Mugur Isărescu: Tranzacţiile pe piaţa valutară au depăşit un miliard de euro

R.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 martie 2007

Mugur Isărescu: Tranzacţiile pe piaţa valutară au depăşit un miliard de euro

Tranzacţiile pe piaţa valutară din România depăşesc, în prezent, un miliard de euro, faţă de 600 - 700 milioane euro, în 2006, ca urmare a liberalizării totale a contului de capital, a anunţat guvernatorul Băncii Naţionale a Româ­niei, Mugur Isărescu, într-o expunere privind globalizarea şi integrarea europeană, la Colegiul Naţional de Apărare, informează Rompres .

Convertibilitatea deplină a monedei naţionale s-a produs, potrivit studiului prezentat de guvernator, în septembrie 2006.

Isărescu a spus că etapizarea procesului de liberalizare a contului de capital a fost una corectă, fiind respectate principiile intrărilor de capital înaintea ieşirilor, prioritatea fluxurilor pe termen mediu şi lung înaintea celor pe termen scurt, investiţiile directe înaintea celor de portofoliu şi a fost respectată secvenţialitatea bănci-întreprinderi-populaţie.

Guvernatorul a apreciat că momentul liberalizării unor fluxuri de capital cu impact semnificativ asupra balanţei de plăţi a suferit o amânare faţă de calendarul iniţial, datorită diferenţialului înalt de dobândă generat de ratele încă foarte ridicate ale dobânzilor interne şi pe fondul unui minim istoric atins de ratele dobânzii în zona euro şi Statele Unite.

Creşterea gradului de deschidere a economiei româneşti (importurile şi exporturile de bunuri şi servicii) era de 76,7%, la 31 decembrie 2006, a arătat guvernatorul, care a precizat că odată cu aderarea României la Uniunea Europeană şi în urma trans­formărilor apărute în piaţă, riscurile la adresa stabilităţii financiare a economiei româ­neşti nu au fost eliminate, iar natura acestora s-a schimbat.

Mugur Isărescu a abordat evoluţiile macroeconomice recente, subliniind că inflaţia anualizată februarie 2007 - februarie 2006 (exprimată prin indicele preţurilor de consum) arată un nivel de 3,81%, cel mai scăzut înregistrat în România după 1990, comparativ cu 8,6% decembrie 2005/decembrie 2004 şi 4,87%, decembrie 2006/decembrie 2005.

Pentru 2007, Isărescu a reconfirmat ţinta de inflaţie de 4 la sută, plus sau minus 1, iar pentru 2008, ţinta de 3,8 la sută, plus sau minus 1.

Deficitul de cont curent de 10 miliarde euro din 2006, care a fost cu 44,8 la sută mai mare decât în 2005, a fost acoperit în proporţie de 90,8 la sută prin investiţii străine directe, a arătat Isărescu.

La 13 martie 2007, rezervele internaţionale ale României totalizau 23,3 miliarde euro, din care 21,6 miliarde euro rezervele în devize, iar restul aur, acoperind 5,2 luni de importuri de bunuri şi servicii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb