Când dobânzile de pe piaţa interbancară depăşesc cu mult rata lombard, piaţa poate fi caracterizată ca fiind disfuncţională, a declarat, ieri, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Unul dintre motivele care ar putea determina apariţia unei astfel de situaţii ar putea fi insuficienţa titlurilor de stat, iar un altul, o cerere masivă de lei pe piaţă.
La baza situaţiei de vineri (n.n. când dobânzile interbancare au crescut până la 80%) a stat cel de-al doilea motiv, respectiv cererea de lei, a adăugat Mugur Isărescu.
Vineri, BNR afişase un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi de 19% pe an, iar pentru depozitele plasate (ROBOR) cu aceeaşi scadenţă o dobândă medie de 46,13% pe an.
"ROBID - ROBOR exprimă cel mult parţial realitatea de pe piaţă", a declarat Guvernatorul BNR, menţionând că aceasta nu ar trebui folosită de bănci ca referinţă în contractele de credit. Mugur Isărescu a adăugat: "Tensiunile pe piaţa monetară au apărut în contextul în care o parte din jucătorii mari erau implicaţi în piaţa valutară direct sau pentru clienţi din exterior".
BNR a calculat, vineri, o dobândă medie între 28% şi 32%, în condiţiile în care se tranzacţionau volume mari, valoarea totală a acestora fiind de circa 1,4 miliarde de lei, a mai spus Guvernatorul. Dobânda medie afişată, ieri, de BNR pentru depozitele cu scadenţa la o zi a fost de 15,9% pentru sumele atrase şi 56,05% pentru sumele plasate. Guvernatorul a precizat: "Am ajuns la concluzia că trebuie să dăm un mesaj clar că situaţia din ultimele zile nu este una de durată, ci conjuncturală".
Săptămâna trecută lucrurile s-au calmat pe piaţa valutară şi s-au deteriorat pe piaţa monetară, a spus Guvernatorul, menţionând că a existat un atac eşuat asupra leului. "S-au format poziţii lungi pe leu, finanţate de regulă prin operaţiuni de tip swap şi, când nu s-au mai putut finanţa, s-au prăbuşit. Ca orice prăbuşire, scoate fum, iar fumul s-a văzut în piaţa monetară", a explicat Mugur Isărescu. În aceste condiţii, băncile nu ar trebui să introducă creşterile dobânzilor în relaţiile cu clienţii, a mai menţionat Guvernatorul. "Băncile să nu-şi tragă un glonţ în picior, să nu dea cu stângul în dreptul. Altminteri, relaţiile cu clienţii sunt reglementate", a declarat Guvernatorul BNR, făcând referire la acele bănci care folosesc ROBID sau ROBOR ca referinţă pentru calculul dobânzii variabile. Guvernatorul a explicat că băncile riscă să-şi piardă clienţii, dacă se vor grăbi să le transfere toate majorările dobânzilor la credite, din cauza problemelor actuale de lichiditate din piaţa interbancară. Potrivit lui Mugur Isărescu, băncile au întrerupt temporar activitatea de creditare din cauza incertitudinii de pe piaţa internă şi internaţională, şi nu din cauza faptului că noile norme sunt în curs de avizare. "Îi avertizez pe cei care spun că băncile nu pot da credite pentru că au normele de creditare la BNR, că normele nu sunt la BNR, ci la băncile comerciale", a precizat Mugur Isărescu. Până când primesc avizul BNR pentru noile norme pentru creditarea persoanelor fizice, băncile pot acorda împrumuturi folosind normele anterioare. Potrivit Guvernatorului, mesajele domniei sale şi ale celorlalţi oficiali au liniştit cei mai mulţi dintre clienţii băncilor, însă o parte dintre aceştia continuă să aibă dubii. În privinţa ritmului de creştere a creditării, Guvernatorul a menţionat că o potenţială încetinire este "un lucru normal". "Ne-am obişnuit cu o creştere economică mare, un ritm de creştere ridicat al creditării, dar trebuie să ne iasă din cap cifrele mari", a adăugat Mugur Isărescu.
• BNR a acordat, vineri, credit lombard de peste 2 miliarde de lei
Banca Naţională a României (BNR) a acordat, vineri, credit lombard de peste 2 miliarde lei băncilor comerciale, pentru a compensa scăderea lichidităţilor din piaţă, a declarat Guvernatorul BNR. Lichiditatea a scăzut brusc din cauza unor operaţiuni swap efectuate de unii jucători, potrivit lui Mugur Isărescu.Creditul lombard poate fi accesat de băncile care au nevoie de lichiditate de la BNR, în condiţiile în care ele pot garanta cu titluri de stat. În prezent, dobânda anuală la creditul lombard este de 14,25%.
1. opinie de om
(mesaj trimis de sase trefle în data de 21.10.2008, 09:45)
Tariceanu-Vladescu- Rotileanu - Daianu si clica de delapidatori PNL, sint disperati dupa bani...au cerut de la stolojan (care administreaza fondurile secu si pcr) - BOT ! , au cerut de la Stanculescu banii tinuti in Credit Swiss siiii - BOT...drept care l-au arestat pe general si au shuntat Credit Swiss ca un semnal, cu ajutorul lui Isarescu si a clicii Basescu.( care vor si ei banii "stanculesti")..Banii administrati de Stanculescu se cam duc la PSD...deci...cam asta-i scenariul real! ...in rest, e greu de crezut ca isarescu nu stie ca banii sint "marfa care se liciteaza pe bursa de marfuri internationala" si ca bursele sint bazate pe speculatii...deci : hmmmmmmmmm