MUGUR ISĂRESCU: "Avem cea mai scăzută intermediere financiară din Europa"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 ianuarie 2023

"Avem cea mai scăzută intermediere financiară din Europa"

"O bună parte din firmele româneşti sunt subcapitalizate şi au chiar capitaluri negative" "Dacă un bancher dă un credit unei societăţi cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe"

Ţara noastră are cel mai scăzut nivel de intermediere financiară din Europa, a spus ieri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), cu ocazia conferinţei de prezentare a "Raportului asupra stabilităţii financiare - decembrie 2022".

Domnia sa a afirmat: "Intermedierea financiară este cea mai scăzută din Europa. Cineva ar putea să spună că, o intermediere scăzută însemnă credite puţine şi riscuri puţine. Sigur că dacă nu dai credite nu ai riscuri şi stăm liniştiţi din punctul acesta de vedere. Dar nu este chiar aşa. Nu avem nevoie de dezvoltare, nu avem nevoie de bani? Întreprinderile româneşti nu au nevoie de credit bancar? Poate că nu au nevoie, poate că au alte surse de finanţare. Care sunt ele? Cum de trăiesc aceste firme? Este mai brează România din punctul de vedere al situaţiei întreprinderilor? Suntem până şi sub bulgari (...)".

În opinia sa, una dintre explicaţii ţine de faptul că, o bună parte din economie este formată din societăţi multinaţionale sau societăţi mari, care se finanţează direct din exterior. "Dacă sectorul privat cu capital românesc este să zicem jumătate, raportarea credit la PIB - pentru că asta înseamnă intermediere - nu trebuie făcută pe tot PIB-ul, ci pe jumătate. Mai analizăm situaţia, pentru că nu ştim exact care este ponderea sectorului privat pur românesc. Dar putem vedea empiric şi pe bază de sondaje nu foarte complicate. Te duci de exemplu la Dacia şi vezi că se împrumtă din exterior, de la societatea mamă sau din piaţa din Franţa. Iau credit mai ieftin şi mai rapid", a spus guvernatorul.

Mugur Isărescu a adăugat: "Datoria externă a României, datoria privată este foarte mare. O parte din datoria privată este rezultată din faptul că, în loc să se împrumute (n.r. firmele mari) din interior şi să avem o intermediere financiară mai mare, deci o pondere mai mare a creditului intern, avem împrumuturi din exterior care apar în statistică în datoria privată, datorie externă. Poate este o explicaţie".

Conform guvernatorului BNR, un alt motiv pentru gradul redus de intermediere financiară ţine de faptul că, o bună parte din firmele româneşti sunt subcapitalizate şi au chiar capitaluri negative. "Păi cum să obţină credite? Într-adevăr apare întrebarea cum trăiesc ? (...) Se poate spune că este foarte bine că trăiesc. Angajează forţă de muncă, plătesc şi salariile, probabil mai plătesc şi nişte impozite - este un subiect deschis pentru dezbatere serioasă", a spus Isărescu,

Guvernatorul a completat: "Un alt motiv care mi s-a spus este că «băncile din România suflă şi în iaurt». Ce să facă? Dacă un bancher dă un credit unei societăţi cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe. Dă bani cuiva despre care ştie de la început că nu are cum să-i dea înapoi. Nu are nicio garanţie. Aici au şi ei dreptate (...)".

Mugur Isărescu a mai spus că în ţara noastră este inflaţie, Banca Naţională a României se luptă cu ea, dar trebuie să asigure şi stabilitatea financiară. "Progresele în ceea ce priveşte inflaţia se vor face treptat; este un alt tip de inflaţie. Este cum se spunea pe vremea mea cost - push inflation, is not exactly demand pull, mainly cost push. Terminologia actuală a evoluat. Se vorbeşte de inflaţie pe partea ofertei", a afirmat guvernatorul.

În decembria anul trecut, rata anuală a inflaţiei din ţara noastră s-a ridicat la 16,4%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Conform ultimelor prognoze ale BNR, în trimestrul al patrulea al acestui an inflaţia va fi de 11,2% (±1,7%), urmând să scadă la 4,2% în trimestrul al treilea din 2024.

Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, de la 6,75%, echivalentul unei creşteri cu 25 de puncte de bază. Astfel, BNR a continuat să micşoreze pasul de creştere, după ce la şedinţele anterioare temperase gradual majorarea ratelor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Isarescu nu vorbii de intermediere financiara acum cad piata tinde sa ii dea cu bula de "Chirii" ca acum te aude sectorul financiar si umfla instant credit in "shadow".

    Intermediere = vreti derivative in crestere?! 

    La noi intermedierea am vazut ca mananca dobanda la dobanda; nu am vazut concurenta reala la dobanzi si facilitati; inca e cartel financiar in piata. 

    Am vazut ca "monopolul" cand se supara isi iau pachetele de promovare si nu se mai afiseaza cu interes online;  

    In afara de CEC (cu batranii lor) nu am vazut in piata CONCURENTA! 

    RFZB este recunoscuta pentru tunuri si tepe cu duiumul in contracte - nesimtirea nesimtirilor e la ei;  

    BRD - ceva mai transparenti dar parca pentru premiumul de dobanda platit parca prea mul cer; stim tre sa manance si gura investitorilor de pe bursa... stim... 

    ING - acum are bani; maine iar nu are bani; uite asa e banca asta; dai sa scoti cand are cand nu are; ceva dubios se misca aici. 

    Isarescu ce multiplu de levier au bancile din Romania?! 

    Au atins x15? sau au sarit spre x17 ...x30 unele? 

    Hai ca la tine stim ce levier ai... la fel si la banca centrala USA... 

    Nu stim ce monstrii stau in dulapii astora... acolo e problema.... cu o asa dobanda pe trend ce nu favoriza economisirea .... va dati seama munte de datorie. 

    Acum cu dobanda banca centrala sus toti sunt disperati sa isi parcheze care cum ce lichiditate mai au la ei in "siguranta" - problema este ca iau putinii bani din piata ce circula la o viteza si va genera lipsa de lichiditate fapt ce va impince real si mai sus costurile totale din piata. 

    Ce se intampla cand dobanda bancii centrale se intalneste cu sus cu prabusire bonduri urmat de prabusire dobanzi bancare la credite?! 

    Ce se intampla?! 

    Economia o sa duduie "veorico"? 

    Domnule Isarescu poate un articol si pe tema asta. 

    s c cret 

    Sau "avem cea mai redusa sclavie financiara din Europa".

    1. sclavia este adevarat redusa; dar avem cu ce sa compensa: ii da tunuti ciclice cu supraevaluari si ancore de gat la dobanzi si contracte facute pe genunchi.

      Av vazut ca in istoria TERITORIULUI ROMAN a mai faost jucat asta cu "Creditele"! 

      Pe seama lor au mai fost Revolutii / Unirii si caderi de regim.... stim unde duce ciclic "fotia financiara" si furtul populatiei de detineri active ca pondere din societatea totala. 

      s c cret 

    Dle Isărescu vă consider vinovat si pe d-voastra! Stați la BNR,toți, pe salarii, bonusuri, alte avantaje și, si,...Poate nu e treaba BNR dar sunteți bine văzut în societate, de ce pe diverse căi nu interveniti! E puțin risc să vă expuneti dar mai fi alocați cu guvernul etc

    Stați într-un turn de fildeș și cam atât! 

    1. dialogati

    Isarescu are dreptate intr-un fel, creditele te ajuta sa te dezvolti.

    Dar nu cred ca e momentul sa te dezvolti pe credit la dobanzile de azi, si cu inflatia de azi, pur si simplu nu ai certitudine pe nimic.

    Firme sarace, angajati saraci.... dar patroni bogati, asa ceva doar in Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb