• În timp ce parlamentarii opoziţiei au citit moţiunea de cenzură în plen, două organizaţii sindicale au protestat la Parlament şi Guvern, fără nicio legătură cu actul politic
• În schimb, săptămâna viitoare, când Parlamentul va supune la vot moţiunea de cenzură, în Capitală sunt aşteptaţi 50.000 de sindicalişti care vor cere demiterea Guvernului
Parlamentarii opoziţiei au citit, ieri, în plen, moţiunea de cenzură "Moţiunea Româ-niei majoritare, moţiune populară" pentru demiterea Guvernului Boc.
Tot ieri, în faţa Palatului Parlamentului, dar şi a Guvernului, două federaţii sindicale au organizat acţiuni timide de protest prin care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor la problemele lor.
În timp ce în plen deputatul PNL Eugen Nicolăescu le-a prezentat celor 282 de colegi de-ai săi, prezenţi în Parlament, cele zece motive stipulate în moţiune pentru care, în opinia opoziţiei, Guvernul Boc trebuie demis din nou, circa 100 de sindicalişti ai CNS Cartel ALFA, instructori auto autorizaţi, au protestat în faţa Parlamentului, nemulţumiţi fiind de statutul lor în relaţia cu şcolile de şoferi.
Alţi 100 de sindicalişti din chimie şi petrochimie, tot ai CNS Cartel ALFA, şi-au exprimat năduful lângă Guvern, solicitând prelungirea acordării de gaze din producţia internă pentru combinatele de îngrăşăminte chimice susţinând că fără această facilitate ar putea să-şi piardă locurile de muncă.
În timp ce Piaţa Constituţiei (la Parlament) a fost împânzită cu maşini de şcoală ale instructorilor auto, la Guvern, Piaţa Victoriei a fost animată de sindicalişti cu câteva steaguri şi pancarte pe care erau inscripţionate mesaje pentru salvarea industriei chimice, dar şi a agriculturii naţionale.
"Probabil se va spune despre noi că am venit astăzi (n.r. - miercuri) aici din alte motive, să facem jocurile altora, dar noi suntem aici pentru problemele noastre, pentru că riscăm să ne pierdem locurile de muncă", ne-a spus unul dintre sindicalişti, prezent la protestul din Piaţa Victoriei, care solicita prelungirea facilităţii de acordare a gazului din producţia internă pentru com-binatele chimice.
Un alt sindicalist, instructor de şcoală auto, cu care am stat de vorbă în faţa Parlamentului, a susţinut că nici nu avea habar de faptul că, în timpul acţiunii de protest, parlamentarii opoziţiei citeau în plen moţiunea de cenzură.
"Eu am venit aici pentru că actualele reglementări mă vor duce la sărăcie, voi pierde bani în favoarea şcolilor de şoferi, nu ştiu despre moţiune", ne-a spus sindicalistul. "Vorbiţi cu liderul de sindicat, el ştie de ce a fost aleasă această dată pentru protest", ne-a mai spus sindicalistul, întrebat dacă acţiunea de protest are vreo legătură cu moţiunea citită în plen.
Deşi între protestele de ieri ale celor două federaţii sindicale şi moţiunea citită în plen pare să nu fie nicio legătură, ci doar o coincidenţă de dată, trebuie precizat însă că, săptămâna viitoare, atunci când plenul Parlamentului va supune la vot moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Boc, toate marile centrale sindicale au anunţat că vor organiza o amplă manifestaţie în Capitală la care sunt aşteptaţi peste 50.000 de oameni.
Sindicaliştii, aşteptaţi din toate colţurile ţării, vor pleca într-un marş de protest de la Piaţa Victoriei, de la Guvern, spre Piaţa Constituţiei, la Palatul Parlamentului şi vor cere, pe lângă salarii decente, şi demiterea Guvernului.