Moody"s: Expunerea Austriei la Europa de Est- de la avantaj la risc

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 noiembrie 2008

Expunerea băncilor austriece faţă de pieţele europene emergente din Europa Centrală şi de Est s-a transformat dintr-un avantaj profitabil într-un risc, însă nu atât de mult încât să pună în pericol ratingul de ţară al Austriei, potrivit unui raport publicat ieri agenţia de evaluare financiară Moody"s Investors Service. Calificativul actual acordat Austriei de Moody"s este "Aaa". Agenţia de rating consideră că lipsa unei bule imobiliare pe piaţa internă şi situaţia solidă a finanţelor guvernamentale vor ajuta Austria să contracareze riscurile care provin de pe urma expunerii băncilor austriece faţă de pieţele emergente, chiar dacă nivelul datoriei va creşte temporar.

"Băncile austriece şi-au construit afaceri solide în Europa Centrală şi de Est şi de aceea nu au întâmpinat probleme cu activele imobiliare de tipul subprime, ca alte bănci", susţine analistul Moody"s, Alexander Kockerbeck.

"Acum ne confruntăm brusc cu problema că Europa Centrală şi de Est ar putea fi afectată destul de grav de modificările apărute în fluxurile de capital, şi având în vedere că aproape jumătate din profitul băncilor din Austria este generat în acestă zonă, ele par vulnerabile acum", a adăugat Alexander Kockerbeck. Potrivit autorului raportului, Austria este expusă în special la posibilele corecţii economice bruşte apărute în România, Bulgaria şi Ungaria, unde băncile austriece se numără printre principalele instituţii bancare iar gradul de risc este crescut.

În luna octombrie, răspunsul Guvernului de la Viena la criza financiară a fost un pachet de stabilitate a sectorului bancar în valoare de 100 miliarde de euro, din care aproximativ 15 miliarde de euro sunt destinate pentru injecţii de capital în băncile austriece. Alexander Kockerbeck crede ca este puţin probabil ca o mare parte din aceasta suma să se piardă. "Un faliment pe scară largă al băncilor, care să submineze soliditatea finanţelor guvernamentale până la un punct în care să exercite presiuni pentru coborârea ratingului, este foarte puţin probabil", crede autorul raportului. Potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale, băncile austriece trebuie să primească 290 miliarde dolari de la creditori din Albania până în Rusia, sumă mult mai mare faţă de împrumuturile acordate de băncile italiene, germane sau franceze. Anul trecut, aceste active au generat aproximativ 43 la sută din profiturile generate de băncile austriece, conform datelor Băncii centrale din Austria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb