Moscova, acuzată că stochează arme într-o centrală nucleară ocupată din Ucraina

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iulie 2022

Moscova, acuzată că stochează arme într-o centrală nucleară ocupată din Ucraina

Energoatom: "Există riscul unei detonări accidentale sau al unui incendiu"

Ucraina a acuzat ieri Rusia că stochează arme grele şi muniţie la centrala nucleară ocupată de la Zaporijia, în sudul ţării, unde Moscova a denunţat desfăşurarea unor atacuri cu dronă, relatează AFP.

Conform Energoatom, operatorul ucrainean de energie nucleară, cel puţin 14 unităţi de material militar greu, cu muniţiile lor, sunt stocate în sala de maşini a reactorului numărul unu al centralei, cea mai mare din Europa.

"Întregul arsenal greu adus cu toată muniţia este de acum extrem de aproape de echipamente care asigură funcţionarea turbo-generatorului", şi-a exprimat compania îngrijorarea pe contul său de Telegram, conform Agerpres.

Echipamentele ruseşti sunt situate în proximitatea imediată a rezervorului principal de petrol, al cărui produs inflamabil serveşte la răcirea turbinei cu abur, în timp ce hidrogenul este folosit la răcirea generatorului, conform Energoatom.

Compania ucraineană este îngrijorată de riscul unei detonări accidentale sau al unui incendiu.

Rusia a acuzat anterior Ucraina că a efectuat atacuri cu dronă asupra centralei nucleare, ocupată de Moscova din martie.

"Acest lucru confirmă dorinţa autorităţilor ucrainene de a crea condiţiile pentru o catastrofă nucleară nu doar pe teritoriul lor, ci în întreaga Europă", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, fără să spună că ar exista daune care să pună în pericol securitatea nucleară a sitului.

Potrivit lui Zaharova, forţele ucrainene au efectuat un atac cu dronă luni la "câteva zeci de metri de structuri vitale pentru securitatea centralei, un rezervor de combustibil nucleare uzat şi rezervorul de răcire al unui reactor".

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Kievul a lovit din nou locul miercuri. Media rusă a publicat imagini cu presupuşi nori de fum în oraşul Energodar, unde este situată centrala.

AFP precizează că nu a putut verifica din surse independente nici acuzaţiile Ucrainei, nici pe cele ale Rusiei.

Maria Zaharova a afirmat că Moscova a contactat secretariatul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică după cele două incidente.

Săptămâna trecută, Energoatom a acuzat armata rusă că a instalat lansatoare de rachete în spaţiul centralei Zaporijia. Conform companiei, circa 500 de militari ruşi se află la faţa locului.

La preluarea centralei, la începutul lunii martie, armata rusă a deschis focul asupra unor clădiri din acel spaţiu, amplificând riscul unui accident nuclear major.

Prima doamnă a Ucrainei cere, în Congresul SUA, mai multe arme pentru ţara sa

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, aflată în vizită în SUA, a rostit miercuri o pledoarie în faţa Congresului american pentru livrarea mai multor arme ţării sale, care să o ajute să lupte împotriva invaziei ruse, relatează AFP.

"Suntem recunoscători prezenţei SUA alături de noi în acest război", a afirmat Olena Zelenska, potrivit unei traduceri live, menţionând: "Războiul nu s-a terminat, însă. Vă cer mai multe arme pentru a putea proteja casele fiecăruia şi dreptul de a prinde dimineaţa în viaţă în acele case. Ajutaţi-ne şi vom repurta împreună o mare victorie!".

Olena Zelenska şi-a ilustrat discursul cu o proiecţie de diapozitive şi fotografii ale unor copii care fuseseră ucişi sau răniţi de forţele ruse, notează Agerpres.

Washingtonul a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare de aproape şapte miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie.

Pentagonul a trimis recent Kievului sisteme de artilerie de înaltă precizie HIMARS cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, permiţând armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti în spatele frontului.

Forţele ruse încearcă să încercuiască termocentrala de la Vuhlehirsk, situată la aproximativ 50 de kilometri nord de Doneţk (estul Ucrainei), au anunţat ieri serviciile de informaţii militare britanice, relatează Reuters.

"Rusia prioritizează capturarea infrastructurii esenţiale naţionale, precum centralele electrice", a informat Ministerul Apărării britanic în buletinul informativ cotidian.

Potrivit sursei citate, obiectivul capturării termocentralei de la Vuhlehirsk face parte din operaţiunea mai amplă a forţelor ruse de a avansa către oraşele strategice Kramatorsk şi Sloviansk.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb