Banca italiană "Monte dei Paschi di Siena" a reuşit să obţină circa un miliard de euro printr-o conversie a datoriilor în acţiuni, care s-a încheiat vineri, esenţială pentru planul de majorare a capitalului cu 5 miliarde de euro, relatează Reuters.
În cadrul acestui schimb, deţinătorii de obligaţiuni, o formă de împrumut, au putut să le schimbe cu acţiunii emise de instituţia financiară, conform News.ro.
Testele de stres publicate în iulie de Banca Centrală Europeană (BCE) au arătat că "Monte dei Paschi" este cea mai vulnerabilă bancă din Europa şi are nevoie de majorarea capitalului ca să poată funcţiona în continuare.
"Monte dei Paschi" este a treia mare bancă din Italia şi cea mai veche instituţie financiară din lume aflată în activitate.
Schimbul în acţiuni implică 10 tipuri de obligaţiuni subordonate, cu o valoare numinală de 4,3 miliarde de euro.
"Monte dei Paschi" estimează că prin acest schimb poate obţine un miliard de euro, reducând amploarea datoriilor.
Italia discută cu Comisia Europeană termenii unei intervenţii a statului pentru salvarea "Monte dei Paschi", o solicitare în acest sens fiind deja făcută, iar operaţiunea ar putea fi lansată chiar săptămâna aceasta, potrivit cotidianului italian Corriere della Sera.
Publicaţia susţine că executivul comunitar este dispus să limiteze povara care ar trebui suportată de acţionarii şi deţinătorii de obligaţiuni "Monte dei Paschi", iar în prezent discută cu autorităţile italiene în ce măsură ar urma să fie scutiţi şi investitorii care deţin obligaţiuni subordonate la banca italiană, potrivit Agerpres.