Moscova ia în calcul retragerea companiilor ruseşti de la bursele străine

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 martie 2022

Moscova ia în calcul retragerea companiilor ruseşti de la bursele străine

Avans pe piaţa acţiunilor din Moscova Preţurile gazelor şi electricităţii cresc după ce Germania a activat un plan de urgenţă

Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia a propus retragerea acţiunilor companiilor ruseşti de la bursele străine, cu o ulterioară conversie în titluri ruseşti, pregătind un proiect de lege în acest sens, relatează agenţia EFE.

Potrivit agenţiei ruse Interfax, care citează o sursă informată în legătură cu respectivul proiect de lege, iniţiativa a apărut ca urmare a prăbuşirii acţiunilor principalilor emitenţi ruşi de la Bursa din Londra, din cauza sancţiunilor impuse de Occident Rusiei.

După această cădere, pe 3 martie, Bursa din Londra a oprit vânzarea acţiunilor aparţinând unui număr de 27 de companii ruseşti. Anterior, în 2 martie, preţul acţiunilor Sberbank - cea mai mare bancă rusească - coborâse la un cent, cele ale gigantului gazelor naturale Gazprom s-au depreciat cu 89%, iar ale grupului petrolier Lukoil - cu 97,2%.

De asemenea, titlurile Rosneft au scăzut cu 70,4%.

Ministerul rus de Finanţe se aşteaptă ca prin această măsură "să se reducă riscul unei redistribuiri a controlului corporativ ca urmare a vânzării acestor titluri în afara pieţei", conform Agerpres.

Potrivit sursei citate de Interfax, iniţiativa avută în vedere va fi inclusă într-un proiect de lege privind optimizarea cerinţelor pentru companiile pe acţiuni, care deja a trecut în primă lectură de Camera inferioară a Parlamentului rus.

Indicele MOEX al Bursei din Moscova a revenit pe creştere

Indicele major al Bursei din Moscova (MOEX) a revenit pe curs pozitiv ieri, în a patra zi de la reluarea tranzacţiilor cu acţiuni după aproape o lună în care piaţa a fost închisă pe fondul volatilităţii generate de războiul Rusia-Ucraina, izbucnit în 24 februarie.

Ieri, MOEX, indice denominat în ruble, a urcat cu 4,1%, la 92 de puncte, iar indicele RTS, denominat în dolari, cu 7,7%, la 949,23.

Acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au crescut cu 4,4%, la 5.140 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 4,6%, la 387 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au câştigat 3,9%, ajungând la 216 ruble.

Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au apreciat cu 4,5%, la 134,60 ruble, cele ale VTB Bank - cu 4%, la 0,017 ruble.

Preţurile energiei urcă semnificativ în Europa

Preţurile europene de referinţă ale energiei au crescut semnificativ ieri, după ce Germania, cel mai mare consumator de pe continent, a activat prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, pregătindu-se pentru o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze ruseşti, transmite Bloomberg.

Cotaţiile futures ale gazelor naturale, utilizate ca preţ de referinţă, au crescut chiar şi cu 15%, după ce ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a informat că a fost înfiinţată o celulă de criză în cadrul Ministerului Economiei, care va monitoriza cu atenţie situaţia aprovizionării cu gaze. Preţurile electricităţii în Germania, un alt indicator de referinţă pentru piaţa europeană, au crescut, la rândul lor.

Toate aceste evoluţii vin într-un context în care Rusia vrea ca achizitorii externi de energie să plătească în ruble, începând chiar de astăzi - cerere pe care statele din G7 au respins-o în unanimitate, recent.

"Au fost mai multe declaraţii venite din partea Rusiei că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, livrările vor fi oprite", a spus ieri Robert Habeck, potrivit Agerpres.

Şi Franţa se pregăteşte de o posibilă diminuare a livrărilor de gaze. Compania de distribuţie a gazelor se aşteaptă ca Guvernul de la Paris să publice, în zilele următoare, un decret în care să îşi prezinte planurile pentru o posibilă raţionalizare a gazelor, conform directorului GRDF SA, Laurence Poirier-Dietz, citat de cotidianul financiar Les Echos.

"În mod clar Moscova încearcă să preseze guvernele occidentale dependente de energia rusească să plătească în ruble şi astfel să întrerupă sancţiunile care au creat o cămaşă de forţă în jurul Rusiei", susţine Timothy Ash, analist la BlueBay Asset Management LLP.

Ieri, la hub-ul de gaze din Amsterdam, cotaţiile futures ale gazelor cu livrare în luna mai au crescut până la 125,34 euro pentru un Megawatt-oră. De asemenea, în Germania, preţurile energiei electrice cu livrare în luna mai au urcat cu 9,3%, la 273 euro/MWh.

Amintim că, săptămâna trecută, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat Guvernului de la Moscova, Băncii Centrale a Rusiei şi grupului de stat Gazprom PJSC să pregătească toate documentele necesare pentru a face trecerea la plata în ruble la data de 31 martie. "Nimeni nu livrează gaze naturale gratis. Şi acestea pot fi plătite numai în ruble", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Ieri, însă, acesta a precizat că procesul de tranziţie la plata în ruble va avea nevoie de timp şi nu va începe imediat în săptămâna aceasta.

Rusia, acuzată la ONU că a provocat "o criză alimentară mondială"

Rusia a fost acuzată marţi, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, că a provocat "o criză alimentară mondială" şi că a generat riscul apariţiei "foametei" prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, "grânarul Europei", notează AFP.

Wendy Sherman, secretar de stat adjunct în SUA, a afirmat în cursul unei şedinţe a Consiliului de Securitate consacrate situaţiei umanitare din Ucraina: "Preşedintele rus Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Şi el este cel care o poate opri. Rusia şi preşedintele Putin poartă, singuri, responsabilitatea pentru că au declanşat războiul împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acestuia asupra securităţii alimentare mondiale".

Ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, a susţinut acuzaţia lansată de SUA, spunând: "Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în întreaga lume. Oamenii din ţările în curs de dezvoltare sunt primii afectaţi. Cu siguranţă, Rusia va încerca să ne facă să credem că sancţiunile adoptate împotriva ei sunt cele care dezechilibrează securitatea alimentară globală".

De cealaltă parte, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a afirmat: "Motivele reale ale gravelor turbulenţe de pe pieţele alimentare mondiale nu sunt cauzate, nicidecum, de acţiunile Rusiei, ci mai degrabă de isteria necontrolată a sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei".

Preţul grâului cu livrare în luna mai a urcat cu 1,5% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.37, la 10,29 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era în urcare cu 1,8%, la 7,39 dolari/ buşel.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a urcat cu 2,7% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 113,20 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a crescut cu 3,1%, la 107,42 dolari barilul la ora locală 08.36.

-------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a crescut cu 0,7%, la 1.930,90 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.44, cea spot - cu 0,4%, la 1.926,95 dolari/ uncie.

-------------------

Guvernul polonez a iniţiat un proiect de lege care prevede interzicerea importurilor de cărbune din Rusia. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Piotr Muller, spune: "Am inclus în acest proiect de lege dispoziţii care blochează importurile de cărbune provenite din Rusia la nivel naţional. Nu putem continua să aşteptăm reacţia Uniunii Europene în acest sens".

Ieri, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a îndemnat Uniunea Europeană să introducă o taxă pe importurile de hidrocarburi din Rusia.

Proiectul de lege mai sus amintit urmează să fie trimis Parlamentului.

Începând de anul viitor, Polonia intenţionează să renunţe complet la livrările de gaz din Rusia şi, pe termen lung, la cele de petrol.

-------------------

Ucraina discută cu România despre posibilitatea de a exporta produse agricole prin portul Constanţa, în condiţiile în care invazia Rusiei a blocat porturile ucrainene, a anunţat ieri Ministerul ucrainean al Agriculturii, conform Reuters, anunţă Agerpres.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale şi uleiuri vegetale, are suficiente stocuri pentru a-şi asigura necesarul alimentar pentru doi ani, însă pierde 1,5 miliarde de dolari în fiecare lună din cauza incapacităţii de a exporta produse agricole în contextul invaziei ruseşti, potrivit Ministerului ucrainean al Agriculturii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu prea inteleg de ce cresc actiunile, chiar si pe piata din Moscova? Cine le cumpara?

    1. Statul, Banca Nationala a Rusiei. La fel si cu rubla. Era o stire acum 2 saptamani aici, pe Bursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb