Tendinţa de depreciere a yenului s-a accentuat în ultima perioadă, iar cotaţia faţă de dolarul american a ajuns din nou aproape de pragul de 158 JPY/USD.
Bloomberg arată că a fost depăşit nivelul la care au apărut speculaţiile privind intervenţia autorităţilor de la Tokyo, ceea ce "subliniază impactul limitat al intervenţiilor pe piaţă".
Speculaţiile privind intervenţia pentru susţinerea yenului au fost confirmate în ultima zi a lunii trecute, printr-un comunicat al Ministerului de Finanţe, conform căruia valoarea totală a operaţiunilor din perioada 26 aprilie 2024 - 29 mai 2024 a fost de circa 9,79 trilioane yeni, echivalentul a circa 62,34 miliarde de dolari.
Reducerea puternică a eficienţei intervenţiilor Ministerului de Finanţe şi a Băncii Japoniei este şi mai evidentă în ultimii doi ani (vezi graficul).
Deprecierea accelerată a yenului din octombrie 2022, până la circa 151 JPY/USD, a fost urmată de o apreciere similară, până sub nivelul de 130 JPY/USD, iar pragul de 150 JPY/USD a mai fost atins după un an.
Aproape imediat după aceea au început să apară speculaţii privind o nouă intervenţie, însă amplitudinea aprecierii a fost mult mai redusă, iar perioada revenirii peste nivelul de 151 JPY/USD a fost de circa 4 luni.
Acum au trecut doar patru săptămâni de când yenul a înregistrat cel mai redus nivel faţă de dolarul american din ultimii 34 de ani, iar moneda japoneză se apropie din nou de acel nivel, pe fondul unei volatilităţi tot mai mari.
"Deprecierea susţinută a yenului reflectă diferenţa mare dintre randamentele din Japonia şi cele din alte economii majore", scrie Bloomberg, iar consecinţa a fost creşterea puternică a tranzacţiilor de tip "carry trade", respectiv împrumuturi făcute în monede cu dobânzi scăzute şi investirea lor în titluri denominate în monede cu dobânzi mai ridicate.
"Carry trade-ul pe yen rămâne mult prea atractiv şi investitorii care caută sa facă bani rapid continuă să adopte poziţii short pe yen", a declarat Shoki Omori, analist valutar la Mizuho Securities, pentru Bloomberg. În opinia sa, deprecierea yenului nu se va opri decât în condiţiile în care vor apărea speculaţii pe piaţă privind reducerea substanţială a dobânzilor de către Federal Reserve sau majorarea puternică a dobânzilor de către Banca Japoniei.
Randamentul obligaţiunilor guvernamentale de 10 ani ale Japoniei a ajuns recent la 1,1%, cel mai ridicat nivel din iulie 2011, însă spread-ul faţă de randamentul obligaţiunilor americane similare se menţine peste 3,5 puncte procentuale.
Yenul s-a depreciat semnificativ şi faţă de monedele europene. Faţă de lira sterlină a atins un minim al ultimilor 16 ani, iar în raport cu euro este foarte aproape de minimul istoric.
Agenţia de ştiri americană mai aminteşte că intervenţia autorităţilor de la Tokyo pentru susţinerea yenului a devenit şi mai dificilă, în condiţiile în care Janet Yellen, Secretarul Trezoreriei în administraţia Biden, a avertizat recent că instrumentul intervenţiilor valutare trebuie utilizat cât mai rar şi doar după consultări cu principalii parteneri.
Cotaţiile de pe pieţele swap arată că dealerii consideră sigură o majorare a dobânzii de politică monetară a Băncii Japoniei la şedinţa din iulie 2024, în condiţiile în care probabilitatea unei majorări era de 75% la începutul lunii, după cum mai arată Bloomberg.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2024, 08:19)
A fost si Leul pe acolo.,, si prin 1948-1952 cu taiat zerouri si paritate in pierdere saracint populatia ce a economisit…. cu 149,62 lei la 1 dolar… unde dupa 4 ani de volatilitate si state lei peste 100 fata de dolar… se taie in 1952.. 20000 mii lei devine 1 leu… deci se taie 4 zerouri si 50% furt/jaf la conversie…. caci trebuie sa fir 20000 cu 2 lei… dar a fost 20000 cu 1 leu…
In perioada aia a fost fuga mare de capitalisti din piata in timp ce Comunismul crestea in floare… a fost o mutare interesanta a activelor intre generatii….
Stiu ca tot in perioada aia comoditatile -petrol crud si cupru- ieseau din slumpul anilor 30…. dupa au ramas relativ stabile din 52 pana in 72-75…. reusind si sistemul Comunist sa stea relativ stabil…
Cand a intreat in 75-82… alt boom arcuit de comoditati… statul avea imprumuturi in dolari si aur cacalau… slumpul de dupa 82 a comoditatilor… ne-a prin cu coada la paine oua carne… lipsuri artificiale… si datorii in luna de platit… normal ca a existat perioada de austeritate…
In anii 2000-2014… romania prinde alta fuga de comoditati… in 2007-2008 deja nu mai facea fata scumpirilor si declanseaza criza sociala.. veniturile se prabusesc in timp ce pretul real al energiei si benzinei continua sa creasca cu inca 100% pana in 2014 in timp ce veniturile in crash, somaj in boom, executari in sus…
Interesant e ca austeritatea pornita din 2008-2009… a fost facuta prin canale de monopol gov… ca sa absoarba cat mai mult capitalul cetatenilor din piata… gov detine monopol la taxe si “energie”…
In Japoni consumul e pe Burta de cv ani buni… aia nu indexeaza nici “boschetarii/oamenii ai strazii”… nici “executatii siliti”…. ca sa dea bine in statistici… sunt putin prea Utopici.. si Prefacuti in unele aspecte economice sociale…
In Ro 1952 dupa 149,61 lei dolar …. in 1953 11,20 lei dolar… ca sa ajunga la 3,99 lei dolar in 1988… adica intarit de creditul baon al populatiei in timp ce cica Nicu platea externul… dupa 1989…90… stiti ca a sarit cursul in luna iar ca in ani”30-40…. pibul prabusit cu anii… si etc…. imilar cu slumpul lung al japoniutei de acum in pib….
s c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2024, 08:46)
dobanda bancii centrale a Japoniei 0-0,1%, dobanda FED 5-5,25%. Toata lumea si cu maica-sa imprumuta yeni cu dobanda zero si ia bonduri americane cu dobanda 5%.
adica sell yen, buy dollars. de unde scaderea yen fata de dolar, si restul, eur, etc. cam asta cred ca e si in RO apropo de cursul suspect de stabil , desi avem inflatie de 3 ori mai mare ca la euro
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2024, 08:53)
ai curs stabil pt ca ai credit in crestere…
jpy pe xau… la taiere de 4 zerouri… se intareste intern moneda in pret aur… si o sa fie o diferenta de pret pe international de unde va trebuii sa corecteze si cursul valutar la noua aranjare de piata…
iar asta va insemna in fata… ca japonia va putea exploda alta forma de creditare / productie / consum…. in timp ce datoria ca procent din pib va scadea… adica economia va creste la o rata mai mare decat datoria balonata… dar pana acolo mai e cv cale de batut…pt ca nici uk nu a finalizat de catapultat datoria ca procent din pib… deci mai e cv praf in pusca de balonare datorii prin refiuni ca procent din pib…
Oricum… in Japonia pana nu se debalanseaza demograficul …. nu vedem alta crestere sanatoasa… doar refional speculativa si cv intrari de capital migranti…
s c c r e t
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2024, 17:08)
" in Japonia pana nu se debalanseaza demograficul " asta e valabila in toata lumea. Demograficul e in cadere libera.
Europa incearca sa o contracarare cu o politica de imigrare impusa, SUA prin controale la granite foarte laxe.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2024, 17:57)
nu in toata lumea…vezi piramidee populatiei pe regiuni de glob…
usa are oricum istorie de crestere prin migratie…
s c c r e t
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2024, 21:02)
in toata lumea natalitatea e in scadere. Tari ce aveau in trecut rata fertilitatii 8-9 acum au 4-5
Corect sunt tari ce inca asteapta in "campul muncii" cu mult mai multi tineri fata de altele.
1.6. Sa deschidem ochii (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Anonim în data de 03.06.2024, 21:31)
Pai daca natalitatea e peste tot in scadere de unde dracu am ajuns 9 miliarde de nu mai avem loc sa mergem pe strada in orase ?