Deputaţii PNL au redepus, ieri, în plenul Camerei, o moţiune simplă îndreptată împotriva lui Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei. Intitulată "Dănuţ Andruşcă sau cum să destabilizezi deliberat economia României. Incompetenţa falimentează România", moţiunea a fost iniţial depusă în urmă cu o săptămână, dar Biroul Permanent a respins-o, deoarece era a doua moţiune simplă depusă de deputaţii PNL în aceeaşi săptămână, fapt care încălca regulamentul Camerei Deputaţilor.
Liberalii solicită ca, la dezbaterea acestei moţiuni, să participe şi ministrul Economiei.
Deputatul Virgil Popescu a spus: "Dorim să avem o dezbatere foarte serioasă în Parlamentul României, în Camera Deputaţilor, cameră decizională pe domeniul economic. Doresc să îl avem pe domnul ministru Dănuţ Andruşcă care fuge de câteva luni bune de zile, dacă vă aduceţi aminte s-a îmbolnăvit la «Ora Guvernului» exact înainte de vacanţa parlamentară, să avem o discuţie serioasă pe economie, pentru că lucrurile stau foarte prost, dar se pare că domnul Andruşcă face figuraţie prin minister. Dragi colegi din Biroul permanent, sper ca de data aceasta să aprobaţi această moţiune să nu mai inventaţi pretexte ca să îl salvaţi încă o dată pe domnul Andruşcă de la o prezenţă în Parlament şi poate pe noi, pe toţi, de deliciul de a-l avea printre noi".
Dacă Biroul Permanent va stabili că a fost depusă conform regulamentului, moţiunea va fi citită şi dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare.
Senatorii au dezbătut, ieri, o moţiune simplă depusă de opoziţie împotriva ministrului Transporturilor, Lucian Şova. Iniţiatorii moţiunii au amintit declaraţiile făcute de Comisarul European Corina Creţu în 16 septembrie: "Domnule ministru, chiar dacă aţi încercat să negaţi cele spuse de către Comisarul european pentru politică regională, acesta a revenit în data de 16 septembrie 2018 şi a precizat: «Domnul ministru spunea că există un grad de contractare de 200%, dar noi, la Comisie, nu am primit proiecte noi. În propunerea Comisiei Europene pentru perioada 2021-2027, fondurile de coeziune alocate României sunt cu 10% mai mari faţă de cele prevăzute în actualul exerciţiu bugetar. Pentru a beneficia de aceşti bani, România are nevoie de proiecte, însă Bucureştiul nu a trimis Comisiei Europene nimic nou pe Programul Operaţional Infrastructură Mare, după proiectul de metrou Gara de Nord-Otopeni»".
Moţiunea a fost respinsă de senatori cu 64 de voturi împotrivă, 40 pentru şi 8 abţineri.