Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, nu crede că ar fi necesară revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, după înregistrările deputatului Sebastian Ghiţă, precizând că este o anchetă în derulare la Parchetul instanţei supreme, care va face cercetări în cazul acestor înregistrări.
"Este o anchetă în derulare la Parchetul General. Această discuţie o voi avea şi săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta), când mă văd cu procurorul general şi cu adjuncţii dumnealui. (...) Atât timp cât este o anchetă în derulare, pe care o are în acest moment Parchetul General, atât timp cât respectă prevederile legale, nu văd de ce (să fie revocat din funcţie procurorul-şef al DNA)", a spus ministrul Florin Iordache, întrebat dacă Laura Codruţa Kovesi mai poate rămâne în funcţie după acuzaţiile lansate de Sebastian Ghiţă în mai multe înregistrări difuzate la televiziunea pe care o controlează, conform News.ro.
Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Revocarea poate fi cerută dacă nu mai este îndeplinită una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere; în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale sau în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, vineri, că înregistrările prezentate de postul de televiziune al fostului deputat Sebastian Ghiţă sunt prezentate într-o manieră "destul de tendenţioasă", într-o anumită formă, sugerând procurorilor ceea ce ar trebui să facă.
Augustin Lazăr a precizat că cercetările în dosarul deschis de PICCJ trebuie să fie obiective, iar în acesta vor fi audiate mai multe persoane şi vor fi ridicate înregistrările.