Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că nu este cazul să se deprecieze cursul valutar pentru că există "o grămadă de tensiuni", informează news.ro.
El a adăugat că nu ştie ce se va întâmpla cu cursul valutar în perioada următoare, dar a precizat că, pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează şi lucrurile încep să intre în normal, atunci va fi dată mai multă flexibilitate cursului valutar.
Mugur Isărescu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, care este părerea sa despre cursul valutar, în condiţiile în care surse guvernamentale susţin că ar putea creşte peste 5 lei.
"Nu mai e niciun secret, bugetul a fost construit pe un curs de peste 5. Posibil să se întâmple, nu? Bugetul este construit pe baza datelor pe care le face o autoritate guvernamentală de prognoză. Aş detensiona discuţiile legate de depăşirea nivelului de 5. Am citit atâtea lucruri, încât uneori m-am speriat şi eu de maniera în care poate să fie gândit acest lucru. De la 4,97 la 5 este mai puţin de 1%. Cinci bani înseamnă 1%, aici sunt numai trei bani. Şi ziceau o să fie o jale, de exemplu, o să crescă preţul la telefonie, adică în loc de 100 de lei, să dăm o cifră, 100 de lei abonamentul lunar o să fie 101 lei. Deci o să crească preţul cu un leu şi acest lucru o să aibă un mare impact", a afirmat Mugur Isărescu.
El a explicat că BNR este intermediar între Ministerul Finanţelor şi piaţă.
"Că am intervenit în piaţă? Am intervenit, dar aşa cum am mai spus, am intervenit, noi fiind la rândul nostru intermediari între Ministerul de Finanţe şi piaţă. Ministerul de Finanţe, în loc să-şi vândă disponibilităţile pe care le-au luat din împrumuturi externe, din bani europeni, să le vândă direct în piaţă, le ţin la Banca Naţională şi când au nevoie, cer Băncii Naţionale să vândă o parte din aceste disponibilităţi, nu sunt mici. De ce suntem intermediari, pentru că în ciuda poziţiei critice la adresa guvernatorului a unor colegi de-ai mei care sunt şi pe aici prin faţă consider că a vinde direct într-o piaţă care nu e foarte adâncă, piaţa valutară din România nu a ajuns la o adâncime foarte.... Să vinzi într-o singură zi un miliard de euro, păi mişc cursul, aţi văzut cum se mişcă la ţările cu care ne comparăm, mişc cursul cu 20 de bani. Pe urmă se duce şi se apreciază cu 20 de bani. Tendinţa României este: când se apreciează a fost un accident, când se depreciază, e jale", a mai explicat guvernatorul BNR.
El a precizat că nu este cazul să se deprecieze cursul.
"În momentul actual, chiar că nu este cazul să se deprecieze cursul, că avem o grămadă de tensiuni şi o facem fără a dezechilibra prea mult lucrurile. Vedeţi că rezerva a crescut până în vara anului precedent cu vreo 10 miliarde, pe urmă a scăzut cu vreo 9 miliarde, o să mai crească la sfârşitul lunii pentru că au intrat 4 miliarde din împrumuturi externe, deci facem lucrurile aşa cum trebuie. (...) Nu ştiu nici eu ce se va întâmpla cu cursul, piaţa va determina, dar uşor, uşor vom da mai multă flexibilitate pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, lucrurile încep să intre în normal şi se restabileşte încrederea ca să lăsăm mai multă flexibilitate a cursulului, daca intră multe capitaluri. Ştiţi că anul trecut, până spre vară am căutat să nu se aprecieze cursul pentru că, atunci când ai un deficit comercial atât de mare, nu e bine să se aprecieze cursul", a mai declarat Mugur Isărescu.