Administraţia Mittal Steel Galaţi a lansat o nouă schemă de plecări voluntare din combinat prin care speră ca, în termen de două săptămîni, 1.800 de angajaţi să-şi părăsească de bunăvoie locurile de muncă, transmite Rompres. Salariaţii care doresc să se autodisponibilizeze vor depune, în perioada 1-15 august, o cerere urmînd ca administraţia siderurgicului gălăţean să decidă oportunitatea plecării angajaţilor. Lista definitivă va fi comunicată pe 20 august.
Pentru fiecare autodisponibilizat conducerea Mittal Steel va acorda o sumă fixă cuprinsă între 120 şi 160 de milioane de lei vechi în raport de vechimea în muncă a salariatului, care va fi virată pe card în termen de cel mult zece zile de la încetarea raporturilor de muncă. De asemenea, autodisponibilizaţii vor primi în raport de vechimea în muncă, timp de 6, 9 sau 12 luni, ultimul salariu brut individual obţinut în luna anterioară plecării, din care se vor scădea contribuţiile individuale datorate statului. În acelaşi timp, conducerea combinatului va acorda pentru 6, 9 sau 12 luni, în raport de vechimea în muncă şi o sumă lunară de 2.325.000 de lei vechi, echivalentă cu ajutorul de şomaj, de care, potrivit legii, autodisponibilizaţii nu pot beneficia. Salariaţii care au o vechime de pînă la trei ani în combinat şi doresc să plece voluntar nu vor primi nici o recompensă bănească.
"Administraţia doreşte ca prin aplicarea schemei de plecări voluntare să plece 1.800 de siderurgişti, ceea ce nu este şi dorinţa Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor (FSS). Le transmitem salariaţilor noştri care doresc să plece să-şi facă calculele foarte bine, pentru că avem situaţii în care cei care au plecat vin acum şi plîng la uşile sindicatului sau administraţiei. După cum se ştie, nici unul nu a mai fost reangajat în Combinat. Sfatul meu este să fie atenţi la calcule, indicat fiind să plece cei care mai au un an de zile pînă la pensionare, dar şi aceştia trebuie să fie convinşi de faptul că mai au cel mult 12 luni pînă la pensie. Cei care consideră că sînt capabili să înfiinţeze o societate comercială sau să-şi găsească un loc de muncă în străinătate pot s-o facă, dar pe răspunderea lor", a declarat, ieri, viceliderul FSS, Maricel Oancea, citat de Rompres.
La Mittal Steel Galaţi au avut loc, de la privatizarea din 2002, trei operaţiuni de autodisponibilizare prin care au plecat voluntar peste 9.000 de siderurgişti. În cadrul primei autodis-ponibilizări, care a avut loc în anul 2002, au plecat 7.500 de siderurgişti, în timp ce în anul 2004, cînd au avut loc două acţiuni de autodisponibilizare, 1.500 de siderurgişti au renunţat la locul lor de muncă.
Combinatul avea în 2002, 27.000 de angajaţi, iar anul acesta mai sînt pe platforma siderurgică 17.500 de salariaţi. Potrivit FSS, conducerea Mittal Steel Galaţi doreşte ca pînă în 2008 să rămînă cu 12.000 de siderurgişti.