Cel mai important beneficiu al Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) este dat de posibilitatea acestuia de a se autofinanţa din resurse interne şi internaţionale, atât timp cât statul va rămâne singurul acţionar, a apreciat Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), vineri, în cadrul unei conferinţe organizate la Sinaia.
Domnul Ursache a declarat: "În dezbaterea publică care va fi demarată (n.r. legată de proiectul de lege privind înfiinţarea FSDI), Autoritatea de Supraveghere Financiară a recomandat Ministerului Finanţelor Publice să vină cu propuneri, ca Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii să intre în sfera de reglementare a pieţei de capital, ca un fond alternativ de investiţii, cu avantaje uriaşe pentru ceea ce înseamnă finanţarea economiei naţionale.
Mă refer, în primul rând, la faptul că un astfel de fond are alte grade de libertate, de mişcare, faţă de o societate comercială pe acţiuni, din punctul de vedere al vânzării, al achiziţiilor. Are avantajul transparenţei totale, al raportării, al guvernanţei corporative şi, cel mai important, are avantajul unei autofinanţări interne şi internaţionale prin emisiune de obligaţiuni sau de acţiuni, atât timp cât statul va rămâne singurul acţionar".
Forma actuală a proiectului supus dezbaterii publice de către MFP se situează în sfera strictă a societăţilor comerciale, reglementate de Legea 31, a precizat vicepreşedintele ASF, adăugând: "Nu priveşte piaţa de capital decât din punctul de vedere al unei derogări de la Legea 297 (n.r. privind piaţa de capital) cu privire la transferul pachetului de acţiuni de la actualul proprietar care, de regulă, sunt ministere, către noua entitate creată, ce este o societate comercială pe acţiuni".
Totodată, Mircea Ursache a subliniat că instituţia pe care o reprezintă va fi un partener al MFP în dezbaterea publică legată de proiectul de lege, încercând să aducă toate îmbunătăţirile necesare pentru ca acest fond să îşi atingă rolul de a finanţa economia naţională.