Modificarea legislaţiei privind piaţa de capital a luat calea Bruxelles-ului

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 octombrie 2014

Modificarea legislaţiei privind piaţa de capital a luat calea Bruxelles-ului

Premierul aşteaptă punctele de vedere ale BVB, BNR şi ASF, în condiţiile în care aceste instituţii au cerut modificările legislative

Proiectul de modificare a legislaţiei privind piaţa de capital, care prevede eliminarea pragului maxim obligatoriu pentru deţineri de acţiuni la SIF-uri, a fost discutat de Guvern doar în primă lectură şi va fi aşteptat un punct de vedere atât din partea BVB, BNR şi ASF, cât şi al Comisiei Europene.

"Proiectul de lege privind piaţa de capital s-a amânat pentru săptămâna viitoare, pentru că premierul a cerut formularea punctelor de vedere de către Comisia Europeană, Banca Naţională a României, ASF şi Bursa de Valori", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, la finalul şedinţei de marţi a Guvernului, potrivit Mediafax.

Nu este clar de ce primul ministru nu avea deja pe masă opiniile ASF şi BVB, în condiţiile în care aceste instituţii au făcut parte din grupul de lucru care a identificat opt bariere sistemice în calea dezvoltării pieţei de capital şi care a cerut schimbările legislative.

La remarca presei că Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Banca Naţională a României (BNR) au avut reprezentanţi în grupul de lucru care a redactat proiectul de act normativ, oficialul guvernamental a arătat că, fiind un document foarte important, s-a solicitat ca toate entităţile interesate să exprime un punct de vedere, "ca să nu existe ulterior nemulţumiri pentru că, într-un fel sau altul, se poate distorsiona piaţa".

El a precizat totodată că proiectul nu a fost modificat faţă de forma prezentată de Ministerul Finanţelor.

Proiectul prezentat, în urmă cu două săptămâni, de către Ministerul Finanţelor prevede că pragul maxim obligatoriu pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri, în prezent de 5%, va fi eliminat, iar acţionarii societăţilor vor avea libertatea să stabilească, dacă doresc, o limită în acest sens, în timp ce plafonul pentru participaţiile la operatorii de piaţă va creşte de la 5% la 20%.

Conform proiectului, în cazul în care actele constitutive ale unei SIF prevăd limitări de deţinere raportate la capitalul social al respectivei societăţi sau a drepturilor de vot aferente, în termen de maximum 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ se va convoca adunarea generală extraordinară a acţionarilor, care va hotărî cu privire la menţinerea, eliminarea sau modificarea respectivelor prevederi.

La fel ca în prezent, exerciţiul dreptului de vot este suspendat pentru titlurile deţinute de acţionarii care depăşesc limitele stabilite.

În privinţa operatorilor de piaţă, limita creşte de la 5% la 20%, şi se păstrează prevederea ca niciun acţionar să nu deţină, direct sau împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot.

"Orice achiziţie de acţiuni ale operatorului de piaţă care conduce la o deţinere mai mare sau egală cu 5%, 10%, 15%, respectiv cel mult egală cu 20% din totalul drepturilor de vot va fi notificată operatorului de piaţă în termenul stabilit prin reglementările ASF şi este supusă în prealabil aprobării ASF. Orice înstrăinare de acţiuni ale operatorului de piaţă care va conduce la scăderea sub oricare dintre pragurile de deţinere menţionate va fi notificată operatorului de piaţă şi ASF, în termenul prevăzut de reglementările emise de ASF", potrivit proiectului de lege.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa trimiti proiectul la Comisie este echivalent cu recunoasterea faptului ca esti handicapat/analfabet.

    1. Este echivalent cu trasul de timp.

      Promisiuni electorale si nimic vizibil. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb