MODEL DE BUNE PRACTICI Greenbizz, hub public pentru start-up-uri

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 11 martie 2019

Greenbizz, hub public pentru start-up-uri

Dezvoltarea sectorului privat reprezintă o prioritate pentru clasa politică, iar guvernele din ultimii 19 ani, din ţara noastră, au căutat să faciliteze înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii, finanţând proiecte şi acordând diferite scutiri de taxe şi impozite.

Dacă în ţara noastră, de finanţarea start-up-urilor se ocupă direct Minis­terul pentru Mediul de Afaceri, Antreprenoriat şi Comerţ, toate proiectele şi cererile de finanţare fiind centralizate şi analizate de funcţionarii acestuia, în alte ţări europene, de analizare şi de obţinerea finanţării se ocupă administraţiile publice regionale, judeţene sau locale.

Un astfel de exemplu de bună practică în domeniul sprijinirii de către autorităţile publice a start-up-urilor este Greenbiz, din Belgia. Greenbizz este de fapt un hub public, aparţinând regiunii Bruxelles, prin care sunt sprijinite start-up-urile din domeniul inovării şi producţiei sustenabile.

Cu 18 milioane de euro primiţi de la Comisia Europeană, autorităţile publice din regiunea Bruxelles au construit un spaţiu în care se află mai multe birouri şi hale de producţie, pe o suprafaţă totală de peste 5000 metri pătraţi. Spaţiile respective sunt închiriate start-up-urilor sprijinite de acest incubator public de afaceri, la preţuri situate la jumătatea celor de la hub-urile private şi de două ori mai mici faţă de cele practicate în zona centrală a Bruxelles-ului, în vecinătatea căreia Greenbizz îşi desfăşoară activitatea. Contractele de închiriere pentru firmele unde activitatea se desfăşoară la birou sunt încheiate pentru o perioadă de 4 - maximum 5 ani, după care sunt sprijinite cu spaţiile respective alte proiecte de afaceri. În preţul chiriei, care este unul modic (de exemplu, pentru un spaţiu office de 11 mp, o firmă plăteşte 250 euro pe lună), start-up-ul respectiv are gratuit toate utilităţile: apă, electricitate, energie termică, spaţiu de co-working, internet prin wifi, etc.. Menţionăm că imobilul în care este găzduit incubatorul public de afaceri îşi produce singur energia electrică şi termică de care are nevoie, printr-un sistem de panouri solare în suprafaţă totală de 1500 metri pătraţi, care produce 200 MW energie pe oră. Din această producţie a clădirii, Greenbizz trimite o parte importantă şi în sistemul naţional belgian de electricitate. Folosirea acestui tip de energie verde de către clienţii firmelor de electricitate din regiunea Bruxelles, le reduce acestora cu 30% factura lunară pentru curentul electric utilizat.

Jean-Marc Bryskere, directorul executiv al Greenbizz, ne-a declarat: "Noi producem mai multă energie decât consumăm, iar problema cea mai mare este că nu avem unde să stocăm cantitatea respectivă şi suntem nevoiţi să o introducem imediat în sis­temul naţional şi să o vindem la preţul din acel moment. De aceea, profitul nostru este de numai o treime din ce am fi putut câştiga, dacă am fi reuşit să stocăm cantitatea de energie produsă".

Incubator doar pentru green business

Conform şefului Greenbizz, la primirea noilor start-up-uri conducerea incubatorului de afaceri îşi asumă riscuri, pe care un hub privat de afaceri nu şi le-ar asuma. De aceea, majoritatea start-up-urilor din domeniul inovaţiei apelează la acest hub public de afaceri situat în imediata vecinătate a centrului Bruxelles-ului.

La nivelul hub-ului există un comitet care analizează proiectele pe care le va susţine din punct de vedere logistic şi financiar.

Jean-Marc Bryskere a precizat: "Prima dată ne uităm peste planul de afaceri. Chiar dacă acesta nu este unul solid, noi îi îndrumăm pe noii întreprinzători să aplice corecţiile necesare pentru ca planul lor de afaceri să fie unul viabil, sustenabil, menit să ducă la dezvoltarea respectivului start-up. După aceea, ne uităm la elementele inovative din proiectul respectiv, dacă ele se încadrează conceptului green business, la numărul de locuri create prin afacerea respectivă şi la potenţialul de creştere a acestui număr odată cu dezvoltarea respectivei companii. De fapt, obiectivul final al fiecărui start-up pe care îl sprijinim este să se dezvolte şi să creeze noi locuri de muncă. Odată selectat proiectul, înainte de începerea lui, avem o perioadă de training, în care îl testăm, facem studii de piaţă şi îl îmbunătăţim, dacă reiese că acest lucru este necesar".

Domnia sa a arătat că prin acest incubator de afaceri s-a realizat un ecosistem, în care start-up-urile colaborează între ele, dar şi cu instituţiile publice din regiunea Bruxelles.

Directorul executiv al Greenbizz ne-a mai spus: "Noi oferim toate serviciile de care au nevoie start-up-urile care apelează la noi. Inclusiv din punct de vedere logistic. Noii întreprinzători pot veni aici, închiriază un spaţiu, îşi deschid laptop-ul şi pot să înceapă imediat activitatea pe care o doresc să o desfăşoare. De asemenea, le oferim şi programe de training, pentru ca întreprinzătorii să dobândească toate aptitudinile necesare unui management performant şi prin activitatea lor să aducă plus-valoare în acest domeniu. Misiunea noastră este să maximizăm şansele de succes pentru toate start-up-urile găzduite în acest incubator public de afaceri".

Veniturile incubatorului

de afaceri, investite în susţinerea start-up-urilor

Clădirea în care funcţionează incubatorul public de afaceri aparţine regiunii Bruxelles şi are două părţi: una pasivă, destinată firmelor care îşi desfăşoară activitatea inovativă în birou, şi o parte activă, destinată firmelor care au activitate de producţie sus­tenabilă în diferite domenii ale economiei: horticultură, alimentaţie, industria lemnului, construcţii, etc. Clădirea are un nivel foarte ridicat de izolare, nu are un sistem de aer condiţionat, toate procesele din interiorul ei fiind ecologice, verzi, de la producerea energiei electrice, energiei termice până la realizarea unui climat confortabil în zilele caniculare din mijlocul verii.

În partea de office, zilele trecute erau închiriate 36 de spaţii unde start-up-rile îşi desfăşoară activitatea. În partea activă, firmele care au închiriat spaţiile respective au montat linii de producţie, iar pentru acestea, datorită investiţiilor făcute, contractul de închiriere se întinde pe o perioadă mult mai mare, în funcţie de activitatea fiecărui partener cu care Greenbizz a început colaborarea.

Jean-Marc Bryskere, directorul executiv al Greenbizz, ne-a spus: "În cadrul unei economii sustenabile, am pus în această clădire, împreună, start-up-uri din diverse domenii de activitate, nu doar din zona tech-economy. Avem patru categorii de firme. Prima priveşte realizarea unei alimentaţii sustenabile, cu firme care produc mâncare organică pentru diferite instituţii de învăţământ. În categoria a doua sunt firmele care se ocupă de realizarea unor construcţii sustenabile. Aici avem arhitecţi, constructori care lucrează cu materiale verzi, ecologice, prietenoase cu mediul înconjurător. Categoria a treia este alcătuită din societăţi care lucrează în domeniul energiei verzi, regenerabile, din energia eoliană, care au creat diferite softuri de monitorizare a consumului de energie electrică, în funcţie de modul în care aceasta este produsă. Aici avem şi firme care se ocupă de optimizarea ledurilor şi de alte device-uri menite să diminueze cantitatea de energie electrică pe care o folosesc consumatorii, fie că vorbim despre consumatorii indus­triali, fie că ne referim la cei casnici. Ultima categorie de firme care sunt găzduite în acest incubator de afaceri priveşte proiectele de mobilitate, ce sunt o mare provocare pentru traficul rutier existent în Bruxelles. Este vorba despre companii care dezvoltă noi servicii cum ar fi car sharing cu autoturis­me şi alte mijloace de transport electrice".

În imobilul Greenbizz, 41 de start-up-uri îşi desfăşoară activitatea atât în interiorul zonei office, cât şi în zona de producţie.

În privinţa veniturilor incubatorului, misiunea incubatorului public de afaceri nu este să facă profit, ci să sprijine inovarea şi start-up-urile, iar de aceea execuţia bugetară este echilibrată, iar uneori înregistrează un profit foarte scăzut. Toate veniturile Greenbizz provin din chiriile încasate pentru birouri şi spaţiile de producţie, precum şi din chiriile încasate pentru organizarea diferitelor evenimente în sala de conferinţe sau în alt spaţiu care este pus la dispoziţie solicitanţilor. O mare parte din aceste venituri este investită în sprijinirea noilor start-up-uri. Indicii după care îşi desfăşoară activitatea Greenbizz sunt stabiliţi de administraţia regională, care nu este interesată de nivelul veniturilor acestui incubator de afaceri, ci de numărul de start-up-uri înfiinţate care îşi continuă activitatea în economia locală, regională şi naţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb