Ministrul Mediului: "Vom avea un Cod silvic care să asigure un echilibru între toate părţile interesate"

F.D.
Miscellanea / 9 aprilie

Ministrul Mediului: "Vom avea un Cod silvic care să asigure un echilibru între toate părţile interesate"

Noul Cod silvic va asigura "un echilibru" între toate părţile interesate şi nu va fi doar un jalon din PNRR, a declarat, marţi, la Parlament, ministrul Mediului, Mircea Fechet, relatează Agerpres.

La finalul dezbaterilor generale pe proiectul Codului silvic, ministrul Mediului a reafirmat că doreşte ca în noul act normativ să fie incluse prevederi referitoare la confiscarea vehiculelor cu care se transportă lemnele furate, la accesul liber în păduri pentru cetăţeni, precum şi la conflictul de interese, în sensul că pădurarul nu poate avea afaceri cu lemn şi nici rudele sale apropiate sau ale inginerului silvic.

"O parte dintre măsurile discutate astăzi, după ce le-am discutat cu colegii din minister şi cu specialiştii care au lucrat la Codul silvic, până la urmă, vor fi acceptate. (...) Multe alte amendamente aştept cu nerăbdare să le discutăm pe fond, pentru că discuţia de astăzi a avut mai curând un caracter general. Voi fi bineînţeles prezent ori de câte ori Codul silvic se va dezbate într-o comisie din Senat sau din Camera Deputaţilor, cu speranţa că nu doar vom îndeplini acest jalon extrem de important din PNRR, dar vom avea un Cod silvic care să asigure un echilibru între toate părţile interesate, fie că discutăm despre cetăţeni, fie că discutăm despre proprietarii de pădure privaţi sau publici, fie că discutăm despre micii proprietari sau marii proprietari, dacă discutăm despre industria mobilei din România şi despre industrie în general (...) şi, nu în ultimul rând, dacă discutăm despre ONG-uri şi despre societatea civilă", a menţionat Fechet.

Potrivit acestuia, trebuie asigurat un echilibru între "pretenţiile" fiecărei entităţi implicate pentru a se putea ajunge la un act normativ care să-şi atingă scopul, nu doar să se realizeze jalonul din PNRR.

El a amintit că Strategia naţională pentru păduri 2030, care a fost elaborată de cei "mai buni" specialişti în silvicultură din România, propune o cifră de împădurire de 60.000 de hectare în afara fondului forestier care există în prezent.

"Cred că ţinta trebuie să fie, în primul rând, realistă. Eu am discutat cu oameni persoane fizice sau asociaţii de persoane de proprietari de pădure şi am constatat cât de greu e să convingi un om să împădurească un hectar de pădure, pentru că, dacă în cazul unei culturi agricole astăzi însămânţezi şi peste cinci luni sau peste patru luni şi jumătate deja poţi valorifica acea muncă, în cazul silviculturii discutăm despre cicluri de producţie care pot să depăşească 160 de ani, motiv pentru care există o reticenţă, mai ales din partea proprietarilor persoane fizice de a împăduri aceste terenuri. În continuare sper să ne atingem ţinta din PNRR, ea se referă la aproape 30.000 de hectare ce urmează a fi împădurite cu bani de la Uniunea Europeană", a explicat ministrul.

Mircea Fechet a precizat că nu se plăteşte doar înfiinţarea pădurii, ci împrejmuirea perimetrului, toate serviciile, toate lucrările silvice în primii ani de viaţă, în funcţie de specie. El a adăugat că se mai plăteşte timp de 20 de ani o primă de sechestrarea carbonului din bugetul Administraţia Fondului de Mediu în valoare de 456 de euro pentru fiecare hectar.

"Chiar şi în condiţiile acestea, există o luptă întreagă în a identifica potenţialii beneficiari de terenuri împădurite şi ne dorim să canalizăm acei bani mai ales în sudul României acolo unde în fiecare an pierdem, conform estimărilor specialiştilor, aproximativ 1.000 de hectare de teren arabil ce se transformă în nisip. 'Sahara Olteniei', aşa numim noi acea zonă, care în lipsa unor lucrări de împădurire ce urmează a fi efectuate rapid riscă să se transforme într-un veritabil deşert", a menţionat ministrul Mediului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Si MUNTII?... sunt si ele incluse in Partile Interesate?

    s c c r e t 

    1. Ce parodie, întotdeauna românul a iubit și a respectat natura, fără să fie nevoie de un Minister al Mediului. De cåteva zeci de ani insă ne-am pricopsit cu un astfel de minister iar realitatea o cunoaștem, țara este din ce în ce mai mult, mai murdară, mai poluată, sufocată de gunoaie. Lipsa de bun simț, lipsa de educație, inconștiența, lăcomia, interese meschine, sunt o parte din cauzele reale pentru halul în care arată astăzi țara. Să nu ne facem că nu vedem realitatea, este timpul sca autoritățile să ia lucrurile în serios.

      pana cand civilii / oamenii nu iau lucrurile in serios si raman in bubla lor de consum si vaicareala… govul / politicul va face exact “ nimic”…

      totul pleaca de la civili… daca nu… jaf la drum mare.. 

      s c c r e t 

    Fechete, i-a zi cati bani ai furat si bagat in buzunar din garantiile alea incasate si aruncate ca nu ai unde returna??? Ai? Lasa vrajeala cu silvicul ca padurea e pe terminate si nu prea mai ai ce fura. Cat incasezi de la retur.ro? Chiar daca nu spui o sa aflam noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb