MINISTRUL MUNCII: "Acest Guvern nu va tăia sau plafona indemnizaţiile pentru mame"

Mina Irina
Politică / 5 septembrie 2016

Dragoş Pîslaru

Dragoş Pîslaru

Actualizare 21:30

Ministrul Muncii Dragoş Pîslaru a declarat că Guvernul Cioloş nu va tăia indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi că nici nu se pune problema stabilirii unui plafon pentru indemnizaţii.

"Parlamentul a decis eliminarea plafonului. Decizia Parlamentului noi am preluat-o în condiţiile în care natalitatea suferă în România şi avem nevoie de stimularea natalităţii. Avem un prim bilanţ şi era important pentru noi să vedem consecinţele. Parlamentul care a adoptat această legislaţie este cel care ar trebui să se uite şi să vadă care sunt consecinţe. În calitate de Guvern, noi nu vom corecta legislaţia printr-o ordonanţă, Parlamentul trebuie să găsească o soluţie. Nu se pune problema stabilirii unui plafon pentru indemnizaţii. Noi am expus o realitate. Noi am evidenţiat că am ieşit din estimarea de buget. Am prezentat cifrele şi am propus o dezbatere în societate aşa cum este firesc. Acest Guvern nu va tăia şi nu va plafona nimic", a spus Dragoş Pîslaru pentru Digi 24.

Ministrul Muncii a precizat că până la sfârşitul anului vor putea fi plătite indemnizaţiile pentru creşterea copilului fără o rectificare bugetară suplimentară şi fără a fi afectate alte categorii.

"Nu poţi să ţii sub preş o astfel de realitate. Nu există nicio altă versiune decât că am vrut că această informaţie să fie făcută public. Cred că acest Guvern este mai mult decât a ne păcăli unul pe alţii. Este firesc să porneşti de la o realitate, cifrelee respective, pe care să le analizezi în forul decizional. Acum întrebarea este dacă măsura în sine aşa cum a fost ea gândită te duce la creşterea natalităţii în mod eficient sau dacă trebuie găsite alte soluţii. Forul legitim care are posibilitatea de a schimba acest lucru este cel care a iniţiat-o. Forul care a emis-o trebuie să o şi remedieze dacă este ceva de remediat. Noi am vrut doar să expunem situaţia", a adăugat Dragoş Pîslaru.

Dragoş Pîslaru a precizat că această măsura este una benefică pentru stimularea natalităţii.

"Panta pe care mergem este gravă şi o astfel de măsură pentru stimularea natalităţii se impune. Mi se pare pachetul anti-sărăcie foarte important, acele zone vulnerabile şi serviciile pe care le oferim prin caravane şi consultaţiile înainte de naştere în zone unde nu există acest lucru şi partea de vaccinare. Măsurile înainte de naştere şi o-3 ani sunt extrem de importante. Avem două probleme în acelaşi timp: scăderea natalităţii şi mortalitatea infantilă", a spus ministrul.

Aproape 143.000 de dosare depuse pentru concediul de creşterea copilului

Aproape 143.000 de dosare au fost depuse la Agenţia naţională şi la agenţiile teritoriale de plăţi şi inspecţie socială, după data de 1 iulie, pentru acordarea indemnizaţiei de creşterea şi îngrijirea copilului, în jur de 14 mii fiind depuse de către bărbaţi, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

"Începând cu 1 iulie 2016, data la care Guvernul a implementat, la propunerea Parlamentului, actul normativ prin care a fost majorat la 85% cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului (ICC), la agenţia naţională şi la agenţiile teritoriale de plăţi şi inspecţie socială au fost depuse 142.990 dosare - 129.226 femei şi 13.764 bărbaţi. Începând cu luna iulie, prin aplicarea HG nr. 449 din 22 iunie 2016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, limita minimă a indemnizaţiei în România este 1.063 lei, reprezentând 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată de 1.250 lei", se arată în comunicat.

Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult faţă de estimarea iniţială.

Astfel, potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, obţinute în urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, media cuantumului ICC, la nivel naţional, a fost de 1.404 lei. Cea mai mică valoare medie s-a înregistrat la Suceava - 1.182 lei, iar cea mai mare în Bucureşti, în sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.

Potrivit Ministerului Muncii, acelaşi studiu a evidenţiat faptul că un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro.

În acest moment, după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb