"Moody"s" a redus calificativul obligaţiunilor Portugaliei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2011

Potrivit "Moody"s", Portugalia nu va putea să evite un pachet de sprijin financiar european.

Potrivit "Moody"s", Portugalia nu va putea să evite un pachet de sprijin financiar european.

Agenţia de evaluare financiară "Moody"s Investors Service" a coborât, cu o treaptă, ratingul pentru obligaţiunile pe termen lung emise de guvernul Portugaliei: la "Baa1", de la "A3", plasând totodată calificativul sub revizuire pentru o nouă retrogradare.

Potrivit "Moody"s", această decizie a fost determinată de amplificarea incertitudinilor politice, bugetare şi economice, care cresc riscul ca guvernul să nu fie capabil să atingă ţintele de reducere a deficitului, fixate în programul de stabilitate pentru 2011-2014.

De asemenea, agenţia a precizat că decizia de reducere a ratingului Portugaliei la "Baa1", şi nu mai jos, reflectă estimarea "Moody"s" că celelalte ţări din zona euro vor oferi asis-tenţă financiară, dacă Portugalia va avea nevoie urgentă de bani înainte să poată obţine fonduri de la Mecanismul European de Stabilitate Financiară.

"Moody"s" subliniază că rezultatul acţiunii de revizuire, precum şi menţinerea ratingului Portugaliei la "Baa1" vor depinde în mare parte de capacitatea ţării de a-şi asigura surse de finanţare sustenabile pe termen mediu, dar şi de capacitatea instituţiilor politice de a menţine procesul de consolidare fiscală şi reformele structurale.

Săptămâna trecută, agenţia "Fitch" a coborât cu trei trepte ratingul Portugaliei, la "BBB-", cel mai mic rating din categoria investment grade. La finele lunii martie, şi "Standard & Poor"s" a redus calificativul Portugaliei la "BBB-".

Băncile majore cer guvernului să se împrumute

Marile bănci portugheze vor înceta, în următoarele luni, să mai cumpere obligaţiuni guvernamentale şi îndeamnă executivul de la Lisabona să se împumute pe termen scurt, potrivit Jornal de Negocios.

Publicaţia notează că reprezentanţii "Banco Espirito Santo", "Millennium BCP" şi "Banco BPI" s-au întâlnit, luni, cu guvernatorul Băncii Portugaliei, ocazie cu care au îndemnat guvernul să acceseze, până la alegerile din 15 iunie, un împrumut pe termen scurt.

Randamentul obligaţiunilor portugheze a crescut luna trecută, după ce premierul socialist Jose Socrates şi-a prezentat demisia, iar agenţiile de evaluare financiară importante au retrogradat ratingurile datoriilor Portugaliei.

Demisia a fost determinată de faptul că Parlamentul de la Lisabona a respins măsurile de austeritate propuse pentru reducerea deficitului bugetar.

Majoritatea analiştilor apreciază că Portugalia va avea nevoie de sprijin financiar extern, precum Grecia şi Irlanda.

"Moody"s" a mai redus, ieri, calificativul de forţă financiară (BFSR) pentru cinci bănci din Ungaria, acţiune care a condus la retrogradarea ratingurilor pentru depozitele şi datoriile acestor instituţii: "K&H Bank", "Budapest Bank", "FHB Mortgage Bank", "Erste Bank Hungary" şi "MKB Bank". De asemenea, pentru alte două bănci ungare - "OTP Bank" şi "OTP Mortgage Bank", "Moody"s" a retrogradat ratingurile pentru depozitele în monedă locală, iar în cazul "OTP Bank" a redus şi ratingul pentru datoriile în valută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb