MINISTRUL FINANŢELOR:  "Ne vom încadra în ţinta de deficit de 3%"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 august 2017

"Ne vom încadra în ţinta de deficit de 3%"

Mişa: "ANAF a depăşit planul de colectare stabilit pentru iulie, deşi ţinta pentru această lună a fost cea mai mare din istoria instituţiei, raportată la aceeaşi perioadă din anii trecuţi"

Ţara noastră se va încadra în ţinta de deficit de 3%, ne-a spus ministrul finanţelor Ionuţ Mişa. Domnia sa ne-a precizat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a reuşit să recupereze, în luna iulie, colectările la buget. Oficialul ne-a declarat: "ANAF a depăşit planul stabilit pentru iulie 2017, cu toate că, pentru această lună, Fiscul a avut cel mai mare plan de colectare, comparativ cu aceeaşi perioadă din anii trecuţi, de la înfiinţarea ANAF şi până în prezent, în condiţiile în care a fost restituită integral TVA planificată".

ANAF a colectat, în primul semestru al acestui an, peste 100 de miliarde lei la buget, cu 4,1% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent.

În luna iunie, Fiscul a colectat venituri bugetare de 16,534 miliarde lei, cu 12% mai mult decât în luna iunie 2016, conform reprezentanţilor instituţiei. Aceştia menţionează: "Programul comunicat de Ministerul de Finanţe pentru luna iunie a fost realizat în proporţie de 102,7% (mai mult cu 437,8 milioane de lei), în condiţiile în care volumul restituirilor de TVA în iunie 2017 a fost în cuantum de peste 1,287 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 513,3 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut".

Fostul preşedinte al ANAF Bogdan Stan a spus, recent, că este mulţumit de modul în care instituţia îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile în care aceasta este subdimensionată şi nu are bani pentru cheltuieli salariale pentru ultimele două luni.

Domnia sa a precizat: "Pot să vă spun că, faţă de anul 2013, când rata de conformare era de 83,5%, astăzi am ajuns la 85,11%, ceea ce este o creştere faţă de anul trecut, unde am avut un grad de conformare la plată de 84%. Eu sunt mulţumit în momentul de faţă de cum îşi face ANAF treaba, în ce condiţii. După cum ştiţi, suntem subdimensionaţi. Suntem fără bani pentru cheltuielile salariale pe ultimele două luni. Domnul premier ne-a oferit sprijinul în acest sens şi a promis că va aloca sumele necesare pentru plata salariilor pe ultimele două luni".

În ultima perioadă, mai mulţi analişti din domeniu s-au arătat sceptici că ne vom încadra în ţinta de deficit, în condiţiile în care Guvernul a adoptat, în acest an, o serie de măsuri fiscale ce ar putea afecta colectările la nivelul bugetului.

Mişa: "MFP efectuează o analiză pe veniturile bugetare"

Ministrul Finanţelor ne-a mai precizat că MFP efectuează o analiză pe veniturile bugetare, existând discuţii cu toţi ordonatorii de credit, "pentru a şti ce sume să fie alocate la rectificarea bugetară, specialiştii asigurându-se că vor primi bani cu prioritate acei ordonatori de credite care au făcut dovada că au capacitatea să investească respectivele sume".

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, recent, că rectificarea bugetară va avea loc cel târziu în luna august, în funcţie de gradul de execuţie al tuturor cheltuielilor de la nivelul fiecărui minister. Domnia sa a precizat că, la nivelul ministerului pe care îl reprezintă, în acest moment toate sumele sunt angajate şi "cash-urile sunt suficiente".

Execuţia bugetară la şase luni "nu arată foarte bine, fiind un blocaj imens", a spus, la finelul lunii trecute, premierul Mihai Tudose. Oficialul a spus că, în unele ministere, gradul de execuţie este de doar 2% pe primele şase luni ale anului. Şeful Guvernului a menţionat că ministrul Finanţelor a prezentat coaliţiei un plan privind relocarea unor bani în cadrul rectificării bugetare.

Execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale acestui an s-a încheiat cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB, faţă de deficitul de 3,9 miliarde lei, respectiv 0,51% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016, conform MFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb