Modificările din economia globală promovează anumite sectoare de investiţii; care sunt ele?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie 2024

Modificările din economia globală promovează anumite sectoare de investiţii; care sunt ele?

Bogdan Maioreanu, eToro: "Sectorul de tehnologie prosperă într-un mediu cu rate scăzute ale dobânzii"

Radu Puiu, XTB Romania: "Bunurile de consum de bază şi bunurile discreţionare au avut cea mai bună performanţă medie între sectoarele S&P 500, la un an după prima reducere a dobânzii"

"Planul politic poate accentua volatilitatea acţiunilor, chiar dacă nu schimbă fundamental perspectivele economice", conform analistului XTB

Marile bănci centrale din Occident, în frunte cu Rezerva Federală, au demarat ciclul de scădere a dobânzilor, ceea ce arată că atenţia lor este acum mai mult îndreptată pe susţinerea economiilor, în condiţiile în care inflaţia tinde uşor către ţintă. În general, reducerea dobânzilor este benefică pentru acţiuni, printre motive fiind scăderea costurilor împrumuturilor companiilor sau evaluări mai ridicate. Pe de altă parte, contextul general este foarte tensionat, cu două războaie în desfăşurare, în Ucraina şi Orientul Mijlociu, ce pot aduce oricând schimbări în peisajul geopolitic, modificări în lanţurile de aprovizionare, etc.

În opinia analiştilor consultaţi de Ziarul BURSA, sectorul tehnologic, cel imobiliar şi serviciile financiare sunt printre domeniile care pot beneficia de actualul context, laolaltă cu utilităţile şi bunurile de consum discreţionar. Pe de altă parte, analiştii atrag atenţia că mişcările din plan geopolitic pot influenţa evoluţia anumitor sectoare şi active, în special prin impactul pe care-l pot avea asupra comerţului mondial sau pieţelor de energie.

Bogdan Maioreanu: "Dobânzile mai mici pot duce la stimularea investiţiilor şi la profituri mai mari ale companiilor"

Bogdan Maioreanu, analist al platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro, este de părere că reducerea dobânzilor ar trebui să avantajeze companiile "de creştere", precum şi cele cu evaluări mici, pe care costurile mai reduse ale împrumuturilor le ajută să obţină capital pentru proiecte noi şi să îşi reducă costurile cu serviciul datoriei.

Analistul ne-a transmis: "În perioadele de încetinire economică, băncile centrale reduc adesea rata dobânzii cheie pentru a stimula activitatea financiară. În general, ratele scăzute ale dobânzii sunt considerate catalizatori de creştere, făcând împrumuturile mai ieftine pentru consumatori şi companii. Acest lucru va stimula atât consumul, cât şi investiţiile. În timp ce în UE consumul este de aproximativ 53% din PIB, în Statele Unite acest procent este de aproape 68%. Ca urmare, dobânzile mai mici pot duce la creşterea împrumuturilor, la stimularea investiţiilor, la profituri mai mari ale companiilor, la o creştere economică mai robustă şi la creşterea preţurilor acţiunilor. În consecinţă, există mai multe sectoare care ar putea beneficia de această situaţie".

Conform analistului eToro, sectorul de tehnologie este unul dintre cele care prosperă într-un mediu cu rate scăzute ale dobânzii. "Reducerea ratelor dobânzilor ar trebui să avantajeze şi companiile «de creştere». Motivul este că aceste companii au nevoie de mulţi bani pentru a se extinde, cel mai probabil obţinuţi din împrumuturi, iar dobânzile scăzute vor reduce costurile şi le vor scurta drumul către profitabilitate. De asemenea, companiile ce au capitalizare mică beneficiază adesea de reducerile de dobânzi, deoarece costurile mai mici ale împrumuturilor le ajută să obţină capital pentru proiecte noi şi să îşi reducă costurile cu serviciul datoriei. În acelaşi timp, companiile care sunt bogate în numerar ar putea să îşi vadă câştigurile financiare diminuate", spune Bogdan Maioreanu.

Analistul a adăugat că, în ultimul an, sectorul tehnologic, în special prin acţiunile celor "şapte magnifici" (Apple, Microsoft, Google, Amazon, Nvidia, Meta Platforms şi Tesla), a fost cel care a dus piaţa bursieră din SUA la noi maxime. "Potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, în medie, 26% dintre investitorii globali intenţionează să nu îşi schimbe participaţiile la acţiunile celor «şapte magnifici», în timp ce 14% intenţionează să investească mai mult şi 9% să continue să investească, dar sume mai mici decât în trecut. Doar 7% au vândut sau intenţionează să vândă o parte din deţinerile lor în acest grup de acţiuni", ne-a transmis Bogdan Maioreanu.

"Ratele scăzute ale dobânzii vor stimula investiţiile în noi proiecte imobiliare", potrivit analistului eToro

Sectorul imobiliar beneficiază în mod semnificativ de ratele scăzute ale dobânzii, deoarece costurile mai mici ale împrumuturilor fac mai accesibilă finanţarea achiziţiilor de proprietăţi pentru consumatori şi companii, spune Bogdan Maioreanu.

"În prezent, în SUA există un deficit de aproximativ patru milioane de locuinţe, conform celor mai recente previziuni ale Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari. Acest dezechilibru este de natură să ducă la creşterea preţurilor în unele regiuni. În plus, ratele scăzute ale dobânzii vor stimula investiţiile în noi proiecte imobiliare şi pot duce la creşterea consumului de materiale şi la stimularea sectorului construcţiilor şi celui al materialelor", a adăugat analistul.

De asemenea, utilităţile evoluează bine în medii cu rate scăzute ale dobânzii, în special atunci când creşterea economică încetineşte, deoarece serviciile de utilităţi sunt esenţiale şi nediscreţionare. "Ratele scăzute ale dobânzii susţin cheltuielile de capital şi pot contribui la realizarea proiectelor de infrastructură obligatorii la costuri mai mici. De asemenea, dobânzile mai mici ar putea devaloriza dolarul american şi ar sprijini cumpărarea de materii prime în monedă locală la preţuri mai bune", a completat Maioreanu.

"Dobânzile mai mici stimulează activitatea de împrumut şi creditare, crescând profiturile băncilor şi ale altor instituţii financiare", conform analistului

Sectorul serviciilor financiare poate, de asemenea, să beneficieze de reducerea ratelor dobânzilor. Un efect evident va fi reîntoarcerea banilor din zona obligaţiuni în bănci, deoarece randamentele vor scădea, potrivit lui Bogdan Maioreanu.

"De asemenea, dobânzile mai mici stimulează activitatea de împrumut şi creditare, crescând profiturile băncilor şi ale altor instituţii financiare. După cum am menţionat anterior, ratele scăzute ale dobânzilor stimulează companiile să facă investiţii, deoarece costurile împrumuturilor scad, iar acest lucru creşte creditarea şi veniturile din dobânzi pentru bănci. Cu toate acestea, situaţia din SUA este acum complexă din cauza crizei din sectorul imobiliar comercial, iar acest lucru ar putea crea multe obstacole pentru băncile regionale mai mici. În Europa, ratele scăzute ale dobânzilor combinate cu perspectivele viitoare ale unui mediu economic mai bun ar putea ajuta băncile să îşi reducă provizioanele pentru creditele neperformante, care reprezintă costuri pentru bănci. Sectorul bancar este mai puternic reglementat decât în SUA", spune Bogdan Maioreanu.

Conform analistului, sectorul bunurilor de consum discreţionar tinde, de asemenea, să înregistreze performanţe bune în mediile cu rate scăzute ale dobânzilor, deoarece se reduc costurile de împrumut, facilitând finanţarea de către consumatori a obiectelor scumpe, cum ar fi maşinile, electronicele, electrocasnicele dar şi a vacanţelor. "Cu un venit disponibil mai mare şi un credit mai ieftin, cheltuielile de consum cresc de obicei, determinând venituri şi profituri mai mari pentru companiile din acest sector", a completat Maioreanu

"Situaţia actuală din Orientul Mijlociu şi Ucraina poate duce la o atitudine de evitare a riscurilor de către investitori", spune Bogdan Maioreanu

Beneficiile reducerii ratelor dobânzilor nu se vor vedea imediat în economie, afirmă analistul eToro, care a adăugat că alţi factori externi, precum situaţia geopolitică sau creşterea tarifelor vamale pentru importurile anumitor bunuri, pot influenţa modul în care diferite sectoare vor funcţiona în perioada următoare. De asemenea, situaţia actuală din Orientul Mijlociu şi din Ucraina poate crea incertitudine pe pieţe şi poate duce la o atitudine de evitare a riscurilor de către investitori.

"Însă reducerea ratelor dobânzilor este un eveniment mult aşteptat şi pentru care investitorii se pregăteau deja. Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, la sfârşitul trimestrului al treilea, 67% dintre investitorii individuali globali şi 74% dintre români aveau bani în portofolii, gata să meargă în căutarea companiilor cu preţuri mici, care au suferit în perioada dobânzilor ridicate, dar care acum sunt gata să profite de costurile de finanţare reduse. Merită menţionat faptul că am avut şi o mică scădere a procentului de investitori care au cash în portofolii, iar acesta este un semn că procesul de investiţii ar putea să fi început deja. De asemenea, atunci când au fost întrebaţi în ce sectoare se pregătesc să îşi majoreze deţinerile, 17% dintre investitorii globali au menţionat tehnologia, 11% serviciile financiare, 9% imobiliare, energie şi sănătate, iar 2% se uită la sectorul bunurilor discreţionare", a conchis analistul eToro.

Radu Puiu: "Conflictele din Orientul Mijlociu şi Ucraina pot să influenţeze evoluţia anumitor active, în special atât timp cât ameninţă să perturbe comerţul mondial sau pieţele de energie"

Indicele S&P 500 a înregistrat, în medie, o creştere de 6,6% la un an după prima reducere a ratei dobânzii dintr-un ciclu, conform datelor Evercore, nivel cu circa un punct procentual sub media anuală începând din 1970, ne-a transmis Radu Puiu, analist financiar în cadrul companiei de tranzacţionare pe bursele internaţionale XTB Romania.

"Printre sectoarele S&P 500, bunurile de consum de bază şi bunurile discreţionare au avut cea mai bună performanţă medie, ambele crescând cu aproximativ 14% la un an după reducere, în timp ce sectorul medical a crescut cu aproximativ 12%, iar cel tehnologic a avansat cu aproape 8%, potrivit Evercore", a punctat analistul.

De asemenea, companiile cu capitalizare mai mică sunt foarte sensibile la modul în care performează economia, prin urmare o redresare economică poate marca începutul unei perioade bune pentru acest sector, ne-a mai transmis Radu Puiu.

"Sectoarele defensive au avut tendinţa de a înregistra cele mai bune performanţe în cele şase luni de la prima reducere a ratei dobânzii de către Fed", conform analistului XTB

Din punct de vedere istoric, sectoarele defensive (de exemplu utilităţile, bunuri de consum sau sectorul de sănătate) au avut tendinţa de a înregistra cele mai bune performanţe în cele şase luni de la prima reducere a ratei dobânzii de către Fed, spune Radu Puiu.

"Planul politic poate accentua volatilitatea acţiunilor pe parcursul restului anului, chiar dacă nu schimbă fundamental perspectivele economice sau de afaceri. Alegerile prezidenţiale din noiembrie reprezintă un eveniment cheie care ar putea «agita apele» pe Wall Street pe termen scurt", conform analistului. "În plus, contextul actual este caracterizat şi de un val de tensiuni militare. Conflictele din Orientul Mijlociu şi Ucraina ar putea, de asemenea, să influenţeze evoluţia anumitor active, în special atât timp cât ameninţă să perturbe comerţul mondial sau să influenţeze pieţele de energie".

Analistul a adăugat că volatilitatea crescută poate, de asemenea, să amplifice randamentele pe termen scurt. "Din 1990, indicele S&P 500 a înregistrat un randament mediu de 16% în cele şase luni după ce indicele de volatilitate Cboe a depăşit nivelul de 29 de puncte, comparativ cu un randament mediu de 5% în perioadele mai puţin volatile", a conchis Radu Puiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb