MINISTRUL MUNCII: "Ridicarea salariilor cu 18% pentru oameni din justiţie nu este oportună bugetar"

Ionuţ Stănescu
Macroeconomie / 24 septembrie 2016

Dragoş Pîslaru

Dragoş Pîslaru

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, vineri, după întâlnirea cu reprezentanţii sistemului judiciar, că majorarea salariilor cu 18% solicitată pentru salariaţi din justiţie nu este considerată oportună din punct de vedere bugetar.

"În privinţa ridicării tuturor salariilor cu 18% pentru cei 99% dintre oamenii justiţiei care nu au acest lucru - datorită impactului bugetar pe care această măsură îl are, nu este considerată oportună bugetar şi pe responsabilitate fiscală bugetară pentru Guvern", a precizat Pîslaru, potrivit Agerpres.

El a adăugat că a cerut "înţelegere" celor din justiţie pe acest subiect.

"Acest Guvern nu are cum să pună la îndeplinire un astfel de lucru şi, evident, le-am cerut înţelegere colegilor din justiţie pe acest lucru. (...) Le-am cerut înţelegere, înţelepciune pentru a nu continua acest conflict. (...) Nu am avut 30 de lei, 50 de lei să dăm pentru anumite categorii care au salariile sub 1.400 de lei şi nu putem, în acest moment, să găsim resursele pentru a face nişte corecţii care sunt mult mai însemnate, pe care le-ar presupune acest 18% pentru 99% din sistemul judiciar", a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, anumite inechităţi privind salarizarea au fost rezolvate sau se încearcă rezolvarea lor.

"Nu este vorba despre o negociere. Ordonanţa 20 nu a fost o ordonanţă de creşteri salariale, a avut cu totul alt scop. Nu era vorba niciun moment de a creşte salarizarea într-un sector sau altul. Grilele pe care le-am dat pentru sănătate şi educaţie erau grile care să aşeze cumva salarizările în acele domenii. Nu au avut ca scop în sine creşterea salarizării, deci nu se pune problema unei negocieri de procente cu sistemul de justiţie în acest moment", a adăugat Pîslaru.

Dragoş Pîslaru: "Guvernul nu contestă principiul irevocabil al hotărârilor judecătoreşti"

Guvernul nu contestă principiul irevocabil al hotărârilor judecătoreşti, a mai afirmat vineri ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

"Nu se pune problema de aşa ceva. Noi tot ceea ce spuneam este că politica salarială într-o ţară este luată de puterea executivă. Politica salarială are nişte obiective şi încearcă să facă nişte lucruri şi este nefiresc, cumva, să nu avem această prerogativă la nivelul Guvernului", a declarat Pîslaru, care a participat vineri la o conferinţă organizată de CSM la sediul INM.

El a arătat că, în ciuda acestor tensiuni, atmosfera din sală a fost una de dialog, în care fiecare şi-a expus părerile şi argumentele.

"Am discutat despre soluţii potenţiale, despre o lege unitară pe care să o facem ca să îndepărtăm toate aceste tensiuni legate de inechităţi în sistemul salarial în zona judecătorească, a magistraturii. Sunt nişte lucruri pe care le consider ca fiind extrem de inoportune, concret, că s-a creat o premiză ca acest dialog să continue şi nu are sens să aţâţăm două puteri în stat în condiţiile în care, pe de o parte, justiţia a avut un rol hotărâtor în dezvoltarea societăţii în ultimii ani, iar pe de altă parte, Executivul nu este nici când mai deschis faţă de a asigura toate condiţiile în justiţiei", a spus ministrul Muncii.

El a susţinut că problema pe care a găsit-o ca fiind cea mai importantă în discuţiile cu magistraţii nu a fost una neapărat legată de bani.

"Sectorul judiciar s-a simţit atacat de faptul că am spus că aplicabilitatea legislaţiei (...) să nu ia în calcul hotărârile judecătoreşti şi s-a dus la nivel de principiu că puterea executivă are ceva cu hotărârile judecătoreşti. (...) Al doilea lucru care a fost afirmat a fost cumva că s-a simţit de către sistemul de justiţie faptul că după ani de zile în care dumnealor îşi doresc o serie de reforme care să le creeze un cadru mai bun, cum ar fi investiţii, lucruri legate de remunerarea unor anumite categorii de personal, care sunt în diferenţe faţă de alte categorii... Ani de zile s-au acumulat nişte tensiuni care au fost practic o supapă care s-a deschis în acest ultim element şi aici am clarificat că o comunicare mai bună pentru a se vedea că nu există probleme de tensiune între o putere şi cealaltă a statului este importantă", a precizat Pîslaru.

Ministrul Muncii: "Retractez acel lucru legat de reaua-credinţă a sistemului de justiţie"

Ministrul Muncii a declarat vineri, după întâlnirea pe care a avut-o cu magistraţii, că retractează lucrurile spuse referitoare la "reaua-credinţă" a sistemului judiciar.

"Aş vrea să clarific, în primul rând, anumite afirmaţii pe care le-am făcut în spaţiul public. Le-am spus şi colegilor: retractez acel lucru care poate a fost un pic cam rapid aruncat, legat de reaua-credinţă a sistemului de justiţie. Nici nu se pune problema, pe fond, de o rea-credinţă", a afirmat Pîslaru, la conferinţa organizată de CSM.

El a spus că a apreciat invitaţia magistraţilor pentru a putea clarifica nişte lucruri dintr-o tensiune, ''care s-a montat artificial, din ce în ce mai ridicată".

Ministrul a explicat că afirmaţiile sale au fost determinate de faptul că nu se înţelesese oportunitatea pe care Guvernul o vedea în aceea legislaţie privind salarizarea.

"Practic, era vorba de faptul că pentru mai puţin de 1% din personalul din justiţie se dorea ridicarea restului de 99% la nivelul acela salarial cu o creştere de 18%, deci pentru 99% din personalul din justiţie, şi atunci acea indignare pe care am avut-o mă făcea să cred că există o portiţă prin care ocolim practic intenţia iniţială a Guvernului care era aceea de a rezolva probleme de inechităţi, dar cu un accent pe echitate, pe solidaritate. Atâta timp cât nu poţi să dai salarii mai mari celor peste 350.000 de oameni din sectorul public din România, cu salarii între 1.250 - 1.400 lei, atunci evident era o problemă serioasă în a putea găsi resurse bugetare pentru astfel de creşteri", a spus Pîslaru.

Ministrul a subliniat că discuţia de vineri cu reprezentanţii sistemului judiciar a făcut să se apropie de "o aliniere" firească între puterea judecătorească şi puterea executivă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu cred ca salariile sunt problema in sistemul judiciar, ci lipsa de competenta si de raspundere a magistratilor, asta da.

    1. Care sunt salariile actuale in sistemul judiciar ?????????????????? !!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb