Momentul Adevărului: o demisie plănuită cu doi ani în urmă...

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 23 martie 2005

Scandalul de la ziarul "Adevărul" pare să fi întîrziat cu aproape doi ani. Ruptura dintre echipa de jurnalişti şi patronat a avut loc, de fapt, în noiembrie 2002. Atunci Dumitru Tinu a reuşit să-şi convingă colegii să-i vîndă acţiunile. Unii s-au împotrivit, dar majoritatea a vîndut. Pe 14 noiembrie 2002, Dumitru Tinu, devine acţionar majoritar al ziarului "Adevărul", după ce mai multe luni a încercat să cumpere acţiuni la bucată de la jurnaliştii săi. Surse apropiate ziarului susţin că Dumitru Tinu a întîmpinat cele mai mari greutăţi în cumpărarea acţiunilor chiar de la membrii Consiliului Director: Cristian Tudor Popescu, Bogdan Chirieac, Adrian Ursu şi Lelia Munteanu.

Cei patru deţineau şi cele mai multe acţiuni. Ca să îi convingă, Dumitru Tinu le-a plătit un preţ mai bun decît celorlalţi, în jur de 2,5 dolari/acţiune, faţă de mai puţin de un dolar cît a plătit altora. Sumele plătite celor patru au variat între 50.000 şi 200.000 de dolari. Alţii susţin că doar Cristian Tudor Popescu ar fi încasat 700.000 de dolari. Oricum, pare că preţul acţiunilor a fost mai mic decît valoarea de piaţă a ziarului, estimată undeva la 15 milioane de dolari. Numai că acumularea acţiunilor era doar o etapă din planul lui Dumitru Tinu. Strategia directorului de la "Adevărul" era de fapt constituirea unui nou trust media, pe structura "Adevărului". Dar nu neapărat cu aceeaşi conducere.

Pentru a-şi pune planul în practică - Dumitru Tinu a negociat cu Grupul de presă german WAZ, pe atunci acţionarul majoritar al ziarului "România liberă", şi a încercat să-l coopteze în proiect pe Cornel Nistorescu, directorul "Evenimentului zilei". Cornel Nistorescu nu a putut fi contactat ieri ca să comenteze această informaţie.

Înaintea preluării ziarului, investitorul a solicitat un audit la ziar. Noul trust ar fi urmat să fie compus din două publicaţii influente, o televiziune şi un post de radio. Sursele noastre susţin că toamna anului 2002 este de neuitat. Tensiunile puternice dintre membrii conducerii ziarului erau tot mai evidente. Tradiţionalul bal de sfîrşit de an a fost organizat chiar la Hotel Marriot, unde Dumitru Tinu era membru în consiliul de administraţie. Cei care au fost de faţă îşi amintesc că petrecerea a semănat mai mult cu o înmormîntare. Spiritul uneia dintre cele mai valoroase echipe din presa română se des-trămase. Dumitru Tinu le cumpărase acţiunile colegilor săi, ca să le vîndă apoi unui investitor străin, iar, pe deasupra, urmau şi restructurări în ziar. Niciunul din cei patru jurnalişti (membri în conducerea ziarului) nu mai putea fi sigur de viitorul său în "Adevărul". Unii dintre cei patru aveau şi alte afaceri, chiar în media sau publicitate. De altfel, sursele noastre mai susţin că Adrian Ursu şi Lelia Munteanu erau implicaţi, încă din 2001, în două ziare locale şi într-o societate de publicitate, fapt ce l-ar fi înfuriat pe Dumitru Tinu, care ar fi fost la un pas să-i concedieze.

Cei doi jurnalişti fugurează ca asociaţi în societăţile - Curier SRL, "Super Media Group" SRL şi "Promt Media" SRL.

Dispariţia tragică a lui Dumitru Tinu a blocat proiectul noului trust, dar a complicat enorm lucrurile. Sursele citate susţin că Dumitru Tinu a împrumutat bani ca să cumpere acţiunile de la colegii săi. Suma vehiculată: 1 milion de dolari. La aceşti bani, ca la orice împrumut mai trebuia plătită o dobîndă. În decembrie 2002, Dumitru Tinu figura şi ca membru în consiliul de administraţie în două societăţi controlate de omul de afaceri Fathi Taher, respectiv "Companiile Hoteliere Grand" SRL şi Excelent SA. De aici au apărut speculaţiile că banii cu care Dumitru Tinu a cumpărat acţiunile ar fi fost împrumutaţi de la omul de afaceri iordanian. Ceea ce se întîmplă, acum, pare să confirme cumva aceste speculaţii: Ana Maria Tinu are o nevoie suspectă de bani şi decide ca tot profitul societăţii "Adevărul" să fie distribuit acţionarilor ca dividende. Astfel, Ana Maria Tinu face rost de aproape 700.000 de dolari. Nu ştim dacă banii îi vor ajunge să plătească datoriile tatălui său, după cum nu putem şti nici care va fi viitorul ziarului "Adevărul".

Bogdan Chirieac, fost membru în Consiliul Director al ziarului "Adevăru", ne-a declarat că jurnaliştii şi-au vîndut acţiunile în 2002 datorită dorinţei şi insistenţei lui Dumitru Tinu de a le cumpăra. Domnul Chirieac nu a dorit să confirme preţul la care au fost vîndute acţiunile, dar a ţinut să precizeze că dorinţa lui Dumitru Tinu a fost una firească, deoarece ziarul avea nevoie de investiţii. Fostul redactor şef-adjunct al ziarului "Adevărul" mai susţine că, la acel sfîrşit de an, atmosfera nu a fost tensionată în cadrul echipei redacţionale, ci dimpotrivă. Bogdan Chirieac mai susţine că membrii consiliului director nu au ştiut de existenţa unui proiect al lui Dumitru Tinu de a crea un nou trust media împreună cu Cornel Nistorescu şi Grupul WAZ.

Sergiu Andon, acţionar al ziarului "Adevărul", spu-ne că preţul acţiunilor a variat în funcţie de perioada în care erau cum-părate şi de disponibilitatea de a vinde a acţionarului, precizind că Dumitru Tinu ar fi plătit cel mai mult între 2,2 şi 2,5 dolari/ acţiune. Pe de altă parte Sergiu Andon afirmă că numai Cristian Tudor Popescu ar fi încasat 700.000 de dolari pentru pachetul de 10%. Dacă acţiunile au fost vîndute cu maxim 2,5 dolari, atunci fostul redactor-şef al ziarului nu avea cum să primească mai mult de 200.000 de dolari. Sergiu Andon confirmă şi informaţia că Dumitru Tinu şi Cornel Nistorescu ar fi negociat cu un investitor german crearea unui nou trust media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb