Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, vineri, că Ungaria a ridicat restricţia de tranzitare a teritoriului în anumite intervale orare, astfel că tranzitarea acestei ţări şi, respectiv, intrarea în Ungaria dinspre România se vor putea face în permanenţă, ceea ce ar urma să elimine momentele cu aglomeraţie ridicată din unele puncte de frontieră, transmite Agerpres.
"De astăzi nu mai există acea reglementare cu perioada, cu intervalul impus de autorităţile maghiare pentru intrarea în Ungaria. Aşadar, de dimineaţă, ieşirea din România spre Ungaria se poate face la orice oră şi din această seară, de la ora 21,00, când se va da drumul la traficul de la frontiera cu Austria, el va fi permanentizat, nu se va mai opri mâine la ora 13,00, deci şi intrarea în România, ieşirea din Ungaria, se va putea face la orice oră. Nu va mai fi acel blocaj făcut de autorităţile maghiare, care permiteau tranzitul din Austria spre România, prin Ungaria, doar în anumite ore, motiv pentru care erau aceste puncte fierbinţi în traficul de la frontiera noastră, în sensul că veneau dintr-odată foarte mulţi cetăţeni, pentru că aşa era stabilit de către autorităţile din Budapesta, modul sau conduita la nivel naţional cu privire la măsurile de protecţie în Ungaria împotriva răspândirii coronavirusului", a declarat Marcel Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.
Ministrul a susţinut că "traficul se desfăşoară în condiţii normale, civilizate", la Nădlac I.
"Încă se practică acest tranzit pietonal (...), lumea vine cu diferite mijloace de transport ocazionale. Sper ca în viitor, după 1 iunie, când transportul internaţional de persoane poate completa această cerere de tranzit şi din partea operatorilor români, acest fenomen să fie cât mai redus", a afirmat Vela.
El a adăugat că, după întâlnirea cu ministrul de Interne din Ungaria, "lucrurile s-au derulat corect", aşa cum s-au "înţeles" şi au fost deschise mai multe puncte de tranzitare a graniţei dintre cele două ţări, dar au fost deschise şi culoare speciale pentru autocare.
Marcela Vela a mai spus că până în 15 iunie a rămas valabilă regula ca persoanele care intră în ţară să se autoizoleze 14 zile.
În privinţa zborurilor, ministrul a declarat că deocamdată nu se reiau cursele regulate, ci se pot organiza doar curse charter.
Începând din data de 21 mai, la graniţa dintre România şi Ungaria au fost deschise zece puncte de trecere a frontierei. Decizia a fost luată pentru fluidizarea traficului la graniţă, care a fost o adevărată problemă în ultimele zile, provocând aglomerări şi timpi de aşteptare foarte mari.
"Astfel, începând cu data de 21 mai a.c., ora 06.00, la graniţa româno-ungară sunt deschise zece puncte de trecere a frontierei, atât pentru traficul de turisme şi persoane, pentru efectuarea formalităţilor specifice pe sensul de intrare / ieşire în / din ţară şi cu respectarea măsurilor dispuse pe linie de sănătate publică din cele două state:
P.T.F. Petea - judeţul Satu Mare
P.T.F. Urziceni - judeţul Satu Mare
P.T.F. Valea lui Mihai - judeţul Bihor
P.T.F. Borş - judeţul Bihor
P.T.F. Salonta - judeţul Bihor
P.T.F. Vărşand - judeţul Arad
P.T.F. Turnu - judeţul Arad
P.T.F. Nădlac I - judeţul Arad
P.T.F. Nădlac II - judeţul Arad
P.T.F. Cenad - judeţul Timiş
Tot pentru fluidizarea traficului în punctele de frontieră şi pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu se deplasează cu mijloace de transport personale, începând cu aceeaşi dată şi aceeaşi oră, sunt operaţionale pe teritoriul Ungariei, în regim permanent, două culoare de tranzit pentru transportul persoanelor cu microbuze / autocare, cu intrare în România prin P.T.F. Nădlac II - Autostradă şi P.T.F. Borş", se arată în comunicatul transmis de Poliţia de Frontieră.
Intrarea în România prin cele zece puncte de frontieră se realizează în regim permanent (24/24 de ore), cu respectarea condiţiilor legale dispuse în contextul pandemiei, respectiv controlul specific la intrarea în ţară, completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă, după caz, carantină instituţionalizată.