Companiile de taximetrie care au avut acces înainte de 1 aprilie 2016 pe Aeroportul Henri Coandă pot merge din nou să ia turişti de la aeroport, întrucât, la ora actuală, există un nou termen de derogare cu privire la ridicarea autorizaţiilor de acces pentru 282 de maşini, a spus, ieri, Dan Costescu, ministrul Transporturilor.
Oficialul a precizat, citat de Agerpres: "Am constatat că, practic, deşi ritmul de eliberare a autorizaţiilor era unul foarte bun, nu fuseseră depuse suficiente cereri pentru a obţine accesul la aeroport. La acest moment avem încă 282 de autorizaţii emise şi care nu au fost ridicate de către taximetrişti sau de către firmele de taximetrie. Li s-a transmis acest lucru ieri (n.r. marţi), încă o dată. Am hotărât, astfel, reîntoarcerea la situaţia de dinainte de 1 aprilie 2016 şi să facem analiza legislaţiei, să vedem cum poate fi îmbunătăţită, dar în acelaşi timp fără a renunţa la regulile de securitate pe care trebuie să le respectăm. Când spun asta, vreau să le reamintesc tuturor că bombele la atentatul din Bruxelles au venit cu taxiul".
Domnul Costescu a precizat că termenul până la care vor putea fi ridicate avizele va fi stabilit de un Grupul de lucru, dar va fi timp suficient pentru efectuarea analizei şi pentru implementarea unor măsuri.
Potrivit oficialului, până la ora actuală, aproximativ 480 de taximetre deţin autorizaţii de acces pe Aeroportul Henri Coandă. În prezent, avizele sunt emise de Poliţia de frontieră şi Poliţia de transporturi, cu specific aviaţie şi sunt eliberate în 24 de ore, iar Aeroportul Otopeni nu percepe nicio taxă pentru eliberarea autorizaţiei finale de acces.
Costescu a mai precizat: "Problematica taxiurilor este de mare actualitate, pentru că este legată de tema siguranţei, iar noi nu facem rabat de la aceste reguli (...) S-a stabilit un set de reguli privind accederea firmelor şi persoanelor fizice la aeroport, dar nu a putut fi aplicat imediat. S-a dat o primă derogare pentru a permite firmelor de taximetrie să se pregătească până la sfârşitul anului. Însă, la sfârşitul anului nu-şi depuseseră foarte mulţi aceste documente şi s-a mai dat o derogare care a expirat la 1 aprilie anul acesta, situaţie pe care noi am preluat-o la acel moment. De asemenea, văzând această criză, practic, de maşini care vin la aeroport, după o întâlnire a Grupului care decide pe aceste lucruri - Ministerul de Interne şi reprezentanţii celorlalte entităţi - s-a hotărât să mai lăsăm timp pentru a respecta aceste reguli şi pentru a veni şi a-şi solicita obligaţiile firmelor de taximetrie, ceea ce li s-a şi comunicat. Urmează ca dânşii să decidă şi să-şi trimită conducătorii auto sau prin reprezentanţi către cei care emit avizele, care sunt după toate regulile Poliţia de frontieră şi Poliţia de transporturi cu specific aviaţie. Avizele sunt eliberate în 24 de ore şi fără niciun cost de către entitatea care ţine de Ministerul Transporturilor, şi anume Aeroportul Otopeni. Acesta nu percepe nicio taxă pentru eliberarea autorizaţiei finale de acces".
Conform unui comunicat al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, aproximativ 500 de taximetrişti îndeplinesc toate condiţiile pentru a-şi desfăşura activitatea la Aeroportul Henri Coandă şi pot prelua pasagerii, fără nicio restricţie.
Într-un comunicat transmis de CNAB în 6 aprilie se arăta: "Începând cu data de 1 aprilie 2016, la Aeroportul Henri Coandă au acces doar autoturismele taxi care respectă toate normele legale şi ai căror şoferi au obţinut din partea instituţiilor abilitate ale statului toate autorizaţiile necesare pentru desfăşurarea în legalitate a activităţii în regim de taxi la aeroport. Termenul de 1 aprilie 2016 a fost stabilit la solicitarea companiilor de taximetrie. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a informat, încă din luna iunie 2015, societăţile care deţin terminalele pentru comenzi taxi în Aeroportul Henri Coandă, cu privire la aplicarea acestor măsuri referitoare la desfăşurarea legală a activităţii de taximetrie la aeroport".
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a trimis, luni, ministrului Transporturilor o scrisoare deschisă, în care îi cere să ia toate măsurile necesare pentru o bună funcţionare a serviciilor de taximetrie pentru pasagerii care tranzitează aeroportul Otopeni.
Costescu: "Am găsit varianta unei legături feroviare între Gara de Nord şi Aeroport"
Metroul va ajunge la Aeroportul Henri Coandă în 2021, dar până atunci s-a găsit varianta unei legături pe calea feroviară între Gara de Nord şi zona Aeroportului, care va fi funcţională în acest an şi distanţa va fi parcursă în 23 de minute, a anunţat, ieri, ministrul Transporturilor.
Ministrul de resort a precizat: "După analizările şi reformularea acestui proiect, în calea ferată s-a găsit o variantă pentru a lansa o legătură feroviară cu aeroportul. Cu suma de 220 de milioane se vor face reparaţiile, pe costurile Companiei de Infrastructură, pentru ieşirea din Bucureşti şi se va repara podul de la Mogoşoaia, nu se va mai ocoli până la Chitila şi se va merge direct la aeroport. Asta înseamnă că, din aproape 30 de kilometri, vom avea de făcut doar 22 până la aeroport, fără să facem nicio investiţie, fără costuri foarte mari", a spus Costescu.
Potrivit domniei sale, după repararea căii de rulare, legătura va funcţiona zilnic, iar distanţa va fi parcursă în 23 de minute, şi nu în 48 de minute, cât se face în prezent.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2016, 04:36)
Recomand cu multa caldura onorabililor nostri decidenti politici sa vina si domniile lor seara (eventual si cu un copil de trei ani anexat la bagaje), ca sa fie fericiti ca dupa mai bine de o ora de incercari disperate au gasit un taximetrist care "accepta" (pentru dumneavoastra, ca sunteti cu copilul !) sa-i duca cu "numai" 5 lei/km ?! Si o intrebare, domnului ministru - apropo de varianta pe care spune ca au gasit-o autoritatile - daca bagajele transportate cu taxiul sunt susceptibile a contine bombe, pentru cele transportate cu trenul din Gara de Nord ( si pana unde, domnilor ?!) se face controlul la peron ?! Una peste alta, cu tot respectul, situatia transportului de la si la aeroportul Otopeni este inacceptabila.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2016, 13:21)
oare de ce un lucru care mergea bine trebuia schimbat. cum poti invoca ca bombele la bruxelies au venit cu taxiul cand acum la aeroport te poti duce cu orice taxiu dar nu si pleca.. acum cu noua regula a devenit periculos. se tin zeci de oameni blocati in aeroport in asteptarea unui taxi. unde e aglomeratie e si pericol si tentatie. nu ganditi nimic, sunteti jalnici
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2016, 13:47)
abia astept sa vina perioada de varf cu multe sosiri sa vedem cum faceti cu sutele de pasageri cre vor dori sa cheme un taxi . cum securitatea aeroportului va supraveghea aglomeratie provocata de niste minti netede cum vor lasate bagajele nesupravegheate pt a cobori la sensul giratoriu pt a gasi un taxi. gandeste cineva acolo???? stiti ca asta vara in momente de varf chiar si cu toate taxiurile la dispozitie erau momente in care nu gaseai. cat despre domnul ministru a l transporturilor...... e un ras de om. a spus ceva acum o saptamana dar situatia e neschimbata