Ministerul Finanţelor a propus prelungirea mecanismului prin care primăriile pot beneficia de împrumuturi din venituri din privatizare pentru cheltuielile neeligibile şi cofinanţări. Acestea vor fi limitate la suma de 1 miliard lei şi au ca obiectiv finalizarea proiectelor cu finanţare europeană din intervalul 2014 - 2020, a anunţat ministrul de resort, Marcel Boloş, potrivit Agerpres.
"Vom prelungi mecanismul prin care alocăm împrumuturi din venituri din privatizare pentru cheltuielile neeligibile şi cofinanţări, în limita sumei de 1 miliard lei, pentru finalizarea proiectelor cu finanţare europeană din 2014 - 2020. Am publicat în transparenţă un proiect de act normativ în acest sens, care sper să se aprobe cât mai repede. Astfel, primarii vor putea duce la bun sfârşit proiectele nefinalizate şi vor putea face funcţionale proiectele nefuncţionale, din perspectiva regulamentelor europene. De asemenea, îi sprijinim să suporte costurile legate de ajustările de preţ (creşterile preţurilor la materialele de construcţii) aferente cheltuielilor neeligibile, prin posibilitatea realizării acestor împrumuturi din Trezorerie, în completarea OUG 64/2022 pe care am iniţiat-o în Guvernul Ciucă, fiind la acea vreme la MIPE", a scris şeful de la Finanţe pe pagina sa de Facebook.
Marcel Boloş a precizat că, fără acest sprijin, multe proiecte finanţate din fonduri europene ar fi rămas neterminate, cu urmări grave precum pierderi pentru comunităţi, blocaje economice şi chiar riscul de a returna banii europeni deja utilizaţi.
Potrivit proiectului de act normativ lansat în consultare, unităţile administrativ-teritoriale, cu excepţia municipiilor reşedinţă de judeţ şi a sectoarelor municipiului Bucureşti, pot solicita, inclusiv pentru instituţiile publice finanţate integral din bugetul local şi pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte, proporţional cu obligaţiile care îi revin, contractarea în anii 2024-2025 a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Solicitările se fac direct la Ministerul Finanţelor, până cel târziu la data de 15 februarie 2025.