Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) consideră că lărgirea plajelor de pe litoralul românesc, prin fonduri europene, reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte din ultimii 30 de ani care au impact pozitiv şi asupra turismului. Însă trebuie avut în vedere şi un management al timpului, trebuie ţinut cont şi de perioadele în care au loc aceste lucrări. În niciun caz în lunile iulie şi august, când ne aflăm în plin sezon estival, în perioada concediilor.
Preşedintele ANAT, Alin Burcea, îşi pune întrebarea dacă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, domnul Mircea Fechet, realizează ce înseamnă să ai lucrări de infrastructură în plin sezon. "Am realizat, dintr-o eroare, nu s-a înţeles cum să se organizeze licitaţiile iar jumătate dintre licitaţii nu s-au făcut în acest an. Dar să dai acceptul pentru înnisipare în sudul Litoralului, în plin sezon? Are habar domnul ministru că plajele din Neptun sunt acum închise? Este conştient de ceea ce face? La Neptun, noroc cu piscinele şi cu un aqua park. Altfel, avem semnale puternice că turiştii sunt deranjaţi că nu au acces la plaje. La fel procedează şi colegul său, primarul din Mangalia, care asfaltează în plin sezon".
"Investiţiile ar trebui proiectate cu patru ani înainte. Autorităţile nu ştiau că trebuie să taie copaci? Nu puteau să planifice şi să ţină cont să nu facă lucrări în sezon? Sau nu le pasă ori nu au habar şi se trezesc cu opt zile înainte că anunţă oprirea traficului? Astfel de lucrări sunt necesare, dar trebuie implementate cu cap, predictibil. Ar trebui anunţate cu 6 luni înainte, pentru a putea găsi soluţii, nu de pe azi pe mâine", subliniază Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT.
Apele Române Constanţa anunţă că pentru proiectul de înnisipare sunt planificate trei celule de plajă între Neptun şi Venus, pe o distanţă de 2,5 km: între zona "10 Steaguri" şi Hotel Poseidon, în staţiunea Jupiter, între Hotel Poseidon şi Cap Aurora respectiv între Cap Aurora şi Venus. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a hotărât ca lărgirea şi înnisiparea plajelor de pe litoralul românesc, respectiv pentru staţiunile Neptun şi Venus, să aibă loc acum, în plin sezon estival. Lărgirea plajelor este de foarte bun augur pentru litoral, dar nu acum, în plin sezon, în perioada de concedii! Turiştii din Neptun nu beneficiază de plajă chiar în acest zile, când gradul de ocupare creşte de la săptămână la săptămână. De ce lucrările nu puteau începe după 15 septembrie, după închiderea sezonului estival?
În România sunt din ce în ce mai multe lucrări de infrastructură binevenite, mult aşteptate, însă, din păcate, perioadele lucrărilor sunt total ilogic alese. Aşa cum în Bucureşti sau într-un oraş mare, lucrările de reparaţii, deşi ar fi ideal să fie organizate vara, când traficul este mai lejer iar lumea este plecată, de multe ori, ele încep toamna, o dată cu debutul anului şcolar sau universitar şi cu revenirea din concedii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2024, 17:55)
S au gandit bine, acolo e doar turism de weekend...concediile se fac în Bulgaria unde plătești mai putin cu 30% și ai mare, pădure, curățenie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2024, 18:52)
Foarte bine ca se largesc plajele. Sa cumpere sute de mii de sezlonguri ca sa le umple acum. Ca de aici e durerea. Plaja mica, vrei, nu vrei, dai 10 euro/zi pe sezlongul care costa cand il cumperi 20 de euro
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2024, 12:54)
eu am fost tot timpul fan cearceaf (garantat curat, de la mine de acasa) decat plasticurile lor imputite
Ban.Cher.Vali
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2024, 19:20)
Ce mai este de distrus?
3. Litoralul merita dar nu ptr prosti
(mesaj trimis de IancuJianu în data de 05.07.2024, 20:43)
Pai cu snobi imputiti fani m UeSeRe carora le pute in Romania si inghit cu pofta tot ce iese din dosuri straine ce sa ne asteptam? Plus puzderia de redusi care cred ca litoralul se rezuma la mamaia si vamaia.
Sunt zone pitoresti pe litoral dar 99% din cirezile cu complex de inferioritate fata de straini nu le vor descoperi niciodata. Si e mai bine asa.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2024, 21:03)
Ce frumos era cind la mamaia si vamaia erau care alegorice, palmieri dansatoare de samba si mazare. Ce valuri de turisti, care rupeau barierele cu teancuri de bani.
Adica litoralul arata asa datorita cirezilor. Aia care baga cornul in urna. Din 1990 incoace. Fanii UsERe.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de IancuJianu în data de 06.07.2024, 00:01)
Stai linistit ca litoralul n-a inceput cu mazare si nici nu i-a folosit prea mult atmosfera de prost gust si manele ( ca asa-zisa samba suna a la ferentari) . Si din nou vad acelasi cliseu inspid, litoralul nu se rezuma la mamaia si vamaia. Astea sunt ptr moftangii de weekend, cirezile cu portofelul obosit si creierul odihnit. Baudelaire spunea ca omul liber va iubi mereu marea, mai nou si cucalarul snob o iubeste... dar musai sa fie manele si prost gust.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2024, 15:15)
Scuza-ma, dupa cum gindesti n-as fi zis ca esti intelectual. Noroc ca ai facut referinta la Bodler.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2024, 21:17)
Ministerul Mediului are alta clientela, cu alte interese si alte conexiuni (politice).
Hotelurile sint proprietati private. Amenajarea plajelor e biznis de partid.
Citi tur-operatori europeni mai fac afaceri pe litoralul romanesc? Cum stau lucrurile in Bulgaria?
Exact!