi au subliniat semnificaţia mandatului comun al României şi Regatului Unit de Ambasade Punct de Contact NATO în această ţară.
De asemenea, cei doi miniştri au avut un schimb de opinii şi despre principalele evoluţii de pe agenda internaţională, inclusiv Orientul Mijlociu, Iran şi relaţiile cu China.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 22-23 martie 2023, o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la invitaţia omologului său, secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare al Regatului Unit, James Cleverly. În marja vizitei, şefii diplomaţiilor română şi britanică vor semna Declaraţia Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi vor deschide prima ediţie a Forumului Bilateral România - Regatul Unit.
1. Consolidarea flancului Estic inseamna planul de mo
(mesaj trimis de Un liberal în data de 23.03.2023, 10:48)
In spatele limbajului de lemn specific, astfel ca masele sa nu priceapa nimic ,noi citim ca la ultima reuniune au decis acesti oameni ca trebuie sa mobilizeze 300 000 oameni din Europa ...pe flancul Estic ! In ce priveste interesul d Wallace sa se implice in problematica din Est ,mai bine ne lasa in pace ,nu e nimic bun din partea a ceea ce in trecutul recent avea supranumele de 'Perfidul Albion ' ! Daca chiar voia diplomatia UK sa faca ceva pentru estul Europei ,nu interferau ca sa anuleze negocierile dintre Ucraina si Rusia acum un an . Chiar daca tot un blocaj ar fi ost si la ora asta ,dar poate nu erau rusii atat de inversunati ca sa distruga atat de mult din infrastructura nefericitei Ucraina . Un intreg popor distrus si acum expus intrigilor internationale ,fara nici o aparare in timp ce nu exista nici o securitate in Europa , e criza financiara globala si saracia se instaleaza peste tot . Asta a facut diplomatia !