MIPE: Măsura privind granturile pentru investiţii - implementată până la finalul lunii iunie

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 14 ianuarie 2022

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Implementarea Acţiunii 4.1.1 (fosta măsură 3) prin care vor fi alocate granturi pentru investiţii companiilor din ţara noastră trebuie făcută până la finalul primului semestru al anului curent, a declarat, ieri, Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

"Ce avem în pregătire în momentul de faţă şi cred că a şi ieşit din dezbatere publică este ghidul privind măsura 4.1.1 (fosta măsură 3). Nu vrem să ţinem foarte mult lucrurile pe loc. În perioada următoare va fi publicat ghidul, deoarece în luna iunie programul trebuie să fie închis. În iunie, call-ul de proiecte trebuie închis şi să avem companiile declarate câştigătoare", a afirmat ministrul Dan Vîlceanu.

Amintim că iniţial Măsura 3 - granturi pentru investiţii a fost aprobată prin OUG 130/2020 de către guvernul Orban, care dorea alocarea a 500 milioane euro pentru IMM-uri, dar Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din cursul anului 2021, a susţinut că nu se stabilise sursa de finanţare a acestei scheme de ajutor. Mai mult, Claudiu Năsui a anulat măsura 3 din cauza unor suspiciuni privind fraudarea ei la momentul depunerii aplicaţiilor, suspiciunile fiind cuprinse într-un dosar penal cercetat in rem de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ulterior, ministrul Economiei a găsit împreună cu Cristian Ghinea, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene o soluţie pentru reintroducerea măsurii 3 şi finanţarea ei din fondurile prevăzute pe React-EU, soluţie aprobată de guvernul Cîţu şi, ulterior, de Comisia Europeană.

Noua măsură, intitulată Acţiunea 4.1.1, nu mai finanţează achiziţiile de clădiri. S-a renunţat de asemenea la principiul primul venit-primul servit, va exista un punctaj de ierarhizare, iar la punctaj egal va prevala următoarea ordine de criterii: ponderea echipamentelor achiziţionate în totalul grantului, locurile de muncă create în cadrul programului şi abia la final data şi ora înscrierii proiectului în program. Grantul acordat se va corela cu cifra de afaceri în limita maximă de un milion euro şi o companie nu va putea să solicite un grant mai mare de cinci ori decât cifra de afaceri.

Conform deciziei Comisiei Europene privind alocarea celor 360 milioane euro pentru acest program, se aşteaptă ca de banii respectivi să beneficieze minimum 4000 de companii din ţara noastră. Ţinând cont că pentru fosta măsură 3 au aplicat iniţial peste 20.000 de companii din ţara noastră, autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă ca plafonul respectiv să se epuizeze rapid odată cu lansarea Acţiunii 4.1.1 - granturi pentru investiţii.

În afara acestui program, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene i-a asigurat pe cei peste 3000 de antreprenori români care au aplicat pentru măsura 2 - granturi pentru capital de lucru - şi care nu au primit încă sumele solicitate, că banii se află în bugetul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului şi că solicitările respective vor fi onorate de către guvern din bugetul de stat.

"Nu ştiu cum să mă exprim să nu lezez sentimentele nimănui. Dar se spun multe lucruri şi după aceea se pot face mai puţine. Şi în această situaţie, şi am mai avut şi alte situaţii asemănătoare", a comentat Dan Vîlceanu întârzierea plăţilor pentru măsura 2.

Iniţial MIPE susţinea că plăţile finale vor fi asigurate prin facilitatea europeană React EU, dar în cele din urmă guvernul Ciucă a prevăzut plata a 570 de milioane de lei din bugetul de stat, prin Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pentru închiderea Măsurii 2.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb