Minoritarul de la "Oltchim" solicită Comisiei Europene o investigaţie oficială la combinat

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2009

Societatea din Râmnicu-Vâlcea a solicitat recent garanţia statului român pentru contractarea unui împrumut.

Societatea din Râmnicu-Vâlcea a solicitat recent garanţia statului român pentru contractarea unui împrumut.

Grupul german PCC SE, principalul acţionar minoritar al combinatului petro-chimic "Oltchim" SA, solicită în mod oficial o investigaţie din partea Comisiei Europene în controversatul caz al conversiei datoriilor "Oltchim" S.A. în acţiuni, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Societatea din Râmnicu-Vâlcea a solicitat recent garanţia statului român pentru contractarea unui împrumut, în plus faţă de sprijinul constând în conversia datoriilor companiei către AVAS în acţiuni.

PCC SE a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă derulate la începutul săptămânii trecute, că se opune categoric acţiunii de conversie, contestând legalitatea acestui demers conform normelor legislaţiei comunitare.

Ca urmare, pe 6 martie 2009, PCC SE a trimis Comisiei Europene noi informaţii cu privire la posibilul ajutor de stat pentru Oltchim S.A., inclusiv privind acordarea unor noi garanţii de stat. "Am adus la cunoştinţa Comisiei Europene intenţia Guvernului României de a converti creanţa AVAS în acţiuni, precum şi alte măsuri de ajutor de stat pentru Oltchim", a anunţat Directorul de dezvoltare al PCC, Wojciech Zaremba.

PCC SE a subliniat din nou necesitatea deschiderii unei investigaţii oficiale de către Comisie în cazul în care România nu va notifica conversia propusă. "De asemenea, în cazul în care Guvernul României va trimite o notificare, am informat Comisia că aceasta va trebui să deschidă o procedură de investigaţie pentru a se asigura că planul de restructurare va duce la reabilitarea pe termen lung a Oltchim, şi că restructurarea se va produce nu numai la nivel financiar, ci şi la nivel industrial profund. Considerăm că interesele PCC vor fi afectate în mod expres prin acordarea unui ajutor de stat ilegal pentru Oltchim. PCC este gata să participe la restructurarea Oltchim atâta timp cât ajutorul de stat acordat este compatibil cu Piaţa Comună", a explicat Wojciech Zaremba.

În contextul acestor declaraţii, reprezentantul PCC a reamintit şi de iniţiativa preluării Arpechim Piteşti de către Oltchim, pe care o consideră o investiţie cu grad ridicat de risc în contextul economic actual şi în special în situaţia dificilă a Oltchim. "Potrivit datelor de care dispunem, nu a fost întocmit un plan de afaceri sau o analiză financiară cu privire la această preluare de către Oltchim", a subliniat Directorul de dezvoltare al PCC, care a menţionat că a informat Comisia Europeană şi cu privire la situaţia Arpechim. În calitate de acţionar minoritar, PCC va solicita întocmirea unei analize detaliate a tuturor efectelor economice şi financiare ale achiziţiei Arpechim de către conducerea societăţii Oltchim, precum şi discutarea acesteia în cadrul următoarei adunari generale a acţionarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb