Scandalul de la federaţia de schi s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă pe o pârtie până s-a transformat într-o avalanşă. De la o dispută între o sportivă şi conducerea unei federaţii s-a ajuns la nivel ministerial, de unde se cer demisii. Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat că renunţarea de către FR Schi-Biatlon la locul suplimentar primit din partea Federaţiei Internaţionale de Schi pentru JO de la Beijing reprezintă o situaţie gravă şi a cerut demisia preşedintelui forului naţional, Dan Gheorghe Mihoc: "Consider că situaţia în care s-a ajuns în acest moment, în legătură cu locurile alocate României pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing la schi alpin feminin este una gravă. Pentru ca toată lumea să o înţeleagă corect, vreau să fac nişte precizări care să o clarifice, pentru că ea a avut două momente sau două faze, care trebuie abordate diferit. În prima fază, României i-a fost alocat un singur loc-cotă la această disciplină. Trebuie menţionat că locurile nu sunt nominale, iar decizia cu privire la sportivul care ocupă acel loc şi reprezintă România aparţine exclusiv federaţiei sportive în cauză. Federaţia Română de Schi şi Biatlon a decis să trimită la Beijing o anume sportivă, din anumite considerente, care, după cum au declarat ei, au ţinut de potenţialul acelei sportive şi de strategia lor de a investi în tineri. Nu vreau să dau nume, pentru că discutăm despre reguli şi principii, nu despre persoane, şi trebuie să discutăm obiectiv, nu emoţional. Vreau să mai precizez că, în conformitate cu legea sportului şi cu toate reglementările care se aplică în aceste situaţii, Ministerul Sportului nu are pârghii legale pentru a interveni în aceste decizii. Federaţiile sunt cele care fac propunerile pentru loturile olimpice, iar, instituţional, ministerul nu poate interveni pentru a le schimba.
În cea de a doua fază, însă, prin retragerea Japoniei de la Jocurile Olimpice, s-au eliberat nişte locuri suplimentare, iar acestea au fost realocate, unul dintre ele revenind României. Şi abia acum avem o problemă cu adevărat, pentru că Federaţia Română de Schi şi Biatlon decide să refuze locul, să nu profite de această şansă şi să nu trimită încă o sportivă la Beijing. Din nou, nu vorbim despre persoane, vorbim despre principii! După ce în patru ani, din 2017 până în 2021, această federaţie a primit de la bugetul statului, prin Ministerul Sportului şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, suma de aproape 10 milioane de euro, iar decizia absolut de neînţeles şi de neacceptat să nu facă toate diligenţele pentru a încerca să convertească aceşti bani într-o medalie. Motivaţia pe care au invocat-o, când am cerut explicaţii, a fost că s-a constatat că nicio altă sportivă nu îndeplineşte criteriile stabilite pentru includerea în lotul olimpic. În acest moment, ca reprezentant al Ministerului Sportului, deci al statului, care a investit atâţia bani în acest sport, consider că este inacceptabil ceea ce s-a întâmplat şi că preşedintele Federaţiei Române de Schi şi Biatlon trebuie să-şi asume răspunderea, inclusiv prin renunţarea la această funcţie, pentru că nu mi se pare că a înţeles care este rolul său. Dacă în acest moment mai există posibilitatea ca o a doua sportivă să ne reprezinte la Beijing la schi alpin, toată lumea, începând de la federaţie şi continuând cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, trebuie să facă toate demersurile pentru ca ea să fie inclusă în lot şi trimisă acolo şi mă aştept ca acest mesaj să fie corect înţeles".
Federaţia Română de Schi Biatlon a refuzat un loc suplimentar la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, obţinut la schi alpin de Ania Caill, a susţinut sportiva pe Facebook: "'Federaţia Română de Schi Biatlon împreună cu Comitetul Olimpic Sportiv Român au refuzat locul suplimentar. Această decizie este o mare lipsă de respect faţă de valorile sportive şi olimpice, faţă de sportivi, faţă de culorile ţării. Să nu duci la Olimpiadă pe cei mai buni şi să privezi Lotul Olimpic de încă un sportiv calificat este inadmisibil. Cu decizia asta au renunţat inclusiv la o bursă olimpică suplimentară pentru Olimpiada din Milano 2026. Locul suplimentar adus României a fost după 4 ani de muncă şi sacrificii enorme. Asta este dovada clară a rezultatelor mele care m-au urcat în clasamentul mondial. Asta este replica cea mai bună la spusele avansate de Puiu Gaspar. Da, am progresat enorm de 10 ani încoace, şi da rezultatele mele la probele de viteză sunt de admirat şi ironia este ca s-ar fi putut profita de asta''. În replică, secretarul general al FR Schi-Biatlon, Puiu Gaspar, a declarat că locul-cotă primit de România pentru JO de la Beijing a fost unul nenominal şi s-a renunţat la el deoarce nu exista niciun sportiv acreditat: "Nu este locul Aniei Caill, este un loc realocat României pentru schi alpin, nenominal, pe cotă nenominală. Noi în baza statutelor, a regulamentelor şi a normelor pe care le avem, a criteriilor se selecţie şi de promovare la loturile naţionale şi olimpice, am alcătuit loturile pentru această participare la Jocurile Olimpice, ştiind clar că nu avem decât un loc. Nu a adus ea un loc în plus, este un adevăr fals pe care îl aruncă în media şi pe Facebook şi cred că supărarea este alta, regulile sunt pentru toţi la fel, nu facem niciun fel de excepţie, iar faptul că la ora actuală acuză COSR nu are nicio legătură cu nominalizările făcute de către comitetele directoare ale federaţiilor naţionale, nu poate să decidă peste ce a decis o federaţie naţională nici ministerul şi le mulţumesc pe această cale că au avut o poziţie corectă şi nu au făcut intervenţii pentru a obliga conducerea unei federaţii naţionale să ia altă decizie decât cea pe care a luat-o şi rămânem consecvenţi în continuare pentru ca toţi sportivii să respecte regulamentele şi normele unei federaţii naţionale la care sunt afiliaţi. Este un loc cotă nenominal, se vede pe site-ul federaţiei internaţionale, noi l-am refuzat pentru că nu avem sportivi eligibili la această dată, pentru că acreditările s-au făcut cu mult timp în urmă. Sportivii care participă sunt sportivi tineri".
La JO de la Beijing, la schi, ţara noastră va fi reprezentată de Maria Constantinescu (slalom, slalom uriaş - feminin) şi Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş - masculin).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2022, 15:05)
O serparie ca peste tot. Cred ca Ministrul Sportului ar cam trebui sa isi dea denisia si de acum incolo Federatiilor care se cred smechere sa nu li se mai dea nici un ban de la bugetul statului. Atata timp cat votam hotii si tradatorii din PNL, PSD si UDMR ei isi vor face de capa, asa cum si-au facut cu tara asta 32 de ani. Demisia Ministrului Sportului! Demisia FR Schi-Biatlon!