MUGUR ISĂRESCU, GUVERNATORUL BNR: "Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit"

C.B.
Bănci-Asigurări / 31 martie 2020

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit şi în prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei, afirmă guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde de lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanţial. Valoarea numerarului din casele de circulaţie ale instituţiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea îşi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăţilor şi alimentarea fluentă a ATM-urilor. Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudenţă şi a crescut uşor în ultimele zile. În prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei. BNR recomandă, totuşi, ca în această perioadă întreprinderile şi populaţia să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar", a precizat Isărescu.

În ceea ce priveşte asigurarea necesarului de numerar în valută, guvernatorul băncii centrale a subliniat că discontinuităţile au fost determinate atât de cererea mare, cât şi de suspendarea unor transporturi aeriene externe, dar situaţia este în curs de normalizare.

"Sistemul bancar românesc este solid şi funcţionează cu parametrii de lichiditate şi solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăţi a lucrat fără eroare", a explicat Isărescu.

El a semnalat că, deşi la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferinţa pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgenţă, blocaje temporare şi punctuale în finanţarea cheltuielilor bugetare şi a economiei reale, precum şi unele majorări de rate de dobândă, în special pe piaţa monetară.

După anunţarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operaţiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanţarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil. Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu uşoară tendinţă de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creşterea cheltuielilor statului cu finanţarea datoriei publice în valută şi a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipaţiile de deteriorare a situaţiei macroeconomice, a adăugat şeful BNR.

Pe de altă parte, acesta a menţionat că personalul BNR lucrează de la începutul lunii martie în condiţii de urgenţă, conform planului de continuitate specific băncilor centrale din sistemul european al băncilor centrale.

"Acum obiectivul nostru principal este să păstrăm stabilitatea recâştigată şi în acelaşi timp să asigurăm lichidităţile necesare finanţării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale şi populaţiei. Celor aflaţi în prima linie în lupta cu inamicul invizibil - personalul medical, militar şi cel din Ministerul Afacerilor Interne - le transmitem nu numai recunoştinţa noastră, dar şi promisiunea fermă că vom acoperi cu prioritate şi fără sincope nevoile de lichiditate, în lei şi valută, pentru finanţarea operaţiunilor prin care se asigură cele necesare activităţii lor. Mulţumim pe această cale colegilor din Ministerul Finanţelor Publice şi din sistemul bancar cu care am conlucrat şi conlucrăm pentru atingerea obiectivelor menţionate", a mai spus Mugur Isărescu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Au terminat oamenii de scos ce aveau prin banci si de pe carduri, de asta s-a linistit cerinta de cash.

    Problemele de lichiditate ale bancilor vor veni odata cu romanii care nu vor mai achita lunar ratele precum si din lipsa de cash-flow a economiei care nu mai functioneaza. O caruta de bani care circulau in mod normal prin banci, vor circula in cantitati mult mai reduse in afara sistemului bancar. Mai putine operatiuni, mai putine comisioane pentru banci. Mai putine salarii incasate in cont.. mai putine comisioane pentru banci. Si tot asa... 

    Tocmai faptul ca nu iasa in public sa vorbeasca acuma este o dovada clara de inadecvare. manole s-a ascuns in beci??? Hâc, hâc! Sefii Fed.Reserve, Bancii Angliei, Bancii Germaniei, BCE si multi, multi altii au iesit de mai multe ori sa comunice in timpurile astea, numai manole sta pitit...hai sa vorbim de politrucii, rubedeniile si pilăraia sau lipitorile din benere, despre clanurile construite in spirit fanariot, pe familioane şi pe amantlâcuri!!! de crasa ineficiență si incompetență sau de dezinteresul in realizarea sarcinilor ori despre deciziile arbitrare si abuzive care caracterizeaza functionarea benere nu ziceti nimic? sunt nenumarate neamuri ale lui manole amploaiate in benere si in alte societati care depind de benere si asta se replica pe toate nivelurile de acolo... specialisti adevarati,nu-i asa??? ia faceti o solicitare pe legea 544 si cereti sa va comunice nr angajatilor care sunt rude sa vezi ce colcăie acolo. dar despre declaratia inepta a lui manole din ianuarie 2009 cand a fost intrebat despre deprecierea istorica a leului si a raspuns natang intreband pe reporter daca i se pare mult??? iar apoi leul s-a dus in cap... sau cand a mintit public ca nu a avut niciun credit la volksbank cum e??? de ce isi face ambîțul cu Arenele Cotroceni care se paraginesc acolo?? e,e,e...

    1. Are 80 de ani, ar putea fi urmatoarea victima...normal ca s-a ascuns.

      Joaca alba neagra ci Iliescu la Dragasani 

    Ma uit in ochii tai, Manole, vad disperarea....MEA !!!

    Tiparirea banilor de mucava va face praf alcovul si apoi ca din senin ai sa vezi o mare de oameni ce iti vor cere vin pelin.

    Furtuna ce vine nu va vad bine. Vine un Dumnezeu si la tine. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb