MINISTRUL MUNCII A PREZENTAT LEGEA SALARIZĂRII UNITARE: Noile salarii ale demnitarilor: indemnizaţiile preşedintelui şi prim-ministrului scad, ale parlamentarilor se dublează

Andrei Stan
Macroeconomie / 6 aprilie 2017

Noile salarii ale demnitarilor: indemnizaţiile preşedintelui şi prim-ministrului scad, ale parlamentarilor se dublează

Actualizare 21:26

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat în această seară grilele de salarizare a demnitarilor conform noii Legi a salarizării unitare, potrivit cărora cel mai mare salariu din ţară îi va reveni şefului statului - 17.400 lei, urmat de premier, şefii Parlamentului şi preşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Curţii Constituţionale (CCR) - 15.950 lei, miniştrii urmând să aibă 14.500 de lei brut pe lună.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat, citată de News.ro: "La preşedintele României coeficientul este 12 (raportat la salariul minim pe economie, n.r.), fiind cel mai mare salariu din România. După care sunt, în ordine descrescătoare: preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Curţii Constituţionale - 11, premierul României, la fel, 11. Apoi avem judecătorii de la ICCJ şi de la CCR la 10,5. Miniştrii sunt la coeficientul 10, secretarii de stat la 7,4, parlamentarii la 8".

Practic, salariile celor mai înalţi demnitari în stat vor scădea potrivit noii Legi a salarizării. În prezent, preşedintele României, prim-ministrul şi preşedinţii Parlamentului câştigă 21.540 lei brut pe lună, iar de la 1 iulie urmează să primească 17.400 lei brut pe lună preşedintele şi 15.950 lei brut pe lună şefii Legislativului.

De asemenea, miniştrii au în prezent o indemnizaţie de 19.055 lei brut pe lună, iar din iulie vor primi mai puţin, adică 14.500 lei brut pe lună.

Salarii la nivelul preşedinţilor Parlamentului vor avea de la 1 iulie 2017 şi preşedintele ICCJ şi cel al CCR, adică 15.950 lei brut pe lună.

Potrivit proiectului legii salarizării unitare, judecătorii CCR şi cei ai ICCJ vor primi 15.225 lei brut pe lună.

În ierarhia salariilor, urmează parlamentarii, care vor primi din iulie 11.600 lei brut pe lună, aproximativ dublu faţă de cât primesc în prezent.

La rândul lor, secretarii de stat vor primi un salariu de 10.730 lei brut pe lună din iulie, o creştere consistentă faţă de cât au în prezent.

De asemenea, Olguţa Vasilescu a prezentat şi salariile din administraţia publică locală.

"Pentru primari şi viceprimari avem aşa: primarul general al Capitalei - 9 (coeficientul raportat la salariul minim pe economie - n.r.), viceprimarul Capitalei - 8, preşedintele Consiliului Judeţean - 8, vicepreşedintele Consiliului Judeţean - 7, primarul de localitate cu peste 300.000 de locuitori - 8, primar de localitate cu peste 200.000 de locuitori - 7,5 şi de aici încolo scad până la ultimul în ierarhie, viceprimar de localitate cu până la 3.000 de locuitori - 3", a anunţat ministrul Muncii.

În sume brute, salariile din administraţia locală arată astfel: primarul general al Capitalei - 13.050 lei, viceprimarul Capitalei - 11.600 lei, preşedintele de Consiliu Judeţean - 11.600 lei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean - 10.150, primarul de localitate cu peste 300.000 de locuitori - 11.600 lei, primarul de localitate cu mai mult de 200.000 de locuitori - 10.875 lei, viceprimarul de localitate cu mai puţin de 3.000 de locuitori - 4.350 lei.

------------

Actualizare 20:35 Ministrul Muncii: "Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu va fi 1 la 12, sindicatele au cerut 1 la 13"

Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu va fi de 1 la 12 potrivit proiectului Legii salarizării unitare, deşi sindicatele au cerut un raport de 1 la 13, a declarat în această seară ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Într-o conferinţă de presă la Sinaia, organizată împreună cu Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu şi Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul Muncii a precizat: "Toate autorităţile şi instituţiile publice sunt incluse în această Lege a salarizării unitare, mai puţin BNR (Banca Naţională a României, n.r.) şi ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară, n.r.). Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu este de 1 la 12, sindicatele au cerut 1 la 13 sau au sperat să fie măcar 1 la 13 pentru că pe actuala legislaţie avem un raport de 1 la 15 sau mai bine zis aveam 1 la 15, pentru că haosul care s-a generat în sistem în ultima perioadă a dus chiar la un raport mult mai mare. Cred că este mulţumitor pentru absolut toată lumea că raportul este de 1 la 12".

Lia Olguţa Vasilescu a enumerat toate principiile care au stat la baza Legii salarizării unitare: "Principiile care au stat la baza acestei legi sunt principiul egalităţii, în sensul că toate drepturile de natură salarială se stabilesc numai prin norme juridice de forţă a legii, principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare şi instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar, care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie; principiul egalităţii prin asigurarea unor salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală, principiul importanţei sociale a muncii, principiul stimulării personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizării pe verticală şi pe orizontală în cadrul aceluiaşi domeniu şi în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, principiul transparenţei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale şi principiul sustenabilităţii financiare, dar pentru acest ultim principiu ar trebui să lucrăm împreună şi cu Ministerul de Finanţe.(...) Gradaţiile se acordă în procent de 7,5% pentru gradaţia 1 de la 3 la 5 ani vechime, 5% pentru gradaţia 2 de la 5 la 10 ani, pentru gradaţia 3, între 10 şi 15 ani vechime, procentul este de 5%, gradaţia 4 de la 15 la 20 de ani este 2,5%, iar gradaţia 5 peste 20 de ani, procentul este de 2,5%".

Ministrul Muncii a adăugat că nu a fost tăiat niciun fel de spor actual, însă a fost introdusă restricţia ca ordonatorul de credite să nu aloce sporurilor mai mult de 30% din anvelopa salarială.

"Un poliţist care lucrează în stradă poate să ajungă la 70%, dar este clar că cei care stau la birou sau personalul contractual vor trebui să aibă sporuri mai mici", a spus Olguţa Vasilescu.

Primele majorări se vor acorda de la 1 iulie anul acesta: soldele de funcţie ale personalului militar cresc cu 20% faţă de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de funcţie ale poliţiştilor se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat în martie 2017.

Ministrul a exemplificat: "La 1 ianuarie 2018, medicii şi asistentele intră cu toată creşterea, însă ei nu vor mai creşte deloc până în 2022; salariile de bază pentru personalul didactic din învăţământ se majorează cu 50% faţă de nivelul decembrie 2017, salariile de bază, soldele de funcţie, indemnizaţiile de încadrare ale personalului salarial se majorează cu 25%".

Pentru funcţiile alese modalitatea de calcul a indemnizaţiilor este variabilă.

"Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică se stabilesc pe baza coeficienţilor şi a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare", a menţionat Olguţa Vasilescu.

În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie, salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare reprezentând un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.

În cazul în care angajaţi ai statului au în momentul de faţă salarii mai mari decât cele prevăzute în lege pentru anul 2022 sau devin mai mari ca urmare a majorărilor, se vor acorda drepturile salariale la nivelul anului 2022, a precizat ministrul.

------------

În toată perioada în care proiectul Legii salarizării unitare se va afla în Legislativ, de la depunerea lui şi până la votul final, vor fi consultări cu toate instituţiile şi se vor relua consultările cu sindicatele, a afirmat în această seară liderul PSD, Liviu Dragnea.

Într-o conferinţă de presă organizată la Sinaia împreună cu premierul Sorin Grindeanu, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul PSD a spus: "În toată perioada, din momentul în care se depune legea ca iniţiativă parlamentară şi până la votul final, vor fi consultări cu absolut toate instituţiile şi se vor relua consultările cu sindicatele care deja au avut loc. Deci această lege nu se adoptă mâine. Cred că supărarea vine, dacă este supărare sau nemulţumire din cauza faptului că au apărut informaţii neadevărate şi pe surse".

Dragnea a punctat că "un lucru esenţial" îl reprezintă faptul că salariile judecătorilor şi ale procurorilor cresc semnificativ.

El a precizat: "În zilele următoare, mâine poate, o să se publice legea în ansamblul ei. (...) La procurori cresc puţin mai puţin decât la judecători. Deci discutăm de creşteri semnificative pentru toţi magistraţii. Nu se pune problema să îi scadă salariul cuiva".

Dragnea a dat asigurări că nu au existat divergenţe între formaţiunea sa şi ALDE privind conţinutul Legii salarizării unitare: "Am văzut şi eu ştirile din presă. Nu a fost nicio divergenţă între PSD şi ALDE".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că, în ultimele săptămâni, social-democraţii au avut mai mult timp să studieze proiectul şi să evalueze consecinţele sale pentru salariaţii din sectorul public. El a adăugat: "Colegii de la ALDE nu au avut această posibilitate. Aşa cum era firesc, s-a recitit legea, s-au făcut nişte simulări ca proiectul să fie asumat de cele două partide în cunoştinţă de cauză".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb