MOL va deveni o companie 100% privată

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 decembrie 2005

Guvernul maghiar va înstrăina cele 11,7 procente pe care le mai deţine la compania petrolieră MOL, oferindu-le în primul rînd acţionarilor existenţi. Acordul semnat săptămîna trecută între MOL şi guvernul de la Budapesta, prin Autoritatea pentru Privatizarea Activelor Statului (APV), oferă companiei opţiunea de a cumpăra pînă la 3% din titluri în perioada 10-30 decembrie, iar apoi, în funcţie de cît achiziţionează în acest interval, va avea posibilitatea să mai preia un pachet de 7 - 10%, între 1 mai şi 27 octombrie 2006. Per total, MOL are dreptul de preempţiune asupra a 10.898.525 acţiuni categoria A. Înţelegerea va intra în vigoare în baza aprobării Consiliului Director al APV, care este aşteptată în cursul lunii decembrie a acestui an.

Compania poate să cumpere acţiunile guvernului cu preţul de la Bursa de Valori din Budapesta (Budapest Stock Exchange), stabilit cu 90 de zile înainte de încheierea acordului de cumpărare. Acţiunile nu vor fi vîndute unor mari companii, urmărindu-se astfel "salvgardarea naturii naţionale şi independente a companiei", a declarat purtătorul de cuvînt al guvernului ungar, Andras Batiz. Dacă MOL îşi exercită opţiunea de cumpărare, se obligă să restricţioneze vînzarea acţiunilor cumpărate pînă la data de 31 decembrie 2015.

La preţul curent al pieţei, pachetul de 11,7% deţinut de stat la MOL valorează 257 miliarde de forinţi (1,2 miliarde de dolari sau un miliard de euro).

Preşedintele executiv al companiei, Zsolt Hernadi, a declarat: "Oportunitatea de a cumpăra respectivul pachet de acţiuni va aduce companiei stabilitate pentru implementarea strategiei pe termen lung şi reduce riscul rezultat din ofertarea pe piaţă a unui pachet semnificativ de acţiuni, atît pentru statul maghiar, cît şi pentru ceilalţi acţionari ai MOL. În plus, înţelegerea asigură o flexibilitate financiară corespunzătoare pentru realizarea strategiei de creştere deja anunţate a firmei MOL". MOL deţine pachete semnificative de acţiuni în companii petroliere din regiune, precum "Slovnaft" din Slovacia şi INA din Croaţia. MOL are, de asemenea, subsidiare în România. Pe de altă parte, OMV deţine 10% din MOL.

Strategia MOL pînă în 2010: triplarea producţiei, dublarea vînzărilor de produse rafinate

Compania MOL şi-a stabilit strategia pentru perioada 2006-2010, care urmăreşte să maximizeze potenţialul de creştere al acesteia. MOL îşi va tripla producţia de petrol şi gaze în perioada menţionată, îşi va dubla vînzările de produse rafinate, astfel încît să-şi majoreze profitul operaţional. Tot pentru sporirea cîştigurilor, MOL a stabilit că va realiza investiţii de 5,4 miliarde de dolari, în următorii patru ani.

Zsolt Hernadi afirmă: "În perioada care a rămas pînă în 2010, obiectivul nostru este să generăm creştere şi să menţinem nivelul veniturilor peste cel al companiilor din domeniu".

Ca să-şi atingă ţintele stabilite, grupul MOL îşi va tripla producţia de hidrocarburi la 300.000 de barili echivalent (BOE) pe zi, şi, în plus, îşi va tripla rezervele totale de ţiţei şi gaze, la 900 de milioane BOE, pînă în 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb