Ministrul Educaţiei dă explicaţii pentru acuzaţiile de plagiat

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2022

Sursa foto: https://www.facebook.com/SorinMCimpeanu

Sursa foto: https://www.facebook.com/SorinMCimpeanu

Acuzat din toate părţile pe motiv de plagiat, ministrul Educaţiei a decis să şi răspundă ceva mai aplicat. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a publicat mai multe clarificări din partea profesorului Ioan Pleşa, unul dintre universitarii al căror nume este acuzat că l-a înlocuit dintr-un curs. Pleşa afirmă că a perfecţionat cursul "Îmbunătăţiri Funciare" timp de 15 ani alături de Cîmpeanu şi l-a predat acestuia "strict în interesul pregătirii studenţilor", când actualul ministru a devenit titularul disciplinei. Ministrul Educaţiei a postat pe Facebook două pagini dintr-un document semnat de profesorul Ioan Pleşa, în care acesta oferă clarificări cu privire la unele aspecte ce ţin de continuitatea disciplinei Îmbunătăţiri Funciare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B). Cîmpeanu a scris: "Acuze demontate şi de această dată - mărturia edificatoare a profesorului Ioan Pleşa". În documentul publicat de Cîmpeanu, profesorul Pleşa precizează că era titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B), iar din aprilie 1992 a început colaborarea cu Sorin Cîmpeanu, care "a parcurs toate etapele evoluţiei didactice". Pleşa explică faptul că, în 1993, Sorin Cîmpeanu a fost admis la Doctorat, sub îndrumarea sa şi a dat toate examenele necesare. În 1995, Cîmpeanu a promovat, prin concurs, în postul de asistent universitar, iar 2 ani mai târziu a devenit şef de lucrări.

Ministrul Educaţiei dă explicaţii pentru acuzaţiile de plagiat

Ministrul Educaţiei dă explicaţii pentru acuzaţiile de plagiat

În 2000 a susţinut doctoratul, iar în 2001 a devenit conferenţiar universitar. Potrivit documentului: "În anul 1999 (...) am iniţiat un îndrumător de lucrări practice de îmbunătăţiri funciare (...) ca suport didactic absolut necesar activităţii cu studenţii în anul III, împreună cu colectivul care susţinea aceste lucrări practice. Repartiţia capitolelor a fost făcută din interes pur didactic între cei care susţineau lucrări practice cu studenţii, pe diverse componente ale disciplinei şi aveau în momentul respectiv mai multă experienţă specializată (subsemnatul, prof. Ionel Jinga, prof Alexandru Ene şi şef lucrări Sorin Cîmpeanu)", se arată în document. "În anul 2006, pe baza foarte bunei colaborări, de aproape 15 ani, strict n interesul didactic al pregătirii studenţilor, am considerat oportun şi necesar ca domnul Sorin Cîmpeanu, devenit prin muncă proprie titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat şi pe care l-am perfecţionat vreme de 15 ani", mai afirmă profesorul Pleşa. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediţii anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 şi 1993 şi 2000.

Jurnalista Emilia Şercan a relatat că ministrul şi-a însuşit în mod fraudulos şi paternitatea creaţiei celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secţiuni din cursul universitar. Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educaţiei în ediţia din 2006, dar şi într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeaşi formă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb