Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a afirmat, în cadrul unei întrevederi avute ieri cu europarlamentarii români, că "doar lucrând împreună putem fi relevanţi la nivel european".
Potrivit unui comunicat al MAE citat de Agerpres,în cadrul reuniunii, la care au mai participat la nivel de secretar de stat, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ai Departamentului Centenar, Victor Negrescu a evidenţiat importanţa cooperării interinstituţionale şi a participării tuturor actorilor relevanţi la procesele de fundamentare a poziţiilor oficiale ale României.
Ministrul delegat a declarat potrivit comunicatului menţionat: "Efortul nostru este de a clădi un mecanism de dialog permanent între toţi actorii relevanţi în problematica afacerilor europene. Rolul reprezentanţilor noştri din Parlamentul European este unul foarte important şi va fi pus în valoare în mod corespunzător. În acest sens, am abordat consolidarea cooperării cu europarlamentarii români în cadrul Comitetului de Coordonare a Sistemului naţional de gestionare a Afacerilor Europene şi cu personalul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, în scopul unei interacţiuni mai eficiente şi benefice României. Doar lucrând împreună putem fi relevanţi la nivel european".
Un punct distinct de pe agendă a vizat candidatura României pentru relocarea, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în care participanţii au subliniat necesitatea de a asigura, printr-un efort conjugat, inclusiv la nivelul Parlamentului European, promovarea corespunzătoare a avantajelor competitive ale României, demonstrând că ţara noastră este pregătită şi merită să găzduiască această agenţie europeană.
Victor Negrescu a explicat, conform sursei citate: "Materializarea cu succes a candidaturii României transcende sfera guvernamentală, fiind, de fapt, un deziderat naţional. Am demarat acţiunile de promovare a candidaturii noastre la nivelul Uniunii Europene, având în vedere faptul că decizia finală se va baza pe un proces complex de vot, în care, evident, este importantă obţinerea susţinerii din partea cât mai multor state membre. Efortul şi responsabilitatea sunt colective şi am apreciat disponibilitatea europarlamentarilor prezenţi în a susţine candidatura României".
Un alt subiect discutat a vizat pregătirile pentru exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România în primul semestru din 2019.