• 21 miliarde de euro, fondurile necesare pentru a acoperi suma despăgubirilor
Statul va fi nevoit să-şi suplimenteze deţinerea la Fondul Proprietatea ca să poată despăgubi toţi foştii proprietari îndreptăţiţi la compensaţii, după abuzurile regimului comunist, avertizează avocaţii moştenitorilor industriaşului interbelic Max Ausnit. Altfel, bugetul statului ar fi sărăcit de tăvălugul de procese care vor urma, potrivit avocaţilor.
Această perspectivă nu îi sperie, însă, prea tare pe actualii guvernanţi. "Nu s-a pus niciodată problema ca statul să mărească portofoliul Fondului Proprietatea (FP) sau să suplimenteze capitalul social al FP", a declarat, joia trecută, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Precizarea a fost făcută după ce "Franklin Templeton", administratorul FP, a spus că va întreprinde toate măsurile necesare pentru blocarea a 372,5 milioane de titluri FP care aparţin statului (2,7% din capitalul social al Fondului). Acestea reprezintă acţiuni pe care statul le-a subscris, dar nu le-a vărsat la capitalul social al Fondului.
"Este mai mult decât evident că numărul de acţiuni deţinute de statul român în capitalul social al Fondului Proprietatea nu este suficient pentru acordarea despăgubirilor faţă de toate persoanele îndreptăţite la o astfel de formă de despăgubire iar, ţinând cont de ritmul de acordare a despăgubirilor, este foarte probabil ca ele să se epuizeze foarte curând", se arată într-un comunicat trimis ieri de avocaţii lui Steven şi Nuria Gimeno Ausnit.
În lipsa acţiunilor la Fondul Proprietatea, persoanele îndreptăţite nu vor avea altă soluţie decât solicitarea în instanţă a plăţii în bani de către statul român a sumelor reprezentând despăgubiri. Aceasta reprezintă o adevărată ameninţare pentru bugetul de stat, pentru că orice sumă de bani obţinută printr-o astfel de hotărâre judecătorească va trebui plătită de la bugetul de stat, mai precizează reprezentanţii foştilor proprietari.
Familia Ausnit mai acuză tergiversarea prelungită a soluţionării dosarului lor cu privire la fosta societate Uzinele Metalurgice Titan Nadrag Călan.
Ausnit mai are de primit despăgubiri în valoare de 126 de milioane de lei în titluri la Fondul Proprietatea pentru acţiunile deţinute la Uzinele Metalurgice Titan Nadrag Călan.
"Suntem nevoiţi să înfruntăm riscul de a nu mai avea la dispoziţie niciun mijloc de despăgubire, deşi, potrivit actelor emise de către autorităţile statului şi hotărârilor instanţelor judecătoreşti, suntem îndreptăţiţi la aceste măsuri reparatorii", a declarat Steven Ausnit.
La data de 31 iulie 2011, statul român deţinea acţiuni reprezentând 12,39% din capitalul social al Fondului Proprietatea. Potrivit datelor publicate la 24 august 2011, Fondul Proprietatea avea un capital social subscris de 13.778.392.208 lei şi un capital social vărsat de numai 13.405.864.536 lei.
Numărul persoanelor îndreptăţite care au, la acest moment, cereri şi dosare de restituire în curs de soluţionare se ridică la câteva sute de mii - potrivit datelor statistice furnizate Curţii Europene a Drepturilor Omului chiar de către Guvernul Româ-niei. Persoanele care au iniţiat aceste cereri şi acţiuni au, cel puţin teoretic, posibilitatea să primească o soluţie favorabilă care să conducă la acordarea despăgubirilor prin acţiuni în Fondul Proprietatea, potrivit avocaţilor.
Din prevederile Hotărârii Pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului, în cazul Maria Atanasiu şi alţii versus România, rezultă că, potrivit estimărilor statului român, fondurile necesare pentru a acoperi suma des-păgubirilor se ridică la 21 miliarde de euro.
Max Ausnit, cunoscut drept "Regele de Fier", s-a născut la Galaţi în 1887, a creat Uzinele Metalurgice Titan Nadrag Călan (TNC) din Galaţi, o turnătorie de oţel la Oţelu Roşu, mai multe filiale, cum ar fi Magazinele Unite, Socomet şi altele, cu aproximativ 10.000 de angajaţi, şi a preluat falimentarul complex siderurgic Uzinele şi Domeniile de Reşiţa (UDR), cu 17.000 de angajaţi, refăcându-l profitabil.
Fiul lui Max Ausnit, respectiv Steven Ausnit, astăzi în vârstă de 87 de ani, şi nora acestuia, Nuria Gimeno Ausnit, se luptă din 2001 pentru a obţine despăgubiri pentru fosta societate Uzinele Metalurgice Titan Nadrag Călan (TNC).
Ausnit deţine câteva milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea el fiind deja despăgubit pentru participaţia la Uzinele de Fier Reşiţa.
La finele anului trecut, statul român a fost obligat ca în maxim 18 luni să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate, după ce judecătorii CEDO au stabilit că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate pe această perioadă.
•
ANRP a transmis în perioada 2-25 august un număr 646 titluri de conversie Depozitarului Central pentru transferul unor pachete reprezentând 3,37% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) de la Ministerul Finanţelor în contul a 720 de persoane, astfel că statul mai are 9,15% din titluri.
FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.
Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat în 13,778 de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Un nedespagubit în data de 08.09.2011, 12:09)
Bursa , ne poti ajuta prin a solicita Comisiei Centrale sa confirme public daca solutionarea dosarelor se face / sau nu, in ordinea inregistrarii acestora ? Sau pe ce criterii ?
Multumesc.