Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut, miercuri, precizări în legătură cu modul în care România ajută Republica Moldova după oprirea exporturilor de gaze naturale ruseşti prin conductele care tranzitau Ucraina. Potrivit ministrului, exporturile de energie electrică şi gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condiţiile legii, iar sprijinul acordat este "numai în limita volumelor disponibile DUPĂ acoperirea nevoilor proprii" ale României. "Da, cconsider ca avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil", spune Burduja, scrie News.ro.
"Astăzi este şi prima zi în care gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Rusia a folosit energia ca armă de şantaj timp de decenii, ameninţând mereu cu "închiderea robinetului". Şi continuă să facă asta. Cei care visează la "gazul ieftin" rusesc să ţină cont că libertatea nu are preţ. Iar fără independenţă energetică nu poate exista nici libertatea, nici securitatea unei ţări", afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Oficialul menţionează că "în aceste momente grele", România este "alături de fraţii de peste Prut", în condiţiile în care gazul rusesc a fost oprit pentru centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, ceea ce înseamnă că Republica Moldova are un deficit de aproximativ 600MW de producţie de energie electrică pentru a-şi acoperi consumul, mizând pe aproximativ 300MW producţie locală.
"Am vorbit în toată această perioadă, zilnic, cu toţi cei implicaţi: Prim-Ministrul Dorin Recean, care este şi ministru interimar al energiei la Chişinău; comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen; toţi cei implicaţi în sectorul energetic românesc. Cum ajută România? Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100MW în bandă peste Prut. Sunt discuţii şi cu OMV Petrom pentru 100MW de la centrala pe gaz de la Brazi, şi cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200MW. Există şi cantităţi cumpărate de pe piaţa OPCOM de fraţii noştri de peste Prut. În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcăneşti-Isaccea (400 kV) şi de 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul", explică ministrul Energiei.
Burduja precizează că Republica Moldova a obţinut creşterea capacităţii transfrontaliere la 600 MW printr-un mecanism de alocare zilnică a capacităţilor neutilizate la alte frontiere, măsură care, confirmată de ENTSO-E, reprezintă un pas important pentru acoperirea cererii.
"În sectorul gazelor naturale, fraţii noştri şi-au asigurat cantităţile necesare consumului. Există şi stocuri comerciale şi de urgenţă de peste 70 de milioane Nm³ în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iaşi-Ungheni este de 6,1 milioane m³/zi, ceea ce poate acoperi întreg consumul dintre Prut şi Nistru, inclusiv în zilele friguroase de iarnă", declară ministrul.
Pentru "a combate propaganda toxică", Burduja mai precizează că exporturile de energie electrică şi gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condiţiile legii, iar sprijinul acordat este "numai în limita volumelor disponibile DUPĂ acoperirea nevoilor proprii" ale României.
"Da, consider ca avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil. Mesajul României este clar: fraţii în veci vor fi fraţi. Menirea noastră este de a fi împreună şi împreună cu Europa. Şi aşa va fi. Înainte, împreună!", încheie ministrul Energiei, potrivit News.ro.
1. Nu cred
(mesaj trimis de anonim în data de 02.01.2025, 17:24)
In zilele lucratoare cand nu bate vantul si sunt nori Romania importa curent minim 1500 Mw la pretul spot liber de pe piata UE de 60 - 100 euro/Mwh, ceva nu se potriveste...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.01.2025, 17:55)
Foarte greu si cu propaganda si cu realitatea cruda
3. fără titlu
(mesaj trimis de lolek în data de 03.01.2025, 09:34)
Da Burduja , ca si ta-su de la Bancorex, au platit toti romanii ca prostii sa acopere prejudiciul facut de ta-su. Acum... inca odata... vom plati ca prostii de grija altora. Ati votat "ce trebuie" pampalailor.