Alegerile prezidenţiale de la finalul lui 2009 împiedică reformele stricte în sectoarele fiscal şi public, încurajate de efortul FMI, susţine agenţia de rating Moody"s în ultimul raport referitor la situaţia din ţara noastră.
Realizatorii raportului au explicat: "Cu toate că, în ultima perioadă, criza a obligat noul guvern să se concentreze pe problemele economice, alegerile prezidenţiale ce vor urma în noiembrie-decembrie 2009 par să împiedice eforturile FMI de a încuraja reformele stricte în sectoarele fiscal şi public. Moody"s se aşteaptă la un avânt uşor al iniţiativelor de reformă după alegerile prezidenţiale, dar, pe termen lung, fundamentele mediului politic din România nu au şanse să se schimbe".
Moody"s aminteşte de un istoric "mixt" al politicilor economice din România din ultimii ani, pe fondul schimbărilor dese de Guvern şi ale partenerilor de coaliţie, în lupta pentru obţinerea puterii.
Documentul precizează: "Nu a fost niciun consens puternic asupra politicilor economice în această perioadă. În schimb, guvernele au preferat să folosească politica fiscală, în special pe partea de cheltuieli, ca pensii sau salarii, drept o modalitate de susţinere publică, în timp ce reformele dificile la nivel microeconomic au fost desconsiderate".
Pe de altă parte, potrivit NewsIn, Moody"s semnalează că politica monetară are un istoric mai bun, mai ales din 2005, când a fost introdus regimul de ţintire a inflaţiei.
Realizatorii raportului au explicat: "Chiar dacă ţintirea inflaţiei nu a avut un succes foarte mare în România, tendinţa dezinflaţionistă din prezent pare consolidată. Mai important, regimul a întărit stabilitatea macroeconomică, chiar dacă a fost afectat de o politică fiscală volatilă şi intrări semnificative de capital străin".