Motivarea revocării procurorului-şef DNA, publicată

V.D.
Anticorupţie / 7 iunie 2018

Motivarea revocării procurorului-şef DNA, publicată
  • document ataşat Motivarea CCR.
    apasă aici pentru a descărca.

    Motivarea deciziei Curţii Constituţionale care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, şi care stabileşte că preşedintele trebuie să o revoce pe aceasta, a fost publicată joi de CCR.

    Motivarea deciziei are 133 de pagini.

    Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat din nou, astăzi, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis nu va respecta decizia Curţii Constituţionale în privinţa revocării şefei DNA. El a vorbit însă despre sancţiunile pe care le-ar presupune nerespectarea deciziei CCR, vorbind votul alegătorilor, dar şi despre suspendarea din funcţie, la care s-a referit fără să o numească.

    Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că se va pronunţa în privinţa revocării şefei DNA doar după ce va primi motivarea Curţii şi o va citi cu foarte mare atenţie. El a precizat însă că ia în calcul să respecte statul de drept, să îl întărească, să aibă grijă ca procurorii să rămână independenţi, cu respectarea Constituţiei, subliniind că articolul din legea fundamentală care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei nu poate însemna sub nicio formă în subordinea acestuia.

    "Aşa cum am spus, aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă, la momentul acesta, pot să vă spun două-trei lucruri care ţin evident de această temă", le-a spus preşedintele jurnaliştilor.

    Klaus Iohannis a menţionat că decizia CCR aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a procurorului-şef DNA.

    "În realitate însă sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie şi care merită discutate. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident, că procurorii trebuie să fie independenţi, procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi în România ca stat trebuie să se asigure independenţa procurorilor pentru a garanta în definitiv o justiţie independentă", a subliniat şeful statului.

    Opinia Cititorului ( 14 )

    1. Ccr deturneaza sensul legii.

      1. Daca zici tu atunci asa e domnule specialist in drept constitutional.

        Nu ca tu, fiind adevaratul specialist, il poti ironiza pe cel de la 1.

      asta este hotarirea trebuie respectata cheovesi trebuie demisa si sa vina alt tinar care poate lucra mai bine si mai corect noua nu ne trebuie protocoale ca sa respectam o lege pleaca unul vine altul care este problema cheovesi nu sa maritat cu locul de munca o k

      1. daca se accepta schimbarea procurorului sef DNA in felul acesta, orice procuror care va ancheta jafuri politice va putea fi schimbat la fel, adica exact ce vor infractorii de la putere

      CCR incearca sa rastoarne ordinea constitutionala.

      Romania este republica semiprezidentiala nu parlamentara!

      Presedintele are cele mai mult voturi, nu poate fi eliminat din decizii! 

      1. Președintele României e notar. De asta a și fost votat unul cu neuron stingher.

        in opinia infractorilor, oricine ii poate trage la raspundere trebuie incapacitat

        Magistrats européens pour la démocratie et les libertés v-a spus să vă retrageți în cazărmi. Securitatea n-are ce căuta în sistemul de justiție al unei țări democratice.

        Înțelege 39;i că nu mai sunteți satelit al Uniunii Sovietice. 

      Cine este Dorneanu Valer un fost membru PSD. Atunci putem doar sa spunem ca Curtea Constitutionala este politica. La fel ca la prefecti isi dau demisia din partid si devin prefecti independenti si apolitici. Intrebarea este cum este permis ca oameni din partide sa ajunga la Curtea Constitutionala. Ce asteptari de independenta aveti din partea acestora, doar ca executa ordinul dat de partidul care la pus. Normal ar fi ca judecatorii Curtii Constitutionala sa fie formata din judecatori care nu au facut niciodata parte dintr- un partid politic, altfel Curtea este politica. O Curte politica face jocul partidelor si nu interesul POPORULUI. Presedintele Romaniei ar trebui sa intrebe poporul pentru ca poporul este suveranul. In rest este gargara de doi lei.

      1. Corect d-le GOGU, in organismele care se ocupa de JUSTITIE, sa fie numai oameni cu inalta pregatire Juridica, imaculati sub aspectul moralitatii, cinstiti si mari patrioti pentru ROMANIA, care dupa 1990, a intrat pe mana hotilor, pungasilor - recte politicieni analfabeti ; exemplul cel mai pregnant, actualul Guvern (majoritatea lui) si conducerile partidului psd - alde.

        Dorneanu nu este un PSD-ist oarecare, el a fost presedintele Camerei Deputatilor.

      În acest ,, episod " totul e politic : fără nu se poate PUNCT (.)

      Regimul băseală securistă respiră greu.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Conferinţa BURSA “Energia în priză”
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    02 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
    Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb