Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este foarte important să avem o abordare pro-transplant, pro donare de organe deoarece lista de aşteptare de 3.000 de persoane care există în preznet nu poate fi rezolvată într-un timp rezonabil, conform news.ro.
Potrivit sursei citate, el a precizat că ar trebui să avem cel puţin sute de donatori în fiecare an pentru a discuta despre o activitate de transplant eficientă, iar în prezent există câteva zeci de donatori.
Alexandru Rafila a afirmat, marţi, că este nevoie de transparentizarea procesului de transplant.
"Este o schimbare de paradigmă pentru că, dincolo de eforturile pe care Agenţia Naţională Transplant, Ministerul Sănătăţii, le-au făcut în ultimii ani, începând cu elaborarea registrului acestor donatori şi acolo am o anumită remarcă, transparentizarea acestui proces este esenţială pentru că de-a lungul timpului au fost diverse comentarii sau aspecte mai puţin plăcute care se refereau la faptul că modul de selectare a persoanelor care urmează să fie transplantate nu era suficient de transparent şi acest registru creează cadrul, pe de o parte. Dar vă spuneam de schimbarea de paradigma cred că trebuie să fie începutul unei acţiuni comune, atât a noastră ca şi reprezentanţi ai autorităţilor din domeniul medical, mă refer la ANT şi la Ministerul Sănătăţii pentru această zonă de interes public, aş zice eu, pe de o parte, profesioniştii din sănătate care trebuie să lucreze pentru prelevarea de organe şi realizarea trasplantului, dar nu în ultimul rând, pentru convingerea pacienţilor şi a familiilor lor în ceea ce priveşte această activitate", a declarat ministrul Sănătăţii.
El consideră că este nevoie de creşterea numărului donatorilor pentru ca activitatea de transplant să fie eficientă.
"Este foarte important să avem abordare pro-transplant, pro-donare de organe pentru că lista de aşteptare de 3.000 de persoane care există în momentul de faţă, în mod evident, nu poate fi rezolvată într-un timp rezonabil, având în vedere că discutăm de câteva zeci de donatori în fiecare an, sigur că au scăzut de la 86 la 73, dar, până la urmă această scădere nu este semnificativă pentru că ar trebui să avem cel puţin sute de donatori în fiecare an încât să putem să discutăm despre o activitate de transplant eficientă. Mă bucur însă că avem foarte multe spitale în România care efectuează aceste proceduri de transplant. Cea mai frecventă procedură de transplant de organe se referă la transplantul renal, transplant hepatic, transplant cardiac", a mai afirmat Alexandru Rafila.
Opinia Cititorului