MINISTRUL DE FINANŢE: "Eu nu am pronunţat cuvântul «gaură»; menţinem programul de guvernare"

Gabriel Tănase
Macroeconomie / 10 ianuarie 2017

Viorel Ştefan (Sursa foto: Cdep.ro)

Viorel Ştefan (Sursa foto: Cdep.ro)

Actualizare 15:01 Realizarea unei anchete a Comisiilor de buget-finanţe pe rectificările bugetare ale Guvernului Cioloş, aprobată

Birourile Permanente reunite au aprobat, astăzi, solicitarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete a Comisiilor de buget-finanţe ale Parlamentului prin care să fie verificare condiţiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat în 2016 de către Guvernul Cioloş, a anunţat secretarul Camerei, Marcel Ciolacu.

"Scopul anchetei este verificarea condiţiilor în care s-au realizat rectificările bugetelor de stat, mijloacele anchetei, audierea tuturor persoanelor implicate, care pot furniza informaţii şi clarificări pe acastă temă", a afirmat deputatul PSD, citat de News.ro. Marcel Ciolacu a mai spus că obiectul anchetei este adresarea următoarelor întrebări de către comisiile reunite de buget: "Care este modul în care s-au constituit veniturile potenţiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă; care sunt instituţiile statului care au făcut previziuni asupra acestor venituri şi care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituţie în parte; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcţiei bugetului pentru anul 2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 6 august prima rectificare".

Printre întrebările care vor mai fi adresate de parlamentarii din Comisiile de buget-finanţe se numără: "cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 iunie primul semestru; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 23 noiembrie - cea de-a doua rectificare; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 septembrie, după trei trimestre; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat în luna decembrie 2016; care a fost media veniturilor totale ale bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului; cât au fost mai mici veniturile totale ale bugetului general consolidat în decembrie 2016 faţă de decembrie 2015".

De asemenea, celor audiaţi în Comisiile de buget-finanţe li se vor mai adresa următoarele întrebări: "care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale bugetului total consolidat la prima şi la a doua rectificare; cât este venitul nerealizat la 31.12 2016 din sume de la Uniunea Europeană 2017 - 2020 (exerciţiul financiar European) comparativ cu veniturile din sumele de la UE pentru perioada 2014 - 2020 estimată la 23 noiembrie - data celei de-a doua rectificări, care sunt sumele rămase necheltuite atât din bugetul propriu, cât şi din fondurile europene pe fiecare minister în parte; care sunt investiţiile, programele care au fost bugetate dar nu au fost realizate pe fiecare minister în parte; care sunt motivele nerealizării investiţiilor şi programelor de către ministere (se va prezenta o situaţie pentru fiecare investiţie şi program în parte); care este suma care a rămas necheltuită la sfârşitul anului 2016 la capitolul cheltuieli de personal".

Marcel Ciolacu a precizat că cei doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului vor stabili săptămâna viitoare când va avea loc plenul comun pentru votul necesar de începere a acestei anchete de către comisiile reunite.

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor face o anchetă asupra procedurii şi veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări bugetare pozitive ale Guvernului Cioloş, a anunţat, luni seară, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Liderul PSD a afirmat: "Mâine (n.r. marţi) vom avea un Birou Permanent reunit pentru a repartiza la Comisiile de buget-finanţe din Cameră şi Senat cele două ordonanţe de rectificare bugetară din anul 2016, cea din august şi cea din 23 noiembrie. Pentru că până astăzi aceste ordonanţe nu fuseseră repartizate la Comisiile de specialitate. O să le cerem Comisiilor de specialitate buget-finanţe, înainte de a întocmi raportul, să se constituite în comisii de anchetă şi să facă o anchetă asupra procedurii şi asupra veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări pozitive".

De asemenea, Dragnea a susţinut că există o "gaură" la buget de 10 miliarde lei.

(S.A.)

----------

Deficitul de încasări în 2016 faţă de cât estimase Guvernul Cioloş pune probleme inclusiv pentru proiecţia bugetară din acest an, a declarat astăzi Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, care a negat însă vehement că acest fapt va determina revizuirea programului de guvernare social-democrat.

Pe de altă parte, ministrul a insistat că nu a folosit expresia "gaură în buget" şi a cerut presei să nu-i atribuie cuvinte pe care nu le rosteşte. Un audit al Curţii de Conturi va stabili o eventuală responsabilitate penală, a precizat Ministrul de Finanţe, potrivit Digi24.ro.

"Nu, nu, noi cu siguranţă găsim soluţii să-l respectăm la virgulă", a spus Viorel Ştefan, întrebat dacă va trebui revizuit programul de guvernare. El a menţionat: "Tot ce prevede programul de guvernare este normă legală pentru noi şi angajamentul e să respectăm la virgulă, fără rabat, sigur, cu eforturile de rigoare".

Viorel Ştefan a dat asigurări că, pe de altă parte, Guvernul se va încadra în deficitul anual de 3%.

Întrebat dacă rectificările pozitive ale bugetului făcute de Guvernul Cioloş au şi un "iz penal", Ministrul de Finanţe a spus că nu se "aventurează" să dea un răspuns înainte de auditul Curţii de Conturi.

El a precizat că "marea nerealizare" a Guvernului Cioloş se explică prin neatragerea de fonduri europene. Viorel Ştefan a spus: "Cu siguranţă pune mari semne de întrebare în privinţa profesionalismului şi a caracterului tehnocrat al modului în care s-a făcut guvernarea în 2016. Mai degrabă a fost un comportament politicianist". De asemenea, ministrul a acuzat fostul Guvern că a ascuns realitatea economică din raţiuni electorale.

El a subliniat că e prima dată când se întâmplă ca veniturile bugetare să cadă atât de mult, sub 30% din PIB. "Surpriza mare este că un asemenea rezultat ni l-a putut lăsa moştenire un Guvern tehnocrat", a completat ministrul.

"Nu am pronunţat cuvântul gaură!", a spus ministrul şi a repetat propoziţia, în momentul în care a fost întrebat despre diferenţa dintre încasările aşteptate şi cele reale.

Viorel Ştefan a adăugat: "Am spus că a fost o proiecţie nerealistă a veniturilor bugetare, o supraestimare a veniturilor bugetare, din raţiuni politicianiste, ceea ce este greu de explicat cum a putut un Guvern tehnocrat să aibă un asemenea comportament. De-aici mai departe va veni Curtea de Conturi şi va identifica elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar".

Acesta a insistat în faţa jurnaliştilor să nu i se atribuie cuvinte pe care le spune, motivând că afirmaţiile Ministrului de Finanţe pot avea impact asupra societăţii şi asupra economiei.

Ştefan a punctat: "Eu am spus că nu se justifică şi nu găsim explicaţii în legătură cu faptul că în cursul anului, prin cele două rectificări bugetare, s-au crescut previziunile pe venituri în condiţiile în care, în mod evident, pe execuţie să constatăm o nerealizare a veniturilor. Şi am mai spus că această nerealizare se explică în primul rând prin neaccesarea de fonduri europene. Deci, un gestionar responsabil şi corect, pe rectificare, ar fi intervenit cu o corecţie în minus, diminuând volumul veniturilor şi nu crescându-l. Aici avem marea problemă şi ne punem întrebarea de ce au procedat aşa. Răspunsul pe care îl avem la îndemână este că au procedat din raţiuni politicianiste, în luna august Guvernul îşi făcea planuri cum se va implica în campania electorală din toamnă şi-şi pregăteau terenul, încercând să salveze aparenţele, declarând că fac rectificări pe plus, adică ţara merge bine. Şi nu era aşa! A fost o minciună grosolană. Acest lucru ne deranjează. Despre legalitate, oportunitate se va pronunţa auditul Curţii de Conturi".

Ministrul a mai spus că la întâlnirea de mâine cu preşedintele va merge nu cu un proiect de buget, ci cu un concept în legătură cu proiecţia bugetară. "La proiectul de buget lucrăm intens şi va fi prezentat în Parlament sperăm în cursul acestei luni", a spus Ştefan, precizând ulterior că cel mai probabil va fi vorba de sfârşitul lunii.

Întrebat dacă îngrijorările preşedintelui privind bugetul sunt justificate, Viorel Ştefan a spus: "Şi noi suntem îngrijoraţi, pentru că îngrijorările ar putea să determine un comportament responsabil din partea tuturor. Suntem îngrijoraţi pentru că trebuie să venim cu un nou concept de proiectare a bugetului".

Ministrul a precizat că accentul trebuie pus pe o proiecţie bugetară bazată pe proiecte şi programe şi pe eliminarea cheltuielilor inutile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Hai sa va spun un banc:Intr-o zi fiul lui Bula intra in casa vesel si striga: -Tata,am ecoeconomisit cei trei lei de tranvai!Bula nedumerit il cerceteaza:-Cum ai facut asta?-Pai nu mi-am luat bilet si pt ca imi era frica sa urc in tranvai fara bilet ,am fugit dupa tranvai pana acasa.Bula intelege si cu un aer savant ii atrage atentia ca putea,daca era mai destept ,sa economiseasca 25 lei.-Cum?il intreaba Bulisor.-Daca fugeai dupa un taxi ......Cam asa e cu banii lipsa de la buget.Daca se colectau,se puteau economisi (ajungea deficitul la 1,5%?)dar daca nu ai colectat ce sa economisesti?Si asta inseamna ca PSD si-a bazat programul de guvernare pe economiile lui Ciolos?Hilar!

    1. ....neincasarile din noiembrie si decembrie 2016..raman "o sursa de venit pentru 2017...Deci Ciolos a lasat o potentiala sursa de venit pentru 2017...nu era necesar sa aduca deficitul asa de mic ....,sub 2,6 din PIB.

      Asa ca noul guvern trebuie sa-i multumeasca lui Ciolos.....Nu ??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb