• Analiştii spun că România va ieşi din criză până la sfârşitul anului 2009
Criza politică, declanşată prin retragerea PSD din Guvern, a afectat încrederea investitorilor străini în economia noastră, potrivit analiştilor, care aşteptau stabilizarea situaţiei şi continuarea programelor de finanţare internaţionale, în urma alegerilor prezidenţiale. Totuşi, decizia Partidului Social Democrat să contes-te alegerile de duminică va prelungi instabilitatea, consideră, alături de analişti şi oameni de afaceri autohtoni, şi voci din străinătate.
"Decizia PSD să conteste alegerile prezidenţiale va spori gradul de incertitudine şi va întârzia reluarea programului de finanţare externă şi, mai important decât atât, va avea implicaţii în capacitatea guvernului să se împrumute, va mări dobânzile de pe piaţă, deşi impactul acesta va fi temporar", este de părere Kenneth Orchard, analist al agenţiei de rating Moody"s Investors Service.
Edward Parker, şeful diviziei pentru Europa emergentă din cadrul agenţiei de evaluare financiară "Fitch", ne-a spus: " Având în vedere provocările fiscale şi economice ale României, este important pentru această ţară să rezolve rapid actuala situaţie politică şi să acorde un buget credibil pentru anul 2010, orientat în direcţia programului de finanţare a Fondului Monetar Internaţional".
• Economia rămâne slăbită, în urma alegerilor
Chiar dacă situaţia României s-a ameliorat semnificativ faţă de începutul acestui an, economia va rămâne, mai degrabă, slăbită în urma alegerilor prezidenţiale de duminică, având în vedere situaţia politică actuală, este de părere domnul Orchard. Totuşi, domnia sa ne-a spus că recesiunea ar putea lua sfârşit mai devreme decât se estima anterior, probabil înainte de sfârşitul anului 2009. Moody"s se aşteaptă la o creştere economică "înceată" în următorii ani, care nu va mai atinge rata de creştere a PIB-ului din anul 2006 (n. r. 7,9%, conform Eurostat).
Agenţia de rating se aşteaptă că un nou guvern va fi format la începutul lunii ianuarie, anul viitor, acesta putând relua programul de finanţare externă, agreat cu Fondul Monetar Internaţional şi de Uniunea Europeană. Următorul pas va fi acordarea următoarei tranşe din împrumutul instituţiilor financiare externe, în luna februarie sau martie, anul viitor, estimează analistul citat.